Балтийски нюанси

2059

17 дни невероятни приключения - от Талин до Будапеща с Етна Тур. Пътуване из Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия и Унгария!

Готически църкви, средновековни замъци и дворци и незабравим нощен живот в Рига. Насладете се на романтичния град Вилнюс, със своя съвършен историческия център и художествени галерии. Ще продължим на юг до емблематичните столици на Полша и Чешката република.

Маршрут:
карта

ПРОГРАМА:(EETB)

Ден 1 - Пристигане в Талин
В този ден без предварително организирани дейности разполагаме с достатъчно свободно време, за да разгледаме някои забележителности на града. По желание може да си резервираме допълнително организирани мероприятия.

Ден 2 до 3 - Рига
Днес ще спрем в Рига, която е на повече от 800 години. Смесицата от средновековен център и модерна инфраструктура ще ви очарова. Рига е разположена на южния бряг на Рижкия залив, част от Балтийско море. Градът е разположен в приморската равнина Ригава. През последните години бизнесът и туризмът в Рига процъфтяват благодарение на подобрението на инфраструктурата на града. Повечето туристи пристигат в Рига със самолет. През 2001 „Международно летище Рига“, което е и най-голямото в Балтийския регион, е обновено и модернизирано по случай 800 години от създаването на града.

Ден 4 до 5 - Вилнюс
Продължаваме към Вѝлнюс, столицата на Литва. Административен център е на Вилнюски окръг, както и на районната Вилнюска община, без да е част от нея. Самият град е обособен в самостоятелна градска община с площ 401 км2. Разположен е при вливането на река Вилня в река Нерис. Населението му се състои предимно от литовци, но има значително полско и руско малцинство. Градът е един от финансовите центрове на Балтийските страни. Тук ще имате време да разгледате основните забележителности на града, включително замъка Гедиминас на върха на хълма Гедиминас и Катедралния площад в подножието на хълма, който е доминиран от катедралата "Вилнюс" и 57 метровата му камбанария. Бившият затвор на КГБ във Вилнюс днес е музей в случай, че сте любопитни да научите тази част от историята на Литва ще можете да го посетите организирано.

Ден 6 до 8 - Варшава
Варшава е икономическият център на Полша и един от икономическите центрове в региона на Централна и Източна Европа. Можем да се впуснем в обиколка на Варшава и да разгледаме красивия Дворцов комплекс „Кралски Бани”, един от най-впечатляващите в Европа, основан през XVII в., средище на множество културни мероприятия и концерти. Възможно е да се посети Президентството, площад Банкови, гроба на Незнайния войн. Ако предпочитате разходка в стария град (По време на Втората Св. Война е бил изцяло разрушен, а през 1980 г. се възтановява с предишен облик и е включен в списъка на UNESCO), посетете Катедралата, Кралския дворец, крепостните стени и символа на Варшава – паметника на морската русалка.

Ден 9 до 10 - Краков
Краков е разположен на река Висла в подножието на хълма Вавел в Малополша, която се намира в южната част на Полша. Историческият център на Краков, бившата столица на Полша се намира в подножието на Кралския дворец Вавел. 13-вековният търговски град има най-големия европейски пазар и множество исторически къщи, дворци и църкви с техните великолепни интериори.
От Краков ще посетим и Аушвиц или Освиенцим - известният комплекс от нацистки концентрационни лагери. Разположен е в Южна Полша в близост до гр. Освиенцим.

Ден 11 до 12 - Прага
Тези дни ще посетим Прага, градът с една от най-интересните истории в Европа и света. Още от средновековието, средището по река Вълтава се превръща в най-значимия еврейски център на стария континент извън Пиренейския полуостров. Също така, градът е признат за един от най-красивите в света и на два пъти е бил столица на Свещената Римска империя и седалище на императора ѝ. Ще имате възможност да посетите архиепископския дворец, улица „Лоретанска”, църквата „Св. Богородица от Лорета” (копие на къщата на Св. Богородица), Храдчани - стария замък, пл. „Храдчанске намести” с двореца Щернберг и двореца Шварценберг, катедралата „Свети Вит”, Мала страна, Карловия мост, Старе место, Нове место - Вацлавския площад.

