Перлите на Шри Ланка

1379

Изследвайте земята на скритите будистки храмове и пещери, насладете се на британските чаени плантации, природните резервати и многобройните ботанически градини в тази прекрасна страна. Посетете древните кралски столици, за да видите гигантските статуи на Буда, преди да вземете приятна почивка на плажа.
Няма никакво съмнение, че ще се насладите на богатото културно наследство и безметежното спокойствие на Шри Ланка.

map
ПРОГРАМА: (SRJ)
1 Ден
Пътуване по маршрут София - Рим - Негомбо.

Ден 2 Пристигане в Негомбо
Този ден е предназначен за пристигане и настаняване, без предварително организирани дейности. За да имате повече време, да се отпуснете и да разгледате на спокойствие някои от забележителностите в Негомбо. При пристигане ще получите информация от вашия водач относно часа на срещата, която ще се проведе преди началото на тура с всички членове на групата.
Град Негомбо е разположен на 40 км северно от Коломбо, на 12 км от летище Бандаранайка, на брега на голяма лагуна. В далечни времена градът е бил морско пристанище за износ на подправки. Една от забележителностите на града е старинният холандски форт, построен през 1672 г. От него са се запазили само главните порти и част от крепостната стена, холандският канал служещ тогава за резервен маршрут към холандската администрация, старинни църкви и старото холандско гробище.

Ден 3 - 4 - Анурадхапура
След като посетим рибния пазар в Негомбо, ще се отправим с местен транспорт към град Анурадхапура. Анурадхапура е най-знаковият исторически паметник на Шри Ланка. Този град носи в себе си историята на азиатската култура, като тук се намират най-големите дворци и манастири в страната.
За Анурадхапура се твърди, че е бил най-големият монашески град на стария свят. Оставен като наследство от цивилизацията Ланкан, тук е столицата на 113 крале, както и свещено място за поклонения на будистите. Днес местността заема площ от около 40 кв. км, като е заобиколена от множество манастири и исторически паметници.

Ден 5- 5 Полонарува
След последната нощувка в приказния Анурадхапура се отправяме към свещения град Полонарува, който е вторият най-голям по значение и размери исторически древен град паметник на Шри Ланка. Тази втора столица на страната след Анурадхапура е разположена в централната част на северна Шри Ланка.
Полонарува става централно седалище на империята на крал Виджайбаху след падането на Анурадхапура през 11 в. Преди това селището е служело като провинциална резиденция за отдих на владетелите. Само два века градът запазва статута си на главен център на Шри Ланка. Разположението му е стратегическо, намира се покрай река Махавели. Най-интересните исторически паметници, които са запазени до днес са Брахманските паметници и един уникално красив град-градина.

Ден 6- 6 Сигирия
Сигирия с право е била смятана за едно от чудесата на света. С добре запазения си градски център от първото хилядолетие, с комбинацията от сгради и градини, пътеки, водни резервоари, съчетанието от симетрични и асиметрични елементи, използването на различни нива на хоризонтално и вертикално планиране, крепостта е красноречив пример за архитектурните традиции на Шри Ланка.
Огромният скален монолит Сигирия, в превод Лъвската скала е може би най-впечатляващата забележителност на Шри Ланка – както по размери, така и по красота. В скалата има и пещера, в която можете да видите цветни рисунки на девици. Смята се, че огромна част от скалата е била покрита с може би най-голямата картина, същестувала някога – 140 на 40 метра. Част от изображенията са запазени и могат да се видят днес. Сигирия е част от световното наследство на ЮНЕСКО.
sigiria

Ден 7- 8 Канди
На път за град Канди, ще посетим пещерният комплекс, известен още като Златния храм на Дамбула, който се намира в централната част на Шри Ланка.
Канди е един от най-красивите градове в Шри Ланка. Сгушен сред зелени хълмове, градът е разпложен в долината Канди, която пресича територия от тропически плантации. Канди е столица на Централна провинция на Шри Ланка, както и на административния район на Канди. Древният планински град е център на средновековната култура, изкуство и занаяти в страната. В миналото Канди е бил последната столица на царете в Шри Ланка. Произходът на името му идва от думата „канда”, което означава планина, а местните синхали са го наричали „Махануара”, или „Великият град”.

Ден 9-9 Китулгала
На път за Китулгала ще посетим високопланинският курорт Нувара Елияе. "Градът на светлината" е разположен на височина от 1884 м в планината Пидуруталагала, с най-висок връх в Шри-Ланка. Мекият благоприятен климат (средна годишна температура +15 - +20 градуса), живописните поля и долини, планинските пейзажи – всичко това е направило Нувара Елия популярен курорт.
Китулгала е малък град в западната част на Шри Ланка. Намира се в една от най-влажните тропически зони на Шри Ланка и е популярна дестинация за всички любители на white water рафтинг-а.

