Бадеми, маслини и вулкани

1380

В този тур имате освен идеалната възможност да разгледате добре Атина, също и да посетите остров Кос, който с красивия стар център на град Кос предлага отличен контраст с Атина и ни дава идеална възможност да стигнем основната си цел - остров Нисирос. Малкият вулканичен остров Нисирос, в сянката на съседния остров Кос, е един от най-пленителните острови в Гърция. Заслужава повече от кратко посещение: формиран изцяло от вулканични скали, той е зелен, с буйна растителност и не попада в основните туристически маршрути. Ще последваме стъпките на древните хора и ще видим забележителни свидетелства за вулканична дейност, древни руини, ендемични растителни видове и животни. Ще открием праисторически светилища и неизвестни обекти от древния свят.

Програма:

Ден 1
Пристигане в Атина
Пристигане в Атина и трансфер до хотел в центъра на града. Настаняване.
В зависимост от часа на пристигане, разполагате с цял или половин ден за разходки из града. Групата се събира привечер за вечеря в приятен ресторант в централната част, в известния район Плака.

Ден 2
Забележителностите на Атина
След закуска ще се разходим по алеите на Атина и пешеходната зона около Акропола. Първият и най-важен обект, който ще посетим, е известния храм Партенон и Акропола. Ще разполагаме с достатъчно време, в което да посетим хълма Филопапос, от където се разкрива прекрасна гледка към Сароническия залив и вулканите на остров Егина и остров Метана на хоризонта.
Нощувка в същия хотел в центъра на Атина.

Ден 3
Полет до остров Кос
След 50 минутен полет до о-в Кос, ще бъдем трансферирани до град Кос, където ще се настаним в хотел в близост до старото пристанище. По-късно - разходка по красивите улици на стария град. Вечеря в уютен ресторант. Нощувка.

Ден 4
Разглеждане на остров Кос
Град Кос е известен със старата си венецианска крепост и старинния пазар. Има прекрасни места за посещение, в това число и турската джамия. Ще открием дори и малък римски амфитеатър. Вечерта ще се насладим на традиционни гръцки ястия в гръцка таверна.
Нощувка в хотел в близост до старото пристанище

Ден 5
Остров Нисирос
Пристигане в живописното селце Мандраки на остров Нисирос. По пътя ще видим вулканите Стронгили и вулканичния остров Yali. След настаняване в хотел в малкото пристанище на Мандраки, ще направим и първата си обиколка. Разходката в романтичния град Мандраки ще ни отведе в манастира Панагия Спилиани (Мария в пещерата). По-късно ще посетим забележителните укрепления на града, които датират от древни времена. Палиокастро - акрополът на Мандраки - е една от най-забележителните крепости, датираща от 400 - 500 преди Христа. Огромните и стени са направени от твърд вулканичен камък. Има много кули, които са все още в първоначалния си вид и като ги гледаме, можем да си представим колко трудно е било на врага да проникне...
Друга разходка ще ни отведе до зрелищна лава и вулканични формирования на прекрасния плаж наблизо.
Ще се завърнем в хотела и след кратка почивка ще вечеряме в една от таверните на Мандраки.
Нощувка в хотела в пристанището на Мандраки.

Ден 6
Разходка до тайно праисторическо светилище
Тайната долина Нимфиос е едно от на-зрелищните места на остров Нисирос. Много малко хора знаят нещо за древната история на Нисирос. Островът е бил най- вероятно стратегическа база на прочутите миноанци. Едно от светилищата им е бил вулканичния купол с името Нимфиос. Ще открием някои части от праисторически древни сгради, неизследвани все още от археолози. От долината също се разкрива и великолепна гледка към вулканичната калдера на Нисирос.
Нощувка в малък семеен хотел в пристанището на Мандраки.

