Garden Route от Кейптаун до Йоханесбург

639

Гардън Роуд е туристически път по брега на Индийския океан, разположен между St. Francis и залива Mossel. Мястото е рай за любителите на сърфа и на разходките сред природата. Пътят започва от Кейптаун и продължава през савани, красиви плажове, лагуни и лозя, докато достигне Порт Елизабет.

Програма (FGD):

Ден 1 - Пристигане в Кейптаун
В този ден без предварително организирани дейности разполагаме с достатъчно свободно време, за да разгледаме някои от забележителностите на града. По желание може да си резервираме допълнително организирани мероприятия. Ще имате възможност да разгледате Плоската планина, Крайбрежието на Виктория и Алфред, Аквариумът на двата океана и Замъкът Добра надежда

Ден 2 до 5 - Аудтшорн – Национален парк Цицикама – Националният парк за слонове Аддо - Хогсбак
Този ден се отправяме към градчето Аудтшорн, където ще посетим ферма за щрауси. По късно през деня ще се разходим до пещерите Канго, известни с варовиковите си образувания. Обявени са за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Пещерите Канго са оформяни в продължение на 20 милиона години и са с обща дължина от 5,3 километра. Тук са направени едни от най-важните открития в историята на човечеството. Като цяло в пещерите са намерени повече човешки останки от праисторически времена, отколкото където и да било другаде по света.
Ще нощуваме във фермата за щрауси, където ще опитаме местни деликатеси, приготвени от месо на щраус.
На следващия ден ще разгледаме националният парк Цицикама, който е един от най-защитените в Южна Африка и представлява 80-километрова скалиста ивица около океана. Вътре в самия парк е разположена една от най-големите научни лаборатории за изследване и запазване на редки и застрашени от изчезване водни видове.
По пътя към парка ще имате шанс да отидете до най-високия мост за бънджи скокове в света. Ако имате желание и ако не ви е страх, можете да опитате!
Време е за Националният парк за слонове Аддо, който е резерват за слонове, разположен близо до Порт Елизабет в Южна Африка и разкрива едни от най-красивите дюни по протежение на бреговата ивица на страната. Първоначалната секция за слонове на парка е обособена през 1931 г., когато в района били останал само единадесет слона. Днес, тази добре балансирана еко-система, е убежище на над 450 слона, кейпски бизон, застрашеният черен носорог, разнообразие от антилопи, бурчелова зебра и брадавичеста свиня. Влечугите са представени от гущери, хамелиони, гекони, сцинкови гущери, костенурки и змии, а има и голямо количество водни и земни видове жаби. Отваряйте си очите за уникалния нелетящ торен бръмбар, който може да се намери почти единствено в Аддо и се ползва с предимство по пътищата, както ще видите по табелите из парка. В зависимост от времето, прекарано в път, ще ни се отдаде възможност да направим следобедна и сутрешна обиколка на парка, преди да продължим нататък.
Разположена в Източен Кейп, Хогсбак се спелува като вдъхновение за гората Мърууд на ДЖ.Р.Р. Толкин във Властелина на пръстените. Село Хогсбак стои на склоновете на планините Аматол над долината Тиуме, в регион, където преобладават дървесни ридове, за които казат, че приличат на четината по гърба на нерез. Може да изследваме околните гори, където има богато разнообразие от птици. Кейпски папагал, лори и орли са между птиците, които можете да видите, а също можете да чуете виковете на маймуните саманго някъде отгоре. Няколко реки извират от планините и са създали малки, но забележителни водопади, като Мадоната и детето, Суолоутейл и Кетълспаут, които си заслужава да се видят.

