Данакилска депресия - пустиня, сол и вулкани

3100

Програма

Ден 1:
Адис Абеба - Ауаш

След като пристигнем в Адис Абеба следва трансфер до Национален парк "Ауаш", в долината Рифт.
След обяд програмата предвижда сафари в саваните със спирка в дълбока клисура при реката Ауаш и нейните мощни водопади.

Нощувка: къща за гости в Ауаш. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 2:
Отпътуване за Логиа

Продължаваме пътя си през долината Рифт и навлизаме в триъгълника Афар, като бавно понижаваме надморската височина. Пейзажът се променя от савани през степи и става полупустинен, изпъстрен на места с оазиси на реката Ауаш.

Нощувка: хотел или лагер. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 3:
Навлизане в Данакил - соленото езеро Афрера

Изоставяме главния път и продължаваме на север по черен път, който навлиза в Данакил. Минаваме през каменисти лунни пейзажи, набраздени от вулканични процепи и разломи, млади застинали потоци от лава и едър, жълт пустинен пясък. След около 4 часа достигаме равната, покрита със сол Данакилска депресия и соленото езеро Афрера. Разполагаме с достатъчно време да посетим интересни солници, където се добива чиста сол.

Нощувка: хотел или лагер. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 4:
Посещение на селището Додом (база на Ерта Але)

Ако имате интерес,рано сутринта може да се присъедините към група работници и да наблюдавате изключително интересните техники за добив на сол от солените езера.
След закуска, придружавани от двама полицаи и един гид от Афар, потегляме през пустинята от сол и лава към селцето Додом и създаваме лагер в основата на вулкана Ета Але. За разлика от другите експедиции, няма да започваме изкачването на планината още същата нощ, а ще се насладим на магическата нощ в пустинята в подножието на планината: когато стане тъмно, попадаме под купола на едно от най-гъсто обсипаните със съзвездия небе, което се конкурира с червеният отблясък на вулканичното езеро.

Нощ под звездите в лагера. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 5:
Дневно изкачване на вулкана Ерта Але с камили

През нощта към нас се присъединяват гидове от Афар с техните камили. При изгрев слънце, поставяме началото на сравнително леко изкачване(прибл. 10км, 500 м катерене, около 3 часа) в свежите утринни часове по плоския фланг на Ерта Але, а керванът от камили пренася багажа и оборудването ни.

Маршрутът ни следва интересни образувания от лава до момента, в който се озоваваме на ръба на калдерата. Спускането е лесно и ни отвежда на дъното на калдерата и след 10 минути заставаме до кратера над езерото с врящата лава.

Този и следващите два дни посвещаваме напълно на наблюдаване на езерото от лава и всички вулканични особености на калдерата.

Нощувка в импровизиран лагер на Ерта Але. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 6-7:
Два пълни дни за наблюдаване на Ерта Але - езерото от лава и калдерата.

Нощувка: импровизиран лагер на Ерта Але. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 8:
Спускане от Ерта Але - лагер в близост до село Афар

След последния ни изгрев при езерото от лава, разваляме лагера и с помощта на камилите се отправяме към изходните си позиции, където ни чакат джиповете.

След обилен обяд, продължаваме да навлизаме около 1-2 часа обратно в пустинята и изграждаме отново лагера си в близост до типично съвременно село в Афар. Имаме възможност да си вземем освежителни душове от естествени кладенчета в речното корито. Ако имате интерес, можем да посетим селото на афарите и да съберем впечатления за номадската им култура.

Нощувка в лагера. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 9:
Транфер до езерото Асале - кервани, пренасящи блокове сол

Цел на този ден е понякога нелекия преход с джипове 4x4 през пустинята на север към огромното, в по-голямата си част сухо езеро в близост до Ахмед Ела.

В следобедните часове и вечерта можем да наблюдаваме безкрайните кервани от камили, прииждащи и заминаващи: пристигат празни и остават в пленителния град. Празните кервани се разминават с натоварените - с така ценните солени блокчета. На свечеряване може да станем свидетели на това как се разпределят инструментите за рязане на блоковете от сол (the focolo) на собствениците на камили за следващия ден в мината за сол край езерото.