Ден 7
Висящата градина на Нисирос
Днес специален тур ще ни отведе до едно от най-красивите места в Гърция. Най-високата точка на Нисирос може да бъде видяна от хотелските стаи, но много малко хора са стигали до там. Първата част от тура се припокрива с маршрута на тура до вулкана, като близо до Евангелистрия се отклоняваме по малка пътека нагоре в планината. Ще срещнем диви кози и зелени папрати, които контрастират силно на пейзажа от вулканични скали. Пътеката е стръмна и ще направим няколко почивки. Но наоколо мястото е прекрасно: долина между високи вулкани. Идеална възможност за фото тур. Ще се озовем в кръгла долина с малък водоем, стара ферма и параклис. Има кестени и смокини. Перфектното място за почивка. Можем да се изкачим до най-високата точка, където ще намерим малкия параклис Профитис Илиас. Само няколкостотин метра ни делят от възможността да надникнем във вулканичната калдера със своя кратер Стефанос. Като снимка от самолет! В късния следобед ще се спуснем надолу към Мандраки и хотела.
Вечерта ни чака приятна вечеря в Мандраки.
Нощувка в същия хотел.

Ден 8
Поход до активните кратери
След закуска ще се изкачим до малката църква в Евангелистрия в прекрасна, зелена долина между вулканичните куполи. След кратка почивка ще поемем по малка пътека между зелените папрати. Слизайки към дъното на калдерата ще срещаме малки ферми. Първият вулканичен знак, който ще открием, е пътен знак за хидротермална електроцентрала, планирана през осемдесетте години на миналия век. Съществувал е голям проект за използване на геотермалната енергия на вулкана. След километър ще пристигнем в малкия вулканичен бар на Лефтерис. Той предлага известното сладко бадемово питие на Нисирос: “Soumada”. Ще си вземем бутилка вода за разходката до кратера на активния вулкан Стефанос. Малка пътека ще ни отведе до абсолютно плоското дъно на кратера. Там ще открием много фумароли, които изхвърлят горещ серен газ. В южната част на кратера има няколко хотела, които ползват горещата пара. Кратерите около Стефанос, например кратерите Пливотис, се изучават от проекта GEOWARN с цел изграждане на система на известяване на хората на Нисирос в случай на активизиране на вулканичната дейност. Водачът ви е вулканолог и е участвал в проекта и знае някои интересни подробности, които ще сподели с вас. След кратерите, групата ще се отправи към западните кратерни стени на калдерата. Манастирът Ставрос ще бъде приятен повод за почивка и ще предостави великолепни гледки към вулканичната калдера на Нисирос, а след няколко километра ще започнем да забелязваме градчето Мандраки.
След завръщане в хотела, ще имате достатъчно време за почивка, а след това ще се отдадем на приятна вечеря.
Нощувка с същия хотел.

Ден 9
Завръщане на остров Кос
Сутринта (или вечерта- зависи от фериботното разписание) ще отпътуваме обратно към остров Кос. Остатъкът от деня може да прекарате на плажа в близост до хотела в Кос или да се разхождате в стария град.
Вечерта ще се срещнем за вечеря.
Нощувка в хотел в старото пристанище на Кос

Ден 10
Отпътуване от остров Кос
Трансфер до летището на Кос и обратен полет до Атина.
Имате възможност да заявите удължаване на престоя си в Гърция.

12-19 Април 2015
4-11 Октомври 2015

Допълнителна информация:

Цената включва:

 • 2 нощувки със закуски в двойна стая в хотел в Атина
 • 3 нощувки със закуски на остров Кос
 • 4 нощувки със закуски във фамилен хотел на остров Нисирос
 • вътрешни полети до о-в Кос и обратно до Атина
 • полупансион /закуски и вечери/
 • всички трансфери в Атина, на о-в Кос и Нисирос
 • опитен водач с английски, немски и гръцки език
 • официален гид за Акропола
 • входни такси за посещаваните обекти в Атина, на о-в Кос и Нисирос

Цената не включва:

 • пътя до/от Атина
 • напитки и допълнителни хранения
 • Физическа подготовка:

 • Пешеходни разходки по кратки стръмни участъци. Разходките не надвишават 5 - 10 км., изкачването е до 600 м. надморска височина, общото пешеходно време е от 4 до 8 часа в рамките на деня с много почивки.