МАГИЯТА НА МЕКСИКО

1239

ОТ МЕКСИКО СИТИ ДО КАНКУН (ZMA)

ПРОГРАМА 13 ДНИ

Ден 1 - Пристигане Мексико Сити

Първият ден от тура е предназначен за пристигане и настаняване, без предварително организирани дейности. За да имате повече време, да се отпуснете и да разгледате на спокойствие някои от забележителностите в Мексико сити, в пакета може да включим предварително настаняване (една нощувка в повече преди началото на програмата). При пристигане ще получите информация на рецепция относно часа на срещата, която ще се проведе преди началото на тура.

Мексико Сити е най-населеният град в света с над 20 милиона души. Основана от испанските завоеватели през 1521 г., столицата на Мексико е разположена на 2309 метра над морското равнище и е изградена на мястото на древната столица на ацтеките Теночтитлан. Удобната система на метрото и тролейбусите ви позволяват да се придвижвате лесно във всички посоки, а тук наистина има какво да се види.

Добра отправна точка е централния площад - огромния Zócalo - където ще видите впечатляващата катедрала в Мексико сити Catedral y Sagrario Metropolitano, с прекрасна фасада в стил латински барок. Не забравяйте да погледнете през стъклото под външната страна на църквата, за да видите града на древните ацтеки отдолу. Точно зад катедралата се намират руините на древния Teocali, които са били открити едва през 1978 година. Може да посетите световно известния антропологически музей и Националния дворец, където можете да видите фрески, изобразяващи историята на Мексико от един от най-известните художници на страната Диего Ривиера. А музея, посветен на не по-малко известната му съпруга Фрида Кало, се намира в дома, където е живяла като дете, в Coyoacan. Вечерта може да се насладите на пикантна мексиканска вечеря и може би малко текила в Зона Роса на фона на музика, изпълнявана от банда мариачи.

Ден 2 - 4 - Пуебла - Оахака

По пътя към Пуебла ще направите обиколка с екскурзовод на древния град Теотиуакан - невероятен, изоставен град, построен около 300 пр.н.е. от цивилизация, загубена в мъглите на времето. Историческият комплекс е завладяваща комбинация от церемониални пирамиди, като например пирамидите на Слънцето и Луната и Ciudadela, свързани помежду си с Улицата на мъртвите, дворци, стари храмове и Площада на Слънцето. Сградата е украсена с фризове и други богати орнаменти.

Ще продължите към една от най-старите градове в Мексико, Пуебла, което означава "Градът на ангелите". Разположен в долина, на драматичния фон на вулкани и заснежени върхове, Пуебла е очарователен стар колониален град, основана през 1531. В историческия център на града е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО отчасти отчасти заради много добре запазената испанска колониална архитектура. Пуебла е най-доброто място да се опита mole poblano (богат, пикантен сос, съдържащи шоколад, канела и орехи, както и различни видове люти чушлета), много често сервиран върху пиле.

Следващата ви спирка е Оахака (Oaxaca) - красив град, заобиколен от планини и гъсти гори, с много приятен площад Plaza de la Constitución, където можете да хапнете, пийнете и да наблюдавате живота наоколо. Имате свободен ден в Оахака, в който е включен тур с екскурзовод до Monte Albán - свещения град на древните Zapotecs, който се намира на 400 метра над долината Оахака. Там ще разгледате голям брой структури около големия площад (Grand Plaza), включително многобройни гробници, церемониални олтари, тунели, пирамиди и дворци, украсени с много символи, картини и сложни резби.

След като се насладите времето си тук, ще отпътуваме с нощен автобус за San Cristóbal de Las Casas.

Ден 5-9 - Сан Кристобал - Паленке

С изкачването на планински район Chiapas стигате до очарователния град от колониалното време San Cristóbal de las Casas. Разположен по средата на планината, в него ще намерите най-богатите пример за местната култура в Мексико, тъй като е заобиколен от 21 типични мексикански села, всяко от които има различен език, облекло и обичаи. Града е изпълнен с къщи с червени керемиди, боядисани в ярки цветове, които придават на атмосферата прекрасно провинциално очарование. Ще посетите много интересни музеи, като музея на кехлибара, музея на кафето, музея на медицината на маите, както и културния център "Na Bolom".

На следващия ден ви предстои обиколка на близките села, където можете да си купите красиво направени предмети и да получите истинско усещане за това как съвременните потомци на древните маи живеят днес. Обиколката ви дава завладяващ поглед върху техните вярвания още във времето преди Колумб и ежедневната им борба да бъдат чути в един от най-изолираните райони на Мексико.

