Египет - древното царство на Тутанкамон

629

Приключенско пътешествие в Египет - Кайро, Луксор и Асуан. Усетете магията на древните цивилизации. Круиз на борда на традиционен кораб Felucca.

Египет е световно известен с природната си красота, археологическите си находки и топлото гостоприемство. Открийте същността на тази страна с величествените пирамиди, сфинкса, колосалните статуи на Абу Симбел и великолепния храм на Слънцето на Рамзес II. Насладете се на релаксиращ круиз по могъщата река Нил и на драматичните залези над обширните пустинни пейзажи.

ПРОГРАМА (JGEKT):

Ден 1 - Пристигане в Кайро
Първият ден от тура е предназначен за пристигане и настаняване, без предварително организирани дейности. За да имате повече време, да се отпуснете и да разгледате на спокойствие някои от забележителностите в Кайро, в пакета може да включим предварително настаняване (една нощувка в повече преди началото на програмата). При пристигане ще получите информация на рецепция относно часа на срещата с вашия водач, която ще се проведе непосредствено преди началото на тура.

Кайро се намира в северната част на страната, наричана и Долен Египет, на 165 km южно от Средиземно море и на 120 km западно от Суецкия залив и Суецкия канал. Градът е разположен на река Нил, непосредствено на юг от точката, в която реката излиза от обградената с пустиня долина е се разклонява в своята делта.

Ден 2 - 3 - Кайро - Асуан
В този ден ще посетите едно от най-символичните места на Кайро - пирамидите в Гиза и Сфинкса. Мемфиския некропол се намира на 9 километра навътре в брега от стария град Гиза и на 25 километра югозападно от Кайро. Състои се от комплекс древноегипетски погребални и религиозни паметници, между които най-значимите са Големият сфинкс, Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин. Тези пирамиди не са разположени по права линия. Те са най-старият и единственият запазен до днес паметник от 7-те чудеса на Античния свят. Хеопсовата пирамида, наречена още Великата пирамида или Голямата пирамида е най-голямата от египетските пирамиди. Тя е с първоначална височина 146,5 m и страна на основата от четирите страни 231 m, но днес е висока 138,8 m, а основата има дължина 230,4 m. Може да се каже, че е запазена почти изцяло, липсват само мраморната ѝ облицовка и върхът.
Ще посетите и най-ранните известни египетски пирамиди в Сакара (Saqqara), северозападно от Мемфис. Най-стара от тях е пирамидата на Джосер (строена от 2630 до 2611 г. пр.н.е.) по време на Третата династия. Тази пирамида и околният комплекс са дело на архитекта Имхотеп и се считат общо взето за най-старите монументални структури от облицован камък.

Вечерта ще се отправим към гарата, за да се качим на нощния влак за Асуан.

Пристигаме в Асуан рано сутринта и се настаняваме в хотел в центъра на града. Асуан е град на брега на река Нил, административен център на мухафаза Асуан. Разположен е на 106 м. надморска височина. Населението му е 220 000 жители (2002) г. Асуан е най-южният град на Египет.
В древността египтяните забелязали, че слънцето на това място най-продължително време не прави сянка и очертали на това място северния тропически паралел.
В този ден ще проведем и кратко пътуване с лодка, за да посетите Храмът на Филае, посветен на богинята Изида и датиращ от 4 век пр. Хр.

Ден 4 - 6 - ветроходен круиз Felucca - Луксор
В този ден ще имате възможност да посетите и Абу Симбел - историческа местност в Нубия на западния бряг на река Нил, където са изсечени в скалите два древноегипетски храма, едни от най-известните паметници на изкуството на Древен Египет. Следвайки примера на предците си, стремили се да задържат властта над Нубия чрез издигането на крепости и храмове, Рамзес II ги построява след победата си в битката при Кадеш. Цялата композиция внушава могъществото на фараона и подчертава божествения му статут.
Ако изберете да не посещавате Абу Симбел, ще имате на разположение половин ден, в който да се разходите из приказните улици на Асуан.
В следобедните часове цялата група се събира на борда на традиционната местен платноходен кораб Felucca. Felucca е базиран на прост, но ефективен дизайн, всяка лодка събира до 10 човека. Палубата е осеяна с пъстри черги и възглавници и има навес, за да осигурява сянка от силното слънце. Традиционният местен кораб ще бъде наш дом за следващите два дни. По време на престоя на кораба, ще ви бъдат предоставени закуски, обеди и вечери.
По време на круиза ще посетим храма Ком Омбо в Горен Египет, Храмът на Хор в Едфу.
След пристигането ни в Луксор, се настаняваме в хотел в цветните градини на града. Луксор е разположен на източния бряг на река Нил на мястото на Тива, столица на Древен Египет в периода на Средното и Новото царства.
Вечерта по желание можете да направите екскурзия до Храма на Луксор, за да го видите в целия му блясък, осветен с цветни прожектори.
На другия ден рано сутринта се отправяме към Долината на царете. Долината на царете е долина в Египет, където са гробниците (хипогеи) на фараоните от Новото царство — от Осемнадесета до Двадесета династии. В Долината на царете са погребани и някои видни благородници, както и жените и децата както на фараоните, така и на благородниците. По време на царуването на Рамзес I започва изграждането на Долината на цариците, но въпреки това някои царици все още продължават да бъдат погребвани заедно със съпрузите си. Първото откритие на съвременната археология е находката на Хауърд Картър на 4 ноември 1922 — той открива гробницата на Тутанкамон. Тази гробница е първата открита гробница, почти незасегната от грабителите на гробници.

Ден 7 - 8 - Луксор-Кайро
Пътуваме обратно към Кайро с нощния влак от Луксор. Този ден в Кайро ще посетим Египетският музей, който се явява най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство. Следобед ще имате достатъчно време за посещение на големите пазари за сувенири в Кайро.

Ден 9 - отпътуване от Кайро
Вашето приключение за цял живот приключва в този ден.

Описание на нощувките по дни:

Ден 1 Кайро
Ден 2 Нощно пътуване с влак до Асуан
Ден 3 Асуан
Ден 4 круиз на борда на Felucca
Ден 5 круиз на борда на Felucca
Ден 6 Луксор
Ден 7 Нощно пътуване с влак до Кайро
Ден 8 Кайро
Ден 9 Кайро

със запитване

Допълнителна информация:

Цената включва:

 • 4 нощувки в хотели, 2 нощувки във влак и 2 нощувки под формата на круиз на борда на Felucca;
 • 8 закуски), 2 обяда, 2 вечери;
 • екскузриите до Пирамидите и Сфинкса, Сакара, язовира при Асуан, храма Филае, храма Ком Омбо, Едфу, Долината на царете, храма на Хатшепсут, египетския музей;
 • трансфери с такси, влак и пеша;
 • местни водачи;

Цената не включва:

 • самолетни билети;
 • входни такси;
 • бакшиши;
 • визи;
 • медицински застраховки;
 • разходи от личен характер (добре е да си предвидите средно около US$25-$30 на ден, за да покриете разходите за храна, леки закуски, напитки, дребни сувенири, бакшиши и др.;
 • допълнителни екскурзии.