Tихоокеанското крайбрежие на Коста Рика и Панама

1319

Коста Рика и Панама - приключенска експедиция. Облачни гори, джунгли, бълбукаща кал, минерални басейни, активни вулкани, спокойни острови и богата природа.

Програма (CEP):

Ден 1- Пристигане в Сан Хосе
Първият ден от нашето пътешествие е просто ден за пристигане, без предварително организирани дейности. Имате време за почивка и разглеждане на забележителностите, които може би желаете предварително да включите в тура си. При пристигането си в хотела, моля попитайте на рецепцията за информация за това къде ще се проведе срещата преди отпътуването.
Столицата на Коста Рика, Сан Хосе е сгушена в плодородна долина сред ферми за кафе и захарна тръстика. Не е останало много от епохата на колониалната архитектура, поради щетите нанесени от земетресенията в района. Въпреки това можете да видите Националния театър, построен през 1987 г. и Народните музеи на Коста Рика.
Също така има и много интересни допълнителни, еднодневни екскурзии, които могат да бъдат предприети в непосредствена близост до Сан Хосе, като посещение на вулканите Паос или Ирасу, рафтинг, тематичния парк "Turu Ba Ri" или Тhe Rain Forest Aerial Tram.

От 2 до 5 Ден – Ла Фортуна – Санта Елена
Основната атракция в Ла Фортуна е близкия активен вулкан Аренал, който от 1968 г. насам изригва постоянно. След настаняването в нашия хотел, ще имаме време за приятен обяд и за разглеждане на града. Ще направим една вълнуваща допълнителна екскурзия през нощта, в която може да застанем до вулкана за да слушаме тътените на лавата. В ясна нощ може да се наблюдава изумителната гледка от изригваща нажежена лава, бълваща от кратера на вулкана. След това можем да отидем до горещите извори в подножието на кратера и заслужено да се потопим в тях.
През следващите дни ще имаме достатъчно свободно време, за участие в различни зрелищни и вълнуващи екскурзии. Посещение на някои от местните водопади, пещери, rappelling, рафтинг, каяк, конна езда, планински преходи, колоездене и др.
Следващото пътешествие ни отвежда в планините, с помощта на миниванове и лодки.
Първият етап отнема около 30 минути до езерото Аренал. След като се прехвърлим на лодката, продължаваме, заобиколени от зашеметяващи гледки за около един час до отсрещната страна на езерото. На брега ще се качим на нашите бусове, които ще ни отведат до малкия град Санта Елена, създаден от американските квакери през 1950 г.
От Санта Елена ще посетим и Monteverde Cloud - горски резерват в търсене на тайнствената Quetzal, много рядка птица, с невероятно красива глава и уникално оперение. Има няколко пътеки, които могат да бъдат изследвани в този резерват. Всички пътеки водят до т.н. точка на континентално разделение. В ясен ден може да се наблюдава разделителната линия между Атлантическия и Тихия океан! Районът около Санта Елена е известен със своите въжени мостове, където ще имаме възможност да "полетим" над облаците по мостове от кабели, нанизани между гигантските дървета.

Ден 6 до 8 - Мануел Антонио - Сан Хосе
Този ден ни предстои спускане по стръмен планински път, ще пътуваме през тучни зелени плата към стария град Кепос, който е важно пристанище за износ на банани. Ще продължим към Мануел Антонио, където ще посетим Национален парк Мануел Антонио, един от най-популярните паркове в страната. Ще се наслаждаваме на красиви лагуни, палмови плажове и на огромното разнообразие от животни и зелени гори. Някои от многото същества, които ще наблюдаваме са ленивци, пеликани, т.н. бледолики маймуни и огромни игуани.
Отново ще нощуваме в Сан Хосе. Вечерта ще вечеряме в местен ресторант и ще се наслаждаваме на разноцветния нощен живот на града.

Ден 9 до 13 - Бокас дел Торо - Букет - Панама Сити
Ще пътуваме с автобус до Панама сити, като преди това ще вземем лодка до Бокас дел Торо. Островите на архипелага Бокас дел Торо предлагат на посетителите голямо разнообразие от атракции и изобилие от животни в тяхната естествена среда. Тропическите гори са известни с голямото си изобилие от флора и фауна. Тези слънчеви острови имат прекрасни плажове, коралови рифове и кристално чисти води, които се конкурират с най-добрите в Карибския басейн. Ще имаме два дни, за да се насладим на Бокас дел Торо. Възможност за гмуркане с шнорхел и провеждане на мини каяк експедиции, посещение на мангрови гори и др.
Следва пътуване с автобус през планините до очарователното планинско село Букет, което е разположено на източните склонове на вулкана Бару. В Букет се отглеждат най-сладките портокали в региона и селото е известно с най-богатите кафе плантации в Панама. Околните хълмове и склонове буквално са застлани с кафеените плантации. Тези стопанства са признати по целия свят и са дом на много птици и бозайници.
Има много други допълнителни екскурзии, които се предлагат в района на Букет - рафтинг, планинско колоездене, скално катерене и др.

Ден 14 до 14 - Отпътуване от Панама Сити
Панама Сити е пресечна точка на Южна Америка и дом на скандалния Панамски канал, който определено си заслужава да бъде видян. Ще имаме възможност да се качим на борда на един от редовните транзитни влекачи.
Архитектурата в Панама сити е комбинация от колониалните стилове на френски, италиански, американски и испански завоеватели.

Вашето приключение е към своя край. Днес ще се придвижим до летището в Панама сити, за да хванем полетите си за България.

Програмата по дни:
Ден 1 Сан Хосе, Коста Рика
Ден 2 Ла Фортуна
Ден 3 Ла Фортуна
Ден 4 Санта Елена
Ден 5 Санта Елена
Ден 6 Мануел Антонио
Ден 7 Мануел Антонио
Ден 8 Сан Хосе
Ден 9 Бокас дел Торо, Панама
Ден 10 Бокас дел Торо
Ден 11 Букет
Ден 12 Букет
Ден 13 Панама
Ден 14 Панама

2015 г.: 3 - 16 май, 17 - 30 май, 14 - 27 юни, 12 - 25 юли, 9 - 22 август, 6 - 19 септ.,
23 август - 5 септ., 4 - 17 октомври, 1 - 14 ноември, 13 - 26 декември, 27 декември - 9 януари 2016 г.

Цената включва:

  • 13 нощувки в хотел(и); хостел(и); къща(и) за гости
  • Екскурзии: Резерват „Облачната гора Монтеверде”, Национален парк „Мануел Антонио”, Бокас дел Торо Панама;
  • Транспорт: велосипеди, лодка,пеша;
  • Възрастови ограничения: 18-60, макс. 65 (препоръчително)
  • Група: 15 - 24 души;
  • Персонал: водач от ТА, шофьор, местни екскурзоводи.

Цената не включва:

  • Спален чувал и завивки;
  • Международни полети и такси;
  • Бакшиши за включени екскурзии, визи, туристическа застраховка, лични вещи;
  • Летищни трансфери.

Джобни пари - около $ 25 - $ 30 на ден за покриване на храна, закуски, напитки, ограничени сувенири, пералня, бакшиши и други екстри