Обиколен тур на Индия и Непал

1189

Пътешествие из древните градове на Индия и Непал - Делхи, Агра, Варанаси, Покхара и Катманду...

ПРОГРАМА (ININ):

Ден 1- 4 Делхи
Първият ден от тура е предназначен за пристигане и настаняване, без предварително организирани дейности. За да имате повече време, да се отпуснете и да разгледате на спокойствие някои от забележителностите в Делхи, в пакета може да включим предварително настаняване (една нощувка в повече преди началото на програмата). При пристигане ще получите информация на рецепция относно часа на срещата с вашия водач, която ще се проведе непосредствено преди началото на тура.
В Делхи живеят над 13 млн. души. Огромен град, в който животът тече вече 3 хилядолетия. В околностите на днешната столица Делхи се е намирала старата Индрапрасадха - главният град, познат от прочутия древен епос "Махабхарата". Високото 73 м минаре Кутб минар и днес напомня за величието на Делхийския султанат. През първите години на ХIII в. султан Кутб уд-Дин станал негов пръв владетел и издигнал минарето като символ на ислямската победа над хиндуизма. Древни крепости, мавзолеи, храмове и паметници напомнят за отдавна забравени времена. Грандиозната Червена крепост, откъдето Неру обявил независимостта на страната, и величествената джамия Джама Масджид са останали в Стария град. Колоритният площад "Конат" е свързващото звено между новия и стария Делхи, между широките и прави булеварди и тесните криви улички, между високите модерни сгради и задръстените стари квартали. Площадът има кръгла форма и в центъра му е оформен парк.
Ще пътуваме с влак до Агра. Агра е красив град в Индия. Разположен е на 200 км югоизточно от Делхи на брега на река Ямуна. Историята на града е тясно свързана с династията на Моголите, управлявала Индия през XVI-XVIII век. Основателят на династията Бабур прави Агра своя столица през 1522 г. Могулските императори оставят след себе си величествени архитектурни паметници, които днес привличат туристи от цял свят. Най-известни са Червената крепост и гробниците на Мумтаз Махал (Тадж Махал), на Гхияс Бег и на Акбар.
tadj
Ден 5 до 9 - Орчха - Каджурахо - Варанаси
В Орчха можем да посетим красивия градски Форт, построен от първият крал на Орчха през 1501 г. на брега на река Бетва. Този форт се състои от сложни храмове и покрив с осем куполи на върха.
Ще посетим храмовете Кaджурахо (Khajuraho) - най-голямата галерия на еротичното изкуство в света, най- голямото онагледяване на Кaма сутра.
Комплексът от храмове Каджурахо се намира в Централна Индия. Построен е през Х- ХI в., като тогава се е състоял от 85 храма. Сега са останали двадесетина, като най- впечатляващи са 5 от тях - "Лакишмана", "Кандария Махадео", "Деми Джагдамба", "Вишванатх" и "Чандрагупта".
Ще пътуваме до Варанаси. Варанаси е град разположен на левия бряг на р. Ганг в щата Утар Прадеш, считан за свещен от индуистите, будистите и джайнистите, както и един от най-древните градове, които продължават да са обитавани. Културата на Варанаси е тясно свързана с р. Ганг и нейното религиозно значение. Ще имаме възможност да вземем ранна разходка с лодка, за да видим река Ганг в целия й блясък и значимостта й в живота на местните хора.
2
Ден 10 до 13 - Лумбини - Читван - Покхара
Ще прекосим границата с Непал и ще посетим Лумбини. Лумбини е будистко поклоническо място в областта Рупандехи в Непал. Това е мястото, където царица Маядеви дава живот на Сидхарта Гаутама, който като Буда Гаутама основава будистката традиция. Буда е живял приблизително между 563 и 483 г. пр. Хр. Лумбини е един от четирите магнетични места за поклонение, който заемат основно място в живота на Буда. В Лумбини има редица храмове, включително храма Маядеви. Също така тук се намира и Пушкарини или Свещеното езеро, където майката на Буда ритуално се изкъпала преди раждането му и където той взел първата си баня. Тук се намират и останките от двореца Кипалавасту.
Пътуването ни продължава към Националният парк „Читван“. НП „Читван“ се разпростира на 930 км2 и е бил някога една от най-хубавите гористи и пасищни области в Азия. Сафарита с лодки и джипове и пеши трекове, водени от природозащитници и опитни водачи, изследват речното царство и неговата разнообразна фауна. Видовете птици в парка са над 500. Ще имаме възможност да участваме в сафарита със слонове и техните обучени махути, които са готови да ни вземат в търсене на големите еднороги носорози или почти изчезналия кралски бенгалски тигър.
Пътуването ни продължава към Покхара. Покхара е изходен пункт за най-популярните трекинг маршрути в Непал, за изкачването на осемхилядните върхове Анапурна и Даулагири, но около града могат да се правят и много еднодневни екскурзии, подходящи и за най-неподготвените туристи.
3
Ден 14 до 19 - Подножието на Анапурна
Ще прекараме два дни в разходки по красивите планински пътеки в подножието на Анапурна. Гледките са спиращи дъха.. Ще спим в селски хижи по пътя. По маршрута има лагер на тибетски бежанци и будистки манастир. Близо до тях от хотел "Малапучаре" се открива прекрасна панорама. От близката височина Сарангкот на 1592 м ще може да се видят т.н. петте Анапурни, а също така и връх Мачапучаре (6997 м), чието име означава "Опашката на рибата".
Отправяме се към Катманду.Катманду е столица на Непал и навярно едно от най-свещените места на нашата планета. Катманду има много богата и вековна история. Той се счита от мнозина за най-красивият град в Света. В местността са намерени останки датиращи още от 3в. пр.Хр., но официално селището е основано през 724г., като тогава се е наричало Кантипур, което в превод означава „Град на красотата”.
Сред най-популярните забележителности в града са площадът Дурбар, дворцовият комплекс Хануман Дхока от 15-18в., храмовете на Живата Богиня Кумари, Каштамандап и Машендранат, както и Будисткият храм на маймуните, който е наречен така от хипитата и се е превърнал в тяхно свято място.
4

