Конго - лавата на Нирагонго

4050

Приключенска експедиция до вулкана Нирагонго

Най-специалната част от тази експедиция е лагера, в който нощуваме три нощи на ръба на гигантския кратер на вулкана Нирагонго, непосредствено над буйната лава, както и прехода през гъсти гори, в които ще наблюдаваме някои планински горили в парка на вулканите Вирунга.

Посещението на обсерваторията на вулкана в града Гома, където животът е покълнал отново върху пепелта след изригването му през 2002 г., прекрасните пейзажи по пътя, приятелски настроените хора, доброто настаняване и храна правят това пътуване незабравимо.

Нирагонго и планинските горили - Програма 8-10 дни

Ден 1:
Полет до столицата на Руанда - Кигали
Трансфер от летището до центъра на Кигали и нощувка в уютен хотел. Възможности за разходка в центъра на града и разглеждане на забележителности.

Ден 2:
Кигали - Гома
След ранна закуска се отправяме с автомобили през западна Руанда, прекосявайки красивите пейзажи на местността на "хилядата хълма". Картината представлява кръпки от различно зелено - от синкаво зеленото на евкалиптовите дървета, посадени по върховете на хълмовете, до тъмнозеленото на кипарисите от двете страни на тесните пътища и меко зеленото на оризовите полета в долините. Местните жители, предимно уахуту (народ от банту произход) и такива от малцинството Тутси, след тежки години на нелеки проблеми, най-после отново са започнали да се наслаждават на мира. Умереният климат обяснява изключителното изобилие на отглежданите култури: кафе, тютюн, тропическото житно растение сорго, картофи, боб и банани. Извивките на пътя откриват невероятна гледка към цялата верига на вулканите Вирунга. Наслаждаваме се на огромните вълнообразни чаени плантации, хълмовете около Гисени и разположеното на 1460 м. надморска височина езеро Киву, чиято красота се засилва неимоверно от планините и обилната растителност наоколо. Пресичаме границата и навлизаме в Демократичната Република Конго, а за нощувка отсядаме в очарователен малък хотел на брега на езерото Гома.

Ден 3:
Изкачване на вулкана Нирагонго
Трансферът от Гома до входа на националния парк отнема около час. След като приключат формалностите, свързани с влизането в парка, започва нашето обаятелно 1250 метрово изкачване към билото на вулкана. Придружават ни гидове и носачи. Изкачването продължава между 5 и 6 часа. След около 2 часа, виждаме потоците лава, бликнала от горната фисура по време на изригването през 2002 г., а накрая и самата фисура. Гората все по-покорно отстъпва на оскъдни, оголени участъци земя, опустошени от унищожителния ефект на вулканичните газове. В тези райони виреят само папрати, острица, спореж, както и някои вечнозелени видове. Достигаме билото и се озоваваме при огромния кратер на вулкана. След разходка по ръба на кратера, изграждаме палатковия лагер, в който ще прекараме нощта и се наслаждаваме на вечерята, приготвена от нашите носачи. Остатъкът от вечерта и част от нощта прекарваме в съзерцание на кипящата лава отдолу.

Дни 4-5:
Два дни при вулкана Нирагонго
Прекарваме два пълни дни при кратера на вулкана Нирагонго и наблюдаваме спектакъла на езерото от лава. Нощуваме в същия лагер.

Ден 6:
Спускане от Нирагонго
След спускането от кратера на вулкана, взимаме душ и обядваме в хотела на брега на езерото, след което се отправяме към мястото, което е начална точка на втората част от нашата експедиция - по следите на планинските горили. Това ще бъде поредното влизане в национален парк Parc National des Volcans. В зависимост от сигурността в района и наличието на "горила билети" (понякога е много трудно да се намери такъв билет, тъй като всички са резервирани предварително - така че тук е необходимо да бъдем гъвкави), това може да се случи в ДР Конго или в Руанда (и двете места са еднакво подходящи и предлагат едни и същи шансове да зърнем горилите)
Нощувка в удобен лодж или къща за гости.

Ден 7:
Планинските горили (берингеи) в Park National des Volcans
С пропукването на зората и проникването на първите слънчеви лъчи през мъглата над планинските била Карисимби, Бисоке, Сабиньо, Гахинга и Мухабура се отправяме към националния парк Parc National des Volcans. Търсенето на горилите сред тази уникална растителност може да отнеме няколко часа блуждаене във влажна и кална среда. За да видим горилите обаче, всички усилия си заслужават. След лек обяд и топъл душ отпътуваме към Ремера.