Ден 10-10 Нувара Елияе
"Априлският сезон" в Нувара Елия започва преди повече от 150 години, когато англичаните за да се спасят от горещината в Коломбо, идвали тук със семействата си. С годините почивката през април станала традиция и след напускането на англичаните, местните жители запазили този обичай. Градът, не познаващ нощния живот през останалото време на годината, оживява през този сезон. Хотелите организират дискотеки и развлекателни програми; провеждат изложби на цветя и кучета, надбягвания с коне и понита. Домове с островърхи покриви, англиканската църква, сградата на пощата с часовникова кула, старинни вили с поддържани тревни площи – заради всичко това Нувара Елия е известна като «Малката Англия».

Ден 11-11 Елла
Днес ще се качим на влака от Нувара Елия и ще пътуваме с бавно темпо, наслаждавайки се на планинските пейзажи, около Елла. Eлла е китно селце в т.н. Шри Ланка Хил Кънтри. Тук ще имате възможност за разходка до Скалите на Елла, минавайки през чаените плантации по протежение на железопътната линия.

Ден 12-12 Яла Национален Парк
Оставяме Елла назад и на път за Яла НП, посещаваме водопада Равана. В Национален парк Яла, ще прекараме една нощ на къмпинг на границата на парка. Тук ще видите диви слонове, леопарди и мечки. Национален парк Яла е създаден през 1900 г. и разполага с една от най-плътните популации на диви животни в Азия. Също в парка има две важни места за поклонение, Sithulpahuwa и Magul Vilhara, които са били важен център на минали цивилизации.

Ден 13-14 Унаватуна
Днес ще пътуваме към тропическия рай Унаватуна. Заобиколен от хълмове Унаватуна представлява дълъг девствен плаж и приказно тюркоазно море. Унаватуна е признат за един от най-хубавите плажове в света. Тук има отлични възможности за гмуркане - кораловите рифове и потъналите кораби трябва да бъдат проучени.
беацх
Ден 15-15 Негомбо
Последната спирка от нашата обиколка на Шри Ланка е Негомбо. Днес ще посетим и административната столица Коломбо за разглеждане на забележителностите му. Ще се разходим из центъра на града, известен като „Форта”, построен от холандците през XVI век, където колониалните сгради съжителстват с модерни постройки. В обиколката е включен пазарът, както и Националният музей. Маршрутът продължава покрай Площада на независимостта, Международния конгересен център и Канелените градини. Ще имаме достатъчно време и за забележителностите на Негомбо - рибарското селище, холандската църква и местния пазар.

Ден 16-16 Негомбо
Вашето приключение за цял живот приключва в този ден. Около обяд трансфер до летището за обратен полет към България.

Описание на нощувките по дни:

Ден 1 Негомбо
Ден 2 Анурадхапура
Ден 3 Анурадхапура
Ден 4 Полонарува
Ден 5 Сигирия
Ден 6 Канди
Ден 7 Канди
Ден 8 Китулгала
Ден 9 Нувара Елияе
Ден 10 Елла
Ден 11 Яла НП
Ден 12 Унаватуна
Ден 13 Унаватуна
Ден 14 Негомбо
Ден 15 Негомбо

2015 г.: 22 март - 5 април, 19 април - 3 май, 14 - 28 юни, 12 - 26 юли,
9 - 23 август, 6 - 20 септ., 4 - 18 октомври, 1 - 15 ноември, 29 ноември - 13 дек., 27 дек. - 10 януари 2016 г.

Допълнителна информация:

Цената включва:

 • самолетен билет София - Негомбо - София (отиване през Рим и връщане през Париж)
 • 15 нощувки в хотели, хостели и къщи за гости на база BB, вечеря/BBQ в Яла НП
 • екскурзии: Негомбо сити тур и рибен пазар; руините на Анурадхапура; Аукана Буда; руините на Полонарува; скален масив Сигирия и езда на слонове; пещерен комплекс Дамбула; вечерната пуджа в Храма на Зъба на Буда в Кенди; обиколка на Кенди; вечерно танцово шоу в Кенди; Национален парк Хортън Плейнс; посещение на водопадите Елла и Равана, планинската железница около Елла; сафари в Национален парк Яла; люпилня за костенурки; сити тур в Коломбо
 • трансфери от/до летищата
 • транспорт: местни автобуси, такси, пешеходни преходи
 • възраст: 18-60 г.
 • група: средно 8-12
 • водач на български език, водач от туроператора - организатор, местни водачи

Цената не включва:

 • летищни такси 248 евро към 09.07.2014 (подлежат на потвърждение в деня на издаване на билета)
 • бакшиши по време на екскурзиите, включени в цената, виза, застраховки, лични разходи
 • настаняване преди началото на тура и след приключването му
 • пари за лични разходи – предвидете си около US$25-$30 на ден за храна, леки закуски, питиета, някои сувенири, пране, бакшиши, и др.
 • допълнителни екскурзии по желание