Ден 13 до 13 - Нощен преход с влак от Прага до Попрад

Ден 14 до 15 Високите Татри
Високите Татри са най-високият дял от Карпатите. По-голямата им част се намира в Словакия, а по-малката част е в Полша. Най-високия връх е Герлах - 2 655 метра, разположен в Словакия, на север от гр. Попрад. Ще отседнем в Стари Смоковец. Стари Смоковец се намира на 1010 м надморска височина. Това е "столицата" на словашката част от Високите Татри. Основано е в края на 18-и век. По изключителен начин у него е съчетана старинната със съвременната архитектура и в същото време е запазена хармонията със заобикалящата природна среда.

Ден 16 до 16 - Будапеща
Днес пристигаме в Будапеща. Будапеща е най-големият град в Унгария. Разположен е в Среднодунавската низина, на двата бряга на река Дунав, заема площ от над 550 кв.км.Будапеща е една от най-атрактивните дестинации за туристите, както от Европа, така и от Северна Америка, а напоследък и от Азия. Изключително важно е, че в града максимално са запазени историческите и културни забележителности. Много любопитни за туристите са внушителният комплекс на Унгарският парламент, наскоро ремонтиран, Рибарският бастион, Кралският дворец, църквата „Свети Матияш“, катедралата „Свети Стефан“ Националната опера и много други. В края на известния булевард „Андраси“ е разположен впечатляващия „Площад на героите“, където се издига сградата на Музея за изящни изкуства , притежаващ една от световно значимите сбирки на произведения на изкуството. Сред експонатите са произведения на Рафаел, Диего Веласкес, Ел Греко, Гоя, Ван Дайк, Огюст Роден и много други.

Ден 17 до 17 - Отпътуване от Будапеща

Вашето приключение е към своя край, моля потвърдете на рецепцията часа на своето напускане. Ако имате късен полет или удължавате престоя си, моля уведомете своя водач.

Програмата по дни:
Ден 1 Талин
Ден 2 Рига
Ден 3 Рига
Ден 4 Вилнюс
Ден 5 Вилнюс
Ден 6 Варшава
Ден 7 Варшава
Ден 8 Варшава
Ден 9 Краков
Ден 10 Нощен преход с влак до Прага
Ден 11 Прага
Ден 12 Прага
Ден 13 Нощен преход с влак до Попрад
Ден 14 Високите Татри
Ден 15 Високите Татри
Ден 16 Будапеща
Ден 17 Будапеща

2015 г. : 4 - 20 април, 2 - 18 май, 27 юни - 13 юли, 25 юли - 10 август,
19 септ. - 5 октомври, 17 октомври - 2 ноември, 2 - 18 април 2016 г.

Допълнителна информация:
Варианти за транспорт от София до Талин и от Будапеща до София

 • София - Талин с автобус - (около 48 часа)- цена около 250 лева
 • София - Талин със самолет - цена около 400 лева с включени всички такси
 • Будапеща - София с автобус - (около 12 часа)- цена около 90 лева
 • Будапеща - София със самолет - цена около 300 лева с включени всички такси

Цената включва:

 • 14 нощувки в хотели, хостели и къщи за гости;
 • 2 нощувки по време на нощен преход с влак;
 • 14 закуски;
 • посещение на музея на КГБ, посещение на концлагера "Аушвиц"
 • транспорт на територията на Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия и Унгария с местни автобуси, такси, влак, пеша);
 • водач от агенцията;
 • местни екскурзоводи на английски език

Цената не включва:

 • самолетни/автобусни билети до Талин/София;
 • трансфер летище-хотел-летище;
 • входните такси за музеи и националните паркове.