Забележка: Задължителното разрешително за посещение на горилите в планината е свързано със строго ограничен брой от т. нар. "горила билети", които трябва да бъдат закупени колкото е възможно по-рано и не са включени в пакета. Ако предпочитате да не се впускате по следите на горилите (въпреки че това е уникално преживяване), денят Ви ще бъде свободен за избрани от Вас занимания и ще се присъедините обратно към групата по-късно в къщата за гости.
Нощувка на същото място, в къщата за гости.

Ден 8:
Обратно в Кигали и отпътуване за София (или удължаване на престоя по собствено усмотрение)
След като хвърлим последен поглед към величествените силуети на вулканите и езерото Рухондо, се отправяме към Кигали и съответно - летището. В зависимост от часа на полета Ви, възможно е да Ви остане време за посещение на центъра на Кигали и някои от музеите, както и за шопинг.

Ден 9:
Пристигане на следващия ден.

Програма за 7 дни с 3 нощувки при вулкана Нирагонго

Ден 1-5:
Припокриват се със същите дни в гореописаната програма.

Ден 6:
Спускане от вулкана Нирагонго
Слизаме обратно надолу от вулкана Нирагонго и се завръщаме в хотела на брега на езерото, където ни очакват жадуваните душ и обяд. (Ако сте слезли ден по-рано, ще използвате времето за разглеждане на забележителностите в района.)
След това се отправяме към началната точка на следващата ни екскурзия, по време на която ще се срещнем с планинските горили. Предстои ни едно от многократните влизания в Parc National des Volcans. В зависимост от сигурността и наличността на билети за разглеждане на горилите (понякога е много трудно да се закупят билети, ако това не е направено предварително - ето защо тук запазваме гъвкавостта на програмата), срещата с горили може да стане в ДР Конго или Руанда (и двете места са еднакво подходящи за целта).
Нощувка в удобен лодж или къща за гости.

Ден 7:
Завръщане в Кигали, отпътуване към София (или удължаване на престоя)
След като минаваме границата и се завръщаме обратно в Руанда, пристигаме в Кигали по обяд. При планиран обратен полет за София, Ви откарваме до летището. Препоръчваме Ви обаче възможността за удължаване на престоя с още два дни, в които ще посетим планинските горили в Руанда.

27 Юни - 4 Юли 2015; 25 Юли - 1 Август 2015
22-29 Август 2015

Допълнителна информация:

Цената включва:

 • настаняване в двойни стаи с бани и тоалетни или палатки
 • закуска, обяд и вечеря от началото до края на експедицията
 • частен транспорт със сафари ванове 4WD и шофьор по време на целия тур
 • входни такси за националните паркове
 • опитен англоговорящ шофьор и гид
 • гид - експерт по вулканология
 • билет за посещение на парка с планинските горили (в програмата за 8 дни)
 • подробни материали с информация

Цената не включва:

 • Полет до и от Кигали, Руанда
 • доплащане за единично настаняване - 200 Euro
 • допълнителни напитки
 • виза

Допълнения:

 • допълнителни разрешителни за посещение на горили (към момента 500 USD за "горила билет")
 • допълнителна нощувка в хотел в Кигали на база HB- 75 Euro
 • възможност за настаняване в лодж в Кигали - 300 USD на човек (изчислява се точно преди началото на пътувнето)


Физическа подготовка:

 • Изкачването към вулкана Нирагонго и спускането обратно надолу е изморително и отнема 5-6 часа (1500 м максимален наклон на височината). Често времето е горещо, но пътеката е относително лесна и не толкова стръмна. По следите на планинските горили може да наложи лесни преходи от 3-7 часа през тропическата гора.

Оборудване:

 • удобни планински обувки
 • слънцезащитни очила и лосиони
 • дневна раница до 60 л.
 • подходящи непромокаеми дрехи
 • леки дрехи+един комплект топли дрехи
 • спален чувал, подходящ за температури от 5-10 градуса C (може да се вземат под наем, но Ви препоръчваме да си набавите свои собствени). Останалото оборудване за лагеруването е подсигурено.
 • бинокли

Виза:

 • Визата за 2 влизания в Руанда е необходимо да бъде подсигурена предварително, докато визата за ДР Конго се взима на границата.

Ваксини:

 • Изисква се ваксина срещу жълта треска, препоръчителни са медикаменти за профилактика срещу малария.
Планирани дати: 
Юли 2015
Свободни места: 
има
Цена: 
€ 4050
Брой хора в групата: 
5-10