Тадж Махал и Тигрите на Индия

639

В страната на известните раджпути и махараджи с техните великолепни постройки и омайващо приказни градове

ПРОГРАМА (INGT):

Ден 1 до ден 4 - Делхи - Агра:
Пристигане в Делхи. Първият ден е просто един ден, в който пристигаме и се настаняваме. През този ден няма предварително организирани дейности, така че ще имате достатъчно свободно време, за да се отпуснете и да разгледате някои от забележителностите на града. Делхи е космополитен град с многоетническо население, който приютява представители на много култури и религии. Най-разпространените религии са хиндуизмът и ислямът, но има представители на сикхите, будистите и множество други вероизповедания. Английският е официлен език в града, заедно с езиците Панджаби и Урду.
В стария град моголските и тюркси владетели са построили няколко архитектурни чудеса, сред които са Джама Масджид – най-голямата джамия в града, и червената крепост – дворец от времето на моголската империя. В Делхи има две сгради, които са обявени за част от световното наследство: Кутуб Минар – най-високото тухлено минаре в света и гробницата на Хумаюн – комплекс от сгради обграждащи гробницата на моголския император Хумаюн. Други забележителности са Индийската врата, построена в памет на индийските войници, загинали в първата световна война, обсерваторията от 18-и век Янтар Мантар и крепостта от 16-и век Пурана Кила. Сред религиозните фестивали, празнувани в Делхи е Дивали – фестивалът на светлината, който символизира победата на доброто над злото. Празнуването му е свързано със светлина и палене на лампи. Дивали е обикновено през октомври или ноември. Други важни фестивали са Дурга Пужа, Холи, Лохри и фестивалът Кутуб, свързан с минарето Кутуб Минар.
Рано сутринта на третия ден от престоя ни в Делхи, ще се качим на влака за Агра. Пристигаме в Агра , който е разположен на 200 км югоизточно от Делхи на брега на река Ямуна. Агра е голям индустриален център в щата Утар Прадеш с население от около 1 260 000 души. Историята на града е тясно свързана с династията на Моголите, управлявала Индия през XVI-XVIII век. Основателят на династията Бабур прави Агра своя столица през 1522. От този град управляват императорите Акбар, Джахангир, Шах Джахан, докато последният от Великите Могули, Аурангзеб, измества столицата в Делхи. Могулските императори оставят след себе си величествени архитектурни паметници, които днес привличат туристи от цял свят. Най-известни са Червената крепост и гробниците на Мумтаз Махал (Тадж Махал), на Гхияс Бег и на Акбар.
Рано сутринта имаме възможност да посетим Тадж Махал. Ще можем да се възхищаваме на някои от най-светите забележителности на индуизма.

Ден 5 и ден 6 - Национален парк Рантхамбор
Рано сутринта трансфер от хотела ни в Агра до гарата и пътуване с влак до Sawai Madhopur, един град, разположен по протежението на хълма на Vindhyas и Aravali. Sawai Mahhopur е символ на Националния парк Рантхамбор, един от най-добрите резервати за тигри в Индия. Ще посетим дивата природа посредством сафари в Националния парк в търсене на великолепните тигри, които се намират там. Необятните гори и пасища предоставят идеална среда за други местни диви животни като елени, глигани, антилопи, мечки, леопарди и газели.

Ден 7 до ден 9 Джайпур и Самоде
Джайпур - "Розовия Град" е столица на щата Раджастан. Намира се в северозападната част на страната и заема обща площ от 200,40 км², а населението му е 3 324 319 жители. Основан е през 1727 г.
Разположен е на 265 км от Делхи в близост до пустиня. През 1835-80 г. градът е боядисан в тъмно розово по нареждане на тогавашния му владетел, махараджа Рам Сингх. Ще можем да посетим водният дворец, известен още като Джал Махал (Jal Mahal Palace), първите му три етажа са разположени изцяло под водата. Също така ще посетим и Хава Махал – Дворецът на ветровете - Хава Махал или в буквален превод Дворецът на ветровете е една от основните забележителности на индийския град Джайпур. Реставрацията на двореца е погълнала около 1 000 000 долара.

Ден 10 и ден 11- пътуване до Делхи
Сутринта водачът на групата ще ни придружи до гарата, където ще хванем обратния влак за Делхи. . Моля, обърнете внимание, че ще пътувате без водач във влака до Делхи. При пристигането ви в Делхи ще ви посрещне местен представител, който ще организира трансфера ви до хотела. След това ще прекарате остатъка от деня в този удивителен град, наслаждавайки се на красотите му. Тура ще приключи след закуска на ден 11.

2015 г.: 7 - 14 юни, 19 - 26 юли, 30 август - 6 септ., 11 - 18 октомври,
22 - 29 ноември, 27 декември - 3 януари 2016 г.,

Допълнителна информация:

Необходими документи за издаване на индийска виза

 • Оригинален паспорт, валиден поне още 6 месеца след датата на връщане от Индия. Паспортът трябва да има поне две празни страници за поставяне на визата.
 • Две актуални снимки паспортен формат.
 • Платена такса (заплаща се само в лева) 100 лева.

Цената включва:

 • 10 нощувки в хотели, хостели и къщи за гости;
 • посещението на Тадж Махал и Национален парк Рантхамбор;
 • транспорта в Индия (автобуси, таксита, жп транспорт);
 • екскурзоводско обслужване и водач.

Цената не включва:

 • самолетен билет София-Делхи-София (цената на билета е около 720 евро);
 • бакшиши - около 15 Щ.Д. на седмица;
 • туристическа виза за Индия около 100 лева;
 • трансферите в Делхи Летище-Хотел-Летище