Ден 6 до 10 – Лесото - Дракенсбърг - Йоханесбург
Навлизайки в кралство Лесото, ние се отправяме през планинската страна към Малеалея, разположена в отдалечена част на западно Лесото, което спира дъха със своята красота. Това е шансът ви да изпитате традиционния начин на живот на Босото в \"Кралството на небесата\", единствената страна в света, която е изцяло разположена на 1000 метра над морското равнище. Никое посещение на Лесото няма да е завършено без разходка с пони, а от нашата база в хижата ни в Малеалея, има изобилие от възможности да изследваме ландшафта на гърба на издръжливо пони. Съществува и опцията пеша да се запознаем с равнините и планинските пътеки. По време на престоя ни, без съмнение,ще разберете гъвкавостта и чистосърдечието на народа Басото и ще се насладите на спокойствието на земите им.
През зимните месеци, винаги е студено, така че, моля, не забравяйте да опаковате най-добрите си зимни дрехи, ако пътувате през този сезон.
Днес имаме дълго пътуване с автомобил и ще преминем през някои забележителни планински панорами. Напускайки хижата, ще караме през малки ферми и градчета с пищни хълмове на заден фон. Проправяйки си път обратно в Южна Африка в провинция Фристейт, ние преминаваме през зашеметяващия национален парк Голдън гейт, със своите оранжеви и жълти пясъчни скали и треви и шанс да забележим еланд, зебра и гну. Паркът Дракенбърг в Южна Африка или Калааламба (Преграда от копия), е дълга 200 километра планинска страна на чудесата и Световно историческо наследство. Също така, тези планини образуват преграда, която разделя провинция КуаЗулу-Натал и Лесото. Ще имаме една вечер, за да лагеруваме в тази живописна обстановка с прочутия Амфитеатър в далечината по пътя ни към Йоханесбург.
Динамичният и космополитен град Йоханесбург е икономическото и културно сърце на Южна Африка, с население от около 2.5 милиона жители. Разхождайки се по улиците, може да чуете местните хора да говорят един от 11те официални езика на града. Има много ресторанти, заведения на открито и модерни барове, между които можете да избирате, както и нощни клубове, където да се веселите вечерта. През свободното си време можете да изследвате разнообразни и очарователни музеи, посветени на разнообразни теми, като расовата сегрегация, Нелсън Мандела, златото, бирата и традиционната африканска медицина. Съществуват и множество други опции, включващи Ботаническата градина Уолтър Сисулу или може да посетите лечителите от пазара Май Май, или дори да пиете едно питие в най-дълбоката кръчма в света, разположена в минна шахта. Можете да посетите и Общината Соуето.

Ден 11 – Йоханесбург - Отпътуване
Вашето приключение е към своя край. Днес ще се придвижим до летището в Йоханесбург, за да хванем полетите си за България.

Програмата по дни:

Ден 1 Кейптаун, ЮАР
Ден 2 Аудтшорн
Ден 3 Цицикама НП
Ден 4 Аддо НП
Ден 5 Хогсбак
Ден 6 Лесото
Ден 7 Лесото
Ден 8 Дракенсбърг
Ден 9 Дракенсбърг
Ден 10 Йоханесбург
Ден 11 Йоханесбург

2015 г. : 26 април - 6 май, 13 - 23 юли, 21 - 31 август, 29 септ. - 9 октомври,
7 - 17 ноември, 16 - 26 декември, 24 януари - 3 февруари 2016 г.

Цената включва:

 • Настаняване: 1 нощувка в хотел 3* и 9 нощувки в сафари-лагери и къмпинг-лодж
 • Хранене: 9 закуски, 9 обяда, 9 вечери
 • Екскурзии: Аддо НП, пещерите Канго
 • Транспорт: местен транспорт: автобус; влак; кораб; такси; пеша
 • Възраст: 18-60, макс. 70 (препоръчително)
 • Група: 8-12 души
 • водач от ТА, местни екскурзоводи

Цената не включва:

 • Самолетни билети до /от начален/краен пункт
 • Визи, туристическа застраховка, лични вещи
 • Лични разходи
 • Трансфери
 • Бакшиши

При резевация е необходимо да се внесе капаро в размер на 50%.