Нощувка в лагера. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 10:
Вулканът Далол

Имаме на разположение цял ден за разглеждане на великолепния вулкан Далол - вулкан, скрит под пласт сол, дебел един километър. Вулканът маркира присъствието си посредством образуваните над солта куполи и стотици фумароли и горещи извори във всякакви цветове.

Може да посетим останките от призрачен град, почти изцяло изграден в солта в Далол, където миньорите са живели през 1930 г. добивайки поташ в района на Далол. Този град е бил на-горещото място на Земята.

Нощувка в лагера./закуска, обяд, вечеря/

Ден 11:
Кервани със сол - рязане и товарене на сол - трансфер на блоковете

Сутринта наблюдаваме понякога хиляди на брой камили, които напускат района на солниците. След това се отправяме към езерото, където наблюдаваме хората, които режат и оформят блоковете сол, следвайки установен отпреди стотици години ред. До момента, в който напуснем мястото по-късно сутринта, първите камили вее са натоварени и цикълът се повтаря.

Време е да напуснем пустинята. Пътят ни продължава през живописен каньон към по-виоски райони. Спираме за обяд при малък, чист водопад, където взимаме душ и почистваме колите от солта.
След обяд би трябвало да сме стигнали високото плато, където прекарваме нощта в малко, живо градче и пием студена бира за първи път от повече от седмица насам.

Нощувка: къща за гости или хотел. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 12:
Пясъчните образувания на платото - изсечената от камък църква Дебре Абрахам - трансфер до Мекеле

Този ден е допълнителен в програмата. Ако не ни е необходим, използваме го за кратки екскурзии до великолепно изваяните северни възвишения, където се изкачваме до една от най-старите скални църкви в Етиопия, застанала на върха на разноцветна планинска "маса" от еродирали пясъчни камъни.

Следобед трансфер до Мекеле, където отсядаме в хубав хотел и отпразнуваме експедицията с всички членове на екипа в стилен ресторант, в който сервират вкусна етиопска и международна кухня...

Нощувка: хотел в Микеле. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 13:
Завръщане в Адис Абеба (полет от Микеле)

Ако не сте избрали индивидуално удължаване на тура, експедицията приключва с вътрешен полет до Адис Абеба. В случай, че полета Ви към вкъщи е вечерта, настаняваме Ви в стая за остатъка от деня и Ви организираме транспорт до летището.
/закуска/

15.11.2015-27.11.2015

Допълнителна информация:

Цената включва:

 • настаняване в двойни стаи/ палатки
 • пълен пансион от обяд на първия ден до закуската след последната нощувка
 • питейна вода
 • пълно оборудване за лагеруване
 • частен транспорт в коли 4WD
 • всички транзитни, входни и др. такси
 • опитни водачи, шофьори, готвачи
 • въоръжена охрана и водачи от хора Афар
 • вътрешен полет от Микеле до Адис Абеба
 • професионални англоговорящи гид и персонал
 • подробен информационен пакет

Цената не включва:

 • полетa от и до Адис Абеба
 • самостоятелно настаняване в стая или палатка: 150 Euro
 • допълнителни напитки и (ако се налага) допълнителни нощувки в Адис Абеба
 • бакшиши

Физическа подготовка:
Преходите в този тур не са особено тежки, но е необходимо да имате опит в ходене по неравен, каменист терен. Въпреки че това е най-хладния период от годината, температурите около Ахмед Ела и в пустинята са обикновено около 35-40 градуса по Целзий, но е възможно да достигнат и 45-50 градуса в най-топлите часове близо до Далол.
Санитарните условия през по-голямата част от експедицията са съвсем примитивни и е необходимо да бъдете в отлично здравословно състояние.

Екипировка:

 • удобни обувки
 • сандали
 • слънцезащитни средства
 • дневна раница
 • леки дрехи
 • един комплект по-топли дрехи
 • леки летни спални чували
 • бинокли
 • фенер и резервни батерии
 • лични хигиенизиращи средства, в т.ч. мокри кърпички и тоалетна хартия
 • подробен списък на необходимите вещи и екипировка Етна Тур ще Ви предостави при записване

Визов режим:
Туристическа виза за Етиопия може да бъде закупена на летището.

Ваксини:
Въпреки че не се намира в рисков регион, профилактиката срещу малария е препоръчителна.

Свободни места: 
има