Осемдневна одисея в архипелага на Еолските острови

1380

Насладете се на живописния архипелаг от вулканични острови. Посещение на най-големия остров Липари, Стромболи, Вулкано, Салина и Панареа

ПРОГРАМА:

Ден 1: Катания - Милацо
Пристигане със самолет на летището в Катания.
Придвижване до пристанището в Милацо. Посещение на средновековното село Милацо. В 19,00 – среща с екскурзовода, който ви информира за маршрута и всички подробности по престоящото пътуване.
Вечеря и нощувка на борда на кораба (традиционен кораб гюлет) в Милацо.

Ден 2: Остров Вулкано
След закуска отпътуваме към остров Вулкано, добре известен с горещата си кал и газови фумароли. Разполагаме с достатъчно време, в което може да направим първите си морски бани или просто да се отпуснем на някой от многото плажове и топли извори на острова. В следобедните часове – посещение на кратера на о. Вулкано.
Нощувка на борда на кораба.

Ден 3: Остров Липари
След закуска отпътуваме към остров Липари, столицата на Еолски острови, известен със своя замък (датиращ от 16 в.), чиито титанични бастиони се издигат величествено над морето. Разходка в южните части на о. Липари, сред лозя и тераси с изглед към морето. В следобедните часове се подготвяме за отплаване на север, като за кратко се отбиваме на известния плаж “Pietra Pomice”, където може да бъде видян камъка пемза в естествения му вид. Следва отпътуване към остров Салина.
Нощувка на борда на кораба.

Ден 4: Остров Салина – острови Стромболи
Закуската е последвана от сутрешно плаване край южното крайбрежие на остров Салина. Слизаме от кораба на малкото пристанище Ринела. Следва трансфер с автобус до Монте дей Пори, разходки по протежението на бреговете на Монте деи Пори и спускане надолу към красивия залив на Полара (често използван като фон в много филми). Спираме, за да поплуваме, а след това обядът се сервира на борда на кораба на път за Стромболи.
Вечеря и нощувка на борда на кораба.

Ден 5: Кратера на вулкана Стромболи
След закуска правим сутрешна обиколка на островите с лодка, по време на която спираме за разходка в чудатото селце Джиностра и за малко плаж и морски бани на островчето Стромболичио. Обядваме на борда на кораба, а в следобедните часове посещаваме центъра по вулканология в Стромболи, след което се отправяме към кратера на Стромболи. От безопасно разстояние наблюдаваме вулканичната дейност привечер. Следва вечеря в уютна пицария в Стромболи, а нощта прекараме на борда на кораба.

Ден 6: Остров Панарея
След закуска се отправяме към остров Панарея, най-малкият от седемте острова. Спираме, за да поплуване в близост до малките острови Басилуцо и Лиска Бианка, известни с тюркоазеното си море. В следобедните часове правим разходка в праисторическо селище Капо Милацесе. Следва свободно време за посещение на китното риболовно селце Панарея.
Отплаваме към остров Липари.
Вечеря и нощувка на борда на кораба.

Ден 7: Остров Липари
Трансфер с автобус до село Куатропани и разходка в западните части на остров Липари до древния град Сан Калоджеро, известен с минералните си извори. В следобедните часове имаме достатъчно време за посещение на интересния исторически център на о. Липари, след което отплаваме към Милацо.
Вечеря и нощувка на борда на кораба.

Ден 8: Отпътуване от Катания
Закуска и придвижване до летището в Катания за обратен полет до София.

от Април до Октомври 2015

Допълнителна информация:

Цената включва:

 • Настаняване в самостоятелни кабини със собствени бани и тоалетни
 • Три хранения на ден – закуски , обеди и вечери (започват от вечерята в Ден 1 до закуската в Ден 8, обедите се предоставят под формата на пакетирана храна в дните, в които не е описан друг вид обяд);
 • Минерална и газирана вода;
 • Водач и екскурзовод на английски език;
 • Спално бельо и кърпи;
 • Горивни и пристанищни такси;
 • Придвижване с автобус до Салина иЛипари, както е описано в програмата;
 • Входна такса за посещение на Еолските острови;
 • Екскурзия до кратера на Стромболи с експерт вулканолог;
 • Медицинска застраховка.

Цената не включва:

 • Придвижване до Милацо, Сицилия;
 • Бордни такси (25€ на човек)
 • Напитки (освен вода)
 • Бакшиши

Турът се реализира с традиционна лодка, гюлет Altinlar построен в края на 1990-те години. Гюлетът предоставя отличен стандарт: LCD телевизор, MP3 и DVD във всяка каюта; разполага с 6 двойни каюти за максимум 12 души, всички с ниско легло (френски стил), с възможност за добавяне на трето легло в 2 от каютите. Всички каюти имат собствена баня с топла вода и WC.

Видове транспорт: самолет, кораб, автобус