Програмата по дни:

Ден 1 Делхи, Индия
Ден 2 Делхи
Ден 3 Агра
Ден 4 Агра
Ден 5 Орчха
Ден 6 Орчха
Ден 7 Каджурахо
Ден 8 Нощен преход с влак до Варанаси
Ден 9 Варанаси
Ден 10 Лумбини, Непал
Ден 11 Читван
Ден 12 Читван
Ден 13 Покхара
Ден 14 Подножието на Анапурна
Ден 15 Поднеожието на Анапурна
Ден 16: Покхара
Ден 17 Покхара
Ден 18 Катманду
Ден 19 Катманду, отпътуване

2015 г.: 28 април - 16 май, 9 - 27 юни, 21 юли - 8 август, 1 - 19 септември,
13 - 31 октомври, 24 ноември - 12 декември, 29 декември - 16 януари 2016 г.

Цената включва:

 • 15 нощувки в хотели, хостели и къщи за гости, 2 нощувки в планински хижи, 1 нощен преход с влак
 • 2 закуски
 • екскурзии: посещение на Тадж Махал, НП Читван, подножието на Анапурна, обиколен тур на Катманду
 • транспорт на територията на Индия и Непал (местни автобуси, такси, лодки, пеша);
 • водач от агенцията;
 • местни екскурзоводи на английски език

Цената не включва:

 • самолетен билет София - Делхи (около 300 евро) и Катманду - София (около 350 евро);
 • трансфер летище-хотел-летище;
 • храната по време на тура (с изкл. на 2 закуски);
 • входните такси за музеи и националните паркове.
 • задължително се заплаща такса резервация в размер на 12 евро на човек
 • визи