Ще имате и възможност да посетите зашеметяващия каньон Sumidero (тур с моторна лодка и екскурзовод по 30 километров участък на реката Grijalva до водноелектрическа централа). Ще имате много възможности да снимате местни животни като птици, крокодили и игуани. Скалите, извисяващи се над реката, достигат 100 метра при най-високата точка, която ще подсигури драматичен фон на снимките ви.

Ден 10 до 12 - Мерида - Канкун

Столица на провинция Юкатан, "белият град" Mérida е приятна смесица от колониални сгради, църкви и площади. Пазарите просто преливат с красиви тъкани изделия, хамаци и ръчно боядисани с помощта на восък платове, което го прави чудесно място за закупуване на ръчно изработени сувенири. През нощта градът оживява с театрални постановки и концерти. Тук ще имате възможност да направите много екскурзии в град (по избор на място), от цялостна обиколка с туристически автобус до релаксиращ тур с карета из калдъръмените улици на El Centro и булевард Pasaje Montejo. Ако искате да проучите района в близост до Mérida, можете да посетите малкия рибарски град Celestún, известен с голямата популация на фламинго. Може също да поплувате в местната "cenotes", тунели за плуване в сладка вода, свързани с красиви варовикови пещери и дълбоки подводни реки, считани от маите за свещени, които покриват целия полуостров Юкатан.

Първоначално ще пътуваме до Chichén Itzá, впечатляващ обект от времето на маите/толтеките, които скоро беше обявен за едно от новите 7 чудеса на света. Изграден между 7-ми и 10-ти век, Chichén Itzá е бил център за поклонение на маите в продължение на повече от 1000 години. Най-известната атракция е величествената пирамида Kukulcan, посветена на бога Kukulcan (изобразяван като перната змия), изградена с такава прецизност, че сянка на змия се спуска надолу по стълбите по време на равноденствие.

Ден 13-13 – Отпътуване от Канкун

До 1970 г. остров Канкун (Isla Cancún) е само трима жители, които се грижели за кокосовата плантация и едва 117 души, които живеели в близост в Puerto Juarez, рибарско селище и военна база. На острова се намират някои от най-красивите плажове на Карибите и с развитието на туризма, Cancún се превръща в идеалното място. Поради нежеланието на инвеститорите да инвестират средства в една твърде непозната зона обаче, мексиканското правителство е било принудено само да финансира и изгради първите девет хотела.

Днес над два милиона посетители годишно идват в Cancún, за да почиват на един от най-красивите плажове в това, известен като "хотелската зона" и да поплуват в кристално чистите тюркоазени води. Ако Cancún ви дойде „в повече”, винаги можете да вземете ферибот до по-спокойна остров Mujeres или да се гмуркате.

Вашето приключение за цял живот приключва в този ден, ако не желаете да го продължим с няколко дни почивка на остров Cancún.

Описание на нощувките по дни:

Ден 1 Мексико сити
Ден 2 Пуебла
Ден 3 Oaxaкa
Ден 4 Нощен преход с автобус до Сан Кристобал де лас Касас
Ден 5 Сан Кристобал
Ден 6 Сан Кристобал
Ден 7 Сан Кристобал
Ден 8 Паленке
Ден 9 Паленке
Ден 10 Мерида
Ден 11 Мерида
Ден 12 Канкун
Ден 13 Канкун

2015 г.: 29 март - 10 април, 26 април - 8 май, 24 май - 5 юни, 21 юни - 3 юли,
16 - 28 август, 13 - 25 септ., 11 - 23 октомври, 8 - 20 ноември, 6 - 18 декември

Допълнителна информация:

Цената включва:

 • 11 нощувки в хотели, хостели и къщи за гости и 1 нощен преход с автобус
 • екскурзии: руините на Teotihuacán, руините Monte Albán, тур в San Cristóbal, руините Palenque, руините Chichén Itzá
 • транспорт: местни автобуси, таксите, пешеходни преходи
 • възраст: 18-60 г.
 • група: средно 8-12
 • водач от туроператора - организатор, местни водачи

Цената не включва:

 • самолетни билети
 • изхранване по време на тура
 • таксите на вътрешните полети, когато се извършват такива (около US$5 всяка)
 • бакшиши по време на екскурзиите, включени в цената, визи, застраховки, лични разходи
 • настаняване преди началото на тура и след приключването му
 • трансфери от/до летищата
 • пари за лични разходи – предвидете си около US$25-$30 на ден за храна, леки закуски, питиета, някои сувенири, пране, бакшиши, и др.
 • екскурзии по желание – вижте списъка с допълнителните екскурзии.