Езда в царството на Орфей - 8 дневен преход

922


(Западни Родопи)

8 дни, 7 нощувки, 6 дни езда

Митичната Родопа планина ще ни потопи в приказния свят на Орфей, където ще открием суровата и величествена красота на природата. Ще се обърнем назад към корените на българите, ще затаим дъх пред могъщо извисилите се тракийски светилища, съпроводени в това приключение от свещените животни на нашите предци – конете. В автентични селца, приютили църкви и джамии, ще се докоснем до традиционния български дух, бит и култура. Ще станем част от този космополитен свят в опит да разкрием тайните на загадъчната Родопа планина.

Предимства на маршрута:

 • Посещение на природни феномени
 • Настаняване в автентични къщи
 • Контакт с местното население
 • Богато разнообразие на пейзажи
 • Запознаване с българския дух и традиции

За конете:

Конете са една отлична и изключително подходяща за терена на похода селекция от породите: Арабски тип Шагия и Източно‐български. Те са приятелски настроени и добре обучени. Височината им е между 1,50 и 1,60м. Седлата са кавалерийски и Western и максималното допустимо тегло на ездачите е до 100 кг.

Програма:

Маршрут:
село Триград ‐ град Доспат ‐ село Долен ‐ тракийско светилище Кози камък ‐ село Сърница ‐ село Борино ‐ село Ягодина ‐ село Триград

Ден 1:
София – Триград
Пристигане в село Триград. На път за селото ще минем през прочутото Триградско ждрело, дълго 7 км и с височина на скалните отвеси до 250 м. Настаняване в семейния хотел, разположен в най‐високата част на селото. Запознаване с водачите и конете. Нощувка във фамилен хотел.

Ден 2:
Триград – Доспат, Езда 5‐6 часа
След закуска, възсядаме конете и се отправяме към връх Виденица (1652 м), където ще разгледаме тракийско светилище и руините на древна римска крепост. От върха се открива великолепна гледка към Пирин, Славянка и Боздак планина в Гърция. След почивката за обяд продължаваме ездата към град Доспат, където ще бъдем настанени в уютен хотел. Денивелация: +/‐500м.

Ден 3:
Доспат – Резерват Дикчан, Езда 4‐5 часа
Днешната езда започва с красиви гледки, които се откриват пред нас, прекосявайки язовирната стена, за да навлезнем във вековни борови гори. Почивката за обяд ще е в уютна дървена беседка. Следобед ще продължим към резерват Дикчан, в очакване на срещи с диви животни. След наситения ден с емоции ще се отпусмен край камината в едноимената ловна хижа. Денивелация: +300/‐600м.

Ден 4:
Резерват Дикчан – Долен, Езда 4 часа
Днешния ден ще ни отведе през малкото селце Плетена до архитектурен резерват ‐ с. Долен, в който повечето къщите са на над 150 години. Там ще се потопим в автентичната родопска атмосфера и ще се докоснем до богатото фолклорно и етнографско наследство на българския народ. Настаняване в Къща ‐ Архитектурен паметник с 200 годишна история.

Ден 5:
Долен – Сърница, Езда 5‐6 часа
След закуска езда през девствените гори на резервата Тъмната гора. След почивка и обяд в беседка в местността Ранча ще препускаме през резервата Конски дол. Настаняване в хотел, живописно разположен на брега на язовира. Свободно време за почивка и риболов. Вечерята ще е прясно уловена риба. Нощувка в къща за гости. Денивелация: +500/‐ 300м.

Ден 6:
Сърница – яз. Широка Поляна – Борино, Езда 6‐7 часа
След закуска ‐ езда по брега на язовир Доспат. Горски път, виещ високо в планината ще ни отведе до язовир с най‐голяма надморска височина – Широка поляна. След почивката за обяд ще се насладим на езда през живописния резерват Дерезли до село Борино. Преминавайки през резервата при добър късмет бихме могли да видим диви животни (сърни, елени, диви прасета, муфлони, глухари). Настаняване в Борино в двузвезден семеен хотел. Вечеря и почивка. Денивелация: +/‐500м.

Ден 7:
Борино – Триград, Езда 5‐6 часа
След закуска ‐ езда през Буйновското ждрело до Ягодинската пещера. При естествения вход на пещерата е открито енеолитно жилище, превърнато в музей. Обяд и почивка в ресторанта край прохладната Буйновска река. След това ще се насладим на препускане по безбрежните ягодински ливади над Триградското ждрело до с. Триград. Прощална вечеря в механата на фамилния хотел. Денивилация: +/‐500м.

Ден 8:
Триград – София (летище)
След закуска ‐ сбогуване с водачите и конете, и отпътуване от с.Триград.

Ако часът на полета е след 17.00 по пътя за София се посещава Бачковския Манастир ʺУспение Богородично” – вторият по големина манастир в България. Той се издига като величествен средновековен замък сред живописната котловина на р.Чая, заобиколен от високи скалисти и гористи върхове. Възможност за посещение и престой в Пловдив и старинната част на града.

Забележка – Възможни са промени в дневните маршрути за езда, налагащи се поради независещи от фирмата обстоятелства като паднали дървета, свлачища, срутвания, причинени от проливни дъждове, оградени пространства и други подобни неочаквани препятствия по пътя.

Май, Юни, Юли, Август, Септември - за конкретни дати виж по-долу в текста

Допълнителна информация:

Ниво на ездата

Необходим опит – необходимо е ездачът да се чувства стабилен на коня в 3‐те основни алюра и да го владее и управлява по пресечена местност.

Конете са уравновесени и издръжливи на планински пресечен терен, смели и преодоляват с лекота естествените препятствия на пътя (реки, малки дерета, паднали дървета). Не се страхуват от автомобили и спокойно се движат по оживени населени места и пътища.

Ангажираност на ездача – от ездача се очаква да се грижи за коня си като го почиства и оседлава преди тръгване, както и да го разседлава по време на почивките и в края на деня. Това разбира се ще става под контрола и с помощта на гидовете.

Брой дни езда – 6 дена

Часове езда на ден – 5‐6 часа

Алюри – всеки ден и от трите вида в зависимост от терена – тръст (35% от разстоянието), галоп (15% от разстоянието) и ходом (50% от разстоянието).

Характеристика на маршрута

Терен – Пресечен планински терен с изкачване и спускане на височини. Има и равни участъци с меки пътища удобни за по‐бърза езда. Пресичане на естествени препятствия, реки, дерета, падини и паднали дървета.

Климат – умерено – континентален с прохладни вечери в по‐високите участъци и топли летни дни. Възможни са чести и краткотрайни превалявания през пролетно летния сезон.

Комфорт на настаняване – настаняването е във 2** фамилни хотели, Възрожденска къща.

Изолираност на маршрута – по време на ездата най‐отдалечената точка е 10‐15 км от населено място.Преобладават разпръснатите малки планински селца и махали и рядко по‐големи градчета.

Подготовка и нагласа – Районите, през които минаваме са със смесено население от християнско и мюсюлманско вероизповедание, които живеят в мир. Нека покажем уважение и толерантност към различните култури, бит и традиции.

Дати:

 • Май: 09‐16
 • Юни: 20‐27
 • Юли: 18‐25; 25‐01 Август
 • Август: 01‐08; 08‐15
 • Септември: 12‐19

Цени:

Група от 5 до 8 души - за всяка дата (8 дни/ 7 нощи) в хотелски условия - 922 Euro

Група от 4‐ма души - за всяка дата (8 дни/ 7 нощи в хотелски условия - 986 Euro

Група от 3‐ма души - за всяка дата (8 дни/ 7 нощи) в хотелски условия 1079 Euro

Доплащане за единична стая ‐ 75 Euro на човек

Цената включва:

Съпровождане на ездачите:

 • 1 англо‐/френскоговорящ професионален гид за група до 5 ездачи
 • 2 англо‐/френскоговорящи професионални гида за група над 5 ездачи

Транспорт:

 • Трансфер в България (от летище София до началния пункт на тура и обратно)
 • Мини бус за 5 човека
 • Съпровождащ бус с радиовръзка

Настаняване:

7 нощувки в двойни стаи в 2** фамилни хотели, автентична Възрожденска къща‐архитектурен паметник.

Храна:

 • Пълен пансион от вечерята на Ден 1 до закуската на Ден 8 (обядът по време на езда е под формата на пикник – зеленчуци, топла супа, барбекю, плодове)
 • Напитки – включена минерална вода

Оборудване:

 • Колективна аптечка
 • Дисаги за конете

Посещения :

 • Тракийско светилище и руините на древна римска крепост на връх Виденица
 • Църквата от 18 в. с уникална архитектура и икони в село Долен
 • Разходка из архитектурния резерват – село Долен
 • Бачковски Манастир ‐ един действителен шедьовър на