Нгоронгоро, езерото Натрон и вулкана Ленгай

2590

Нгоронгоро - езерото Натрон - вулкана Ленгай

Нгоронгоро е кратер на угаснал вулкан, намиращ се в областта Серенгети в северната част на Танзания. Угаснал е преди около 250 000 години, а за пръв път изригнал преди около 2 500 000 години. Мощните взривове унищожили върха му и оформили кратер със съвършена купообразна форма. Той е най-големият вулкански кратер на Земята. Диаметърът му е 20 км. Стените на кратера се издигат стръмно на височина 600 м от дъното му, което днес представлява обширна долина. Тишината на разредения въздух на 1800 м надморска височина се нарушава само от шумоленето на листата при появата на топлия бриз, който повява от околните равнини, препуска над билото на вулкана и изчезва към морскосиньото небе на Африка. Дъното на кратера с площ от 260кв.км е едно от най-гъсто населените места с диви животни в Африка.

Кратерът Нгоронгоро е обявен за резерват и служи за убежище на много редки африкански животни. Тук се срещат 50 вида едри бозайници (лъвове, слонове, носорози, хипопотами, жирафи), няколко вида антилопи (голяма антилопа и импала), африкански маймуни, бабауни, африкански глигани и хиени. Има и над 200 вида птици (щрауси, патици и токачки). Всяка година след "обилните" дъждове от декември до май пасищата на кратера стават изумруденозелени, отрупани с розови, жълти, сини и бели цветчета петунии, лупина, маргаритки и рядка синя детелина, виреещи върху богатата вулканична почва. В кратера има много извори и потоци и голямо солено езеро с яркосиня вода. То не пресъхва напълно и при силни горещини.

Нека Ви покажем някои от най-драматичните пейзажи на Земята: Великата източноафроканска долина Рифт (Rift Valley); кратера Нгоронгоро, изумителния контраст между зелените хълмове и богатия див живот по тях и пустинните гледки в Rift Valley със солените езера и пълния с изненади активен вулкан Ол Дойньо Ленгай. Вълнуващи сафарита сред дивите животни, релаксиращи разходки и лагеруване на места, които спират дъха ни...

Програма:

Ден 1:
Трансфер до Аруша

Пристигане на летище в Килиманджаро или Аруша. Трансфер до хотела.
Среща с групата, представяне на програмата и обща вечеря. Нощувка в лодж с уникален дизайн, който се намира на няколко минути от града Аруша и е разположен в частна зона, в тиха жилищна местност, известна с името Секеи, от която се разкриват гледки към планината Меру (петата по височина планина в Африка - 4655 м.). На разположение на клиентите са басейн, великолепен бар, екзотично меню за вечеря, както и любезен, приятелски настроен персонал.
Нощувка в Аруша. /вечеря/

Ден 2:
Сафари край езерото Маняра; възвишенията Нгоронгоро

Отправяме се през масайските степи към безкрайните танзанийски савани, като по пътя си минаваме край изградени от кал и тънки клонки масайски колиби (manyattas). При кръстопътя Макиуни продължаваме към известното езеро Маняра и наближаваме стръмните склонове на долината Рифт - внушителна стена, висока 600 м, която се извива и продължава хиляди километри като вулканичен рифт през източна Африка.
Езерото Маняра, разположено на дъното на този рифт, се захранва с вода от високите части. Навлизаме в богатия на зеленина парк - царство на недосегаема гора от смокинови дървета, тамаринд и махагонови дървета. Паркът предлага изумително разнообразие от животински видове: маймуни, жирафи, гнута, зебри, щрауси, слонове, хипопотами, антилопи, мравояди и леопарди, а самото езеро привлича над 380 вида птици, между които фламинго, пеликани, щъркели, корморани.
Следва обяд под формата на пикник в парка, а следобяд се отправяме към възвишенията Нгоронгоро. Пейзажът се променя драматично, трансформирайки се в плодородни залесени хълмове и ферми. След един час навлизаме в националния парк Нгоронгоро. Павираният път свършва и продължаваме към кратера през тучна зелена тропическа гора. След около 30 минути достигаме ръба на кратера и се взираме надолу към неговото огромно дъно. Гледката е незабравима.
Нощуваме в лагер или лодж в близост до ръба на кратера Нгоронгоро. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 3:
Сутрешно сафари в Нгоронгоро; изкачване до вулкана Олмоти

Събуждаме се рано сутринта, за да наблюдаваме изгрева над кратера Нгоронгоро. Спускаме се към дъното на кратера (около 1 час с автомобил) за сафари и пикник.
След като обядваме, се отправяме към вулкана Олмоти (около 1.5 -2 ч.) и се покатерваме до ръба на кратера му, за да надникнем и да зърнем тревистите равнини, с които е застлано дъното му. Тук виждаме стада от антилопи, газели и зебри, изпъстрени от добитъка на масаите. Спускаме се до водопадите при вътрешния кратер, а за вечеря се завръщаме обратно в лагера.
Нощувка в лагер при вулкана Олмоти. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 4:
Изкачване от Олмоти до Емпакай

В този ден се изкачваме предимно през открита, тревиста местност и огромната, зрелищна депресия Ембулбул, обградена от разломни възвишения, които представляват интерес за геолозите и разделят различни вулканични масиви около нас. Минаваме покрай колиби и стада на масаи, зебри, газели и други животни.
Следобяд изненадващо пристигаме при ръба на кратера Емпакай,откъдето се откриват спиращи дъха гледки към езерото в калдерата. През деня хиляди птици фламинго се струпват при езерото, но от тази височина изглеждат като множество червени точки. До момента на пристигането ни в лагера при ръба на кратера, той вече е изграден и ни очаква.
Забележка: Този преход е дълъг (около 20 км., които изминаваме за 6 ч.), но много лек и пълен с живописни гледки. Ако все пак предпочитате, може да бъдете транспортирани с автомобил.
Нощувка в специален лагер при Емпакай. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 5:
Пълен ден около кратера Емпакай; нощувка в същия лагер.

Целия ден посвещаваме на разходки и изследване на кратера на вулкана Емпакай. Следвайки тясна пътечка се спускаме по гъсто залесения склон на кратера. По време на спускането, между клоните зърваме отделни парченца от изумруденото езеро, което покрива една четвърт от дъното на кратера. Това езеро е рай за птиците фламинго. При бреговете на езерото си правим пикник, после правим разходки наоколо и се завръщаме в лагера (отнема между 4 и 6 ч.).
На разположение имате топли душове, а докато вечеряме, чуваме прелитащите над нас фламинго по време на вечерното им пътуване до езерото Натрон. Ол Дойньо Ленгай блести, осветен от следобедното слънце, устремил върха си високо над дълбоките равнини, които ограждат основите му, ниско под склоновете на долината Рифт, която е нашата следваща цел.
Забележка: При разходката до дъното на кратера Емпакай е необходимо да си носим кутии с храна, за да се насладим на обяда край бреговете на езерото. Тази вечер всеки един от нас ще трябва да подготви малко багаж за прехода с магарета от следващия етап на пътуването ни.
Нощувка в лагера при Емпакай. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 6:
Преход от кратера Емпакай до ръба на впечатляващата долина Рифт

Напускаме лагера си около 10 ч. сутринта. Магарета поемат багажа ни, който трябва да бъде отнесен до следващия лагер. Насочваме се нагоре по ръба на кратера, после се спускаме стремглаво надолу по пътеката по ръба на било, от което се разкриват възвишенията на север. Върха на Ол Дойньо Ленгай се забива в небето, а стръмните му склонове пробождат хоризонта, очертан от линията на възвишенията, съставляващи стената на долината Рифт. По пътя се разминаваме с жени масаи, които обхождат териториите до ръба на кратера с магарета, за да търсят висока трева за кравите си и покривите на колибите си. Спускаме се към малкото селце Найоби - търговски център за местната общност. Продължаваме спускането си по пътека, която води към местност, покрита с дървета и шубраци.
Забележка: Лагерът е изграден под жълтокори акациеви дървета със зашеметяващи гледки към върха на Ленгай. Пристигаме към 3 ч. следобяд за закуска с кафе и чай. Водачът масай носи VHF радиостанция за връзка с базата при необходимост.
Нощувка в специален лагер при възвишенията на долината Рифт. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 7:
Преход в долината Рифт, в подножието на планината Ол Дойньо Ленгай

След ранна закуска продължаваме пътуването си в долината Рифт, като първоначално се движим по ръба на стръмната стена. Езерото Натрон проблясва пред очите ни, а масивният стратовулкан Ленгай е съвсем наблизо от дясната ни страна - образува се дълбока въздушна пропаст между стената на склона, по който се движим и стръмните склонове на Ленгай. Пътят ни рязко и стремглаво се устремява надолу и се слива с древен търговски маршрут към подножието на Ленгай...(векове наред масаите от по-ниските равнини са търгували стоките си с масаите от по-високите части).
По средата на пътя спираме за обяд в сянката на прекрасен каньон. Температурата постепенно се повишава и сенчестите места се превръщат в жадувани оазиси сред горещината. След като стигнем ниско в основата на огромната стена на долината, ще бъдем трансферирани до лагера.
Забележки:
1) Необходимо е да се носи храна, подготвена за обяд под формата на пикник, за да можем да се насладим напълно на маршрута си. Спускаме се до самите основи на стените, обграждащи долината Рифт, след което ни поемат с коли, за да ни трансферират до лагера.
2) В лагера при езерото Натрон имаме възможност да изберем настаняване в по-луксозни лоджове, вместо в палатки.
Нощувка в добре оборудван, удобен лагер в близост до езерото Натрон или лоджове. /закуска, обяд, вечеря/

Дни 8-9:
2 пълни дни при езерото Natron: водопади, соленото езеро, вулкана Ленгай, масаите...

Имаме на разположение два пълни дни, за да разглеждаме и проучваме изключително интересната местност около езерото Натрон: водите на езерото, розовите птици фламинго, солните плитчини. Темата тук е подчертана в "розово"! В следобедната горещина разглеждаме място, наречено "безкрайна вода" или ‘Engare Sero’ на езика на масаите. Чист, хладен водопад, извиращ от фисура в стената около долината Рифт, от която свежа река се спуска целогодишно към безплодните солени плитчини. Изкачваме се в клисурата Engare Sero до водопада, където може да се разхладим в примамливите му студени води.
Нощувка в същия лагер при езерото Натрон. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 10:
Сафари при езерото Маняра

Сутринта се завръщаме през долината Рифт до националния парк при езерото Маняра. Впускаме се във вълнуващо сафари, което продължава целия следобяд.
Нощувка в къща за гости или лодж при езерото Маняра. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 11:
Завръщане в Аруша - нощувка в Аруша

Трансфер до Аруша (отнема около 2 часа). Край на тура.
Нощувка в хотел в Аруша. /закуска, обяд, вечеря/

Ден 12:
Отпътуване или удължаване на програмата

Трансфер до летището и обратен полет.
При желание от Ваша страна - възможност за удължаване на приключението.
/закуска/

12 дневно сафари 2015 - със запитване

Допълнителна информация:

 • Най-добри периоди за реализиране на тура - от средата на декември до март; от юни до август

Цената включва:

 • всички нощувки (цените са определени на база двойно настаняване) в хотел (2 нощувка в Аруша), къща за гости (1 нощувка в Национален парк "Маняра") и 8 нощувки в различни лагери;
 • изхранване по време на цялото пътешествие на база пълен пансион: от вечерята в първи ден до закуска в последен ден;
 • екскурзиите в посещаваните райони са без ограничение в километража;
 • пълно оборудване в лагерите, в т.ч. просторни луксозни палатки, специални удобни легла, завивки и бельо и кърпи, палатка за хранене, маса, столове, контейнер с вода за миене и др.;
 • професионален англоговорящ водач/и за сафаритата, местен масаи водач;
 • магарета и водачи на кервана;
 • пазач от парка Ngorongoro при обходите на кратерите Олмоти и Емпакай;
 • всички непешеходи преходи се реализират с удобни, частни джипове за сафари (4х4), оборудвани с указатели за разгледане на животните; капацитетът на една кола е максимум 5 туристи, като всеки еще бъде настанен до прозорец; възможност за наблюдения през покрива на превозното средство;
 • транспорт от/до летище Килиманджаро с частен превоз в първия и последния ден;
 • всички такси за различните паркове и лагери (езеро Маняра, Нгоронгоро, езеро Natron + транзитни такси) и такси екотуризъм;
 • такса за 2 сафарита в Нгоронгоро;
 • 3 литра бутилирана питейна вода на човек на ден;
 • превозно средство, което транспортира оборудването за изграждане на лагер;
 • готвачи и помощен персонал, който обслужва гостите след изграждането на лагерите.

Цената не включва:

 • самолетни билети и трансфери до Аруша (транспортът от/до летището може да бъде уреден индивидуално на ниски цени)
 • единично настаняване (доплащане 75 Euro)
 • алкохолни напитки
 • застраховка
 • визи /такси "Напускане на страната" и необходими ваксини
 • бакшиши

Физическа подготовка:

Необходимо е да имате предвид, че дневните преходи са не по-дълги от 20км (с възможност за съкращаване на прехода с автопревоз), изкачванията са със средна трудност.

Необходима екипировка:

 • удобни планински обувки
 • дъждобрани и ветроустойчиви якета, fleece jacket
 • слънцезащитни кремове, очила и шапки
 • бинокли (силно препоръчително!)
 • фенер/прожектор (за глава) и резервни батерии
 • спален чувал
 • (подробен списък с необходимите принадлежности и екипировка ще получите от ЕТНА ТУР след записване)

Необходими ваксини:

 • ваксина срещу жълта треска
 • медикаменти за профилактика срещу малария (въпреки че регионът е отбелязан като малариен, рискът по време на пътуването и през сухия сезон е относително нисък)
 • ЕТНА ТУР ще ви съдейства при избор на специалист за набавяне на антималарийни медикаменти
Планирани дати: 
12 дневно сафари
Свободни места: 
има
Цена: 
€ 2590
Брой хора в групата: 
4