Еолските острови и Етна - ковачницата на бог Хефес

2580

Еолските острови сa не само един от най-важните вулканични райони в света, но и много благодатно място за комбиниране на активно катерене с пълноценни почивки, на страхотна храна със зареждащ и отпускащ островен живот. На Стромболи може да видите един от най-активните вулкани в света - Стромболи - наричан още "Фарът на Тиренско море" заради непрекъснатите си изригвания. На Вулканичния остров ще бъдете впечатлени от сюрреалистичния свят на вулканични пари, кратери и горещи извори на плажа. Липари ви очаква с оживения си средновековен чар. И не на последно място остава вулканът Етна - най-големият и най-активен вулкан в Европа. Етна предлага несравним контраст между различни пейзажи и релеф, независимо от това дали има изригвания или не в конкретния момент.

Програма:

Ден 1:
Пристигане в Катания, Сицилия
Полет София - Рим - Катания.
Пристигане в Катания. В 19.00 ч. - среща с водача на групата (в хотела). Кратък увод в програмата.
Нощувка в хотел 2* в центъра на Катания.

Ден 2:
Трансфер до Вулканичния остров – кратера на La Fossa и горещите му извори
Трансфер до пристанището Милацо (1.30 часа). Трансфер с комета или ферибот до Вулканичния остров (1-2 часа), известен със своите горещи термални извори. Изкачване на внушителния кратер на вулкана и неговите пушещи жълти комини и серни отлагания. Ще ни остане време да отидем до плажа и да се изкъпем в термалните извори преди да продължим към близкия остров Липари.
Нощувка в хотел 2* в Липари.

Ден 3:
Остров Липари
Сутринта ще направим разходка по южната страна на острова Липари и ще стигнем до Монте Гуардия, откъдето се разкриват чудесни гледки към съседния Вулканичен остров и неговия кратер. Следобяд ще разполагаме със свободно време и можем да посетим наносите от Пемза и Обсидиан, в близост до Акуакалда, както и цветния и оживен средновековен център на град Липари и неговия археологически музей.
(катерене 3 часа)
Нощувка в хотел 2* в Липари.

Ден 4:
Вулканичен остров - Стромболи - Sciara del Fuoco
Комета ще ни отведе до остров Стромболи (за около 1.50 часа), където ще се настаним в уютен малък хотел. По голямата част от деня остава на ваше разположение- може да посетите уникалните плажове с черен пясък или спокойните селца с традиционни бели къщи и цветни градини. Следобяд ще се изкачим до място, над Sciara del Fuoco, от където се разкрива внушителна гледка към неговите активни кратери с жива лава. Ще вечеряме в пицария наблизо, на тераса, от която ще можете да се насладите както на пицата си така и на вулканичните изригвания.
Нощувка в хотел 2* в Стромболи.

Ден 5:
Остров Стромболи – изкачване на активните кратери
Сутринта остава на ваше разположение. Ако желаете може да направите три часов тур с малка лодка около острова.
Следобяд ще се подготвим за три-четири часовото изкачване до ръба на кратерите. Ще си вземем сандвичи за вечеря. При залез слънце ще пристигнем на място с надморска височина 918 м., разположено непосредствено над активните кратери. От там може да се наблюдават изригванията от наистина голяма близост. Повечето хора са съгласни, че това е едно от най- внушителните спектакли на природата, които са виждали в живота си – бъдете внимателни, именно тук може да се пристрастите към вулканите.... След като се насладим на огнената заря, ще се спуснем по различен маршрут, който ще ни отведе бързо по стръмен пясъчен склон в селцето Стромболи за по-малко от час.
(5 часа катерене)
Нощувка в хотел 2* в Стромболи.

Ден 6:
Стромболи - Етна - Valle del Bove
След закуска, със специална лодка ще се отправим към Милацо на остров Сицилия. Рано следобяд ще продължим с минибус направо към южния склон на планината Етна на 1900 метра надморска височина (трансферът е около 2 часа). На Етна преди вечеря ще направим кратка разходка около огромната депресия Valle del Bove.
(3 часа катерене)
Нощувка в планински хотел 3 * на 1900 метра надморска височина.

Ден 7:
Екскурзия до кратерите на върха на Етна
След обилна закуска в хотела ще се приготвим за дълъг ден на катерене. Първо с лифт или джипове ще достигнем бързо надморска височина от 2700 метра и след това ще продължим пеша (ако времето позволява) докато се изкачим на един от най-високите кратери в планината Етна. При спускането обратно надолу ще минем покрай хотела, както и покрай много интересни вулканични образувания, като топлите кратери, формирани през 2001 година и 2002-2003 година.
След като се завърнем в хотела ще се подготвим за слизане към град Катания, където ще прекараме последната си вечер заедно и ще се насладим на вкусна сицилианска вечеря в една от многото тратории в центъра на Катания.
Нощувка в хотел, разположен в историческия център на Катания.

Ден 8:
Отпътуване от Катания
Край на тура.
Полет Катания-Рим-София.

02.05.2015 - 10.05.2015
06.06.2015 - 14.06.2015
03.10.2015 - 11.10.2015

Допълнителна информация:

Цената включва:

 • 7 нощувки в двойна стая/двойно настаняване в хотели 2* и 3*;
 • всички трансфери и билети за комети и фериботи от/до хотела в Катания;
 • настаняване на база HB (закуски и вечери с изключение в Ден 3 и Ден 5);
 • входни такси за Еолските острови и такси за изкачване на Вулканичния остров и Стромболи;
 • гид вулканолог при изкачванията на Стромболи и Етна;
 • билети за въжени линии и джипове 4х4 в планината Етна;
 • гид с английски и италиански език по време на целия тур.

Цената не включва:

 • самолетен билет до/от Катания и трансфер до хотела (1 евро с автобус или 25 евро с такси от летището);
 • питиета, обеди (сандвичи) и вечери в Ден 3 и Ден 5;
 • доплащане за единично настаняване: 150 Euro;
 • лична екипировка.

Физическа подготовка:

Турът е с умерена сложност, правят се преходи между 3 и 6 часа на ден по хълмист и стръмен терен. Необходим е известен опит в планинските преходи. Екскурзията на Стромболи и изкачването до върха на Етна са най-трудни и налагат добро общо физическо състояние. Хора с респираторни проблеми е възможно да не се чувстват комфортно в районите с вулканични пари.

Екипировка:

 • планински обувки, които да покриват глезените;
 • якета, устойчиви на вода и вятър, препоръчително е да се носят панталони (Етна със своята надморска височина от 3300 м може да бъде студена дори и през лятото);
 • шапка и кожени ръкавици
 • фенер
 • лека раница до 30 л.
 • слънцезащитни кремове и очила
 • принадлежности за плуване

Южната част на Италия и по-специално Сицилия със своята невероятно богато културно и природно наследство могат да предложат наистина много възможности на туристите. Този тур може да бъде и началото на едно по-дълго пътешествие. Възможно е да пожелаете да прекарате още няколко релаксиращи на плажа, да е насладите на луксозен курорт в Таормина или да правите нещо по-активно...ние сме готови да Ви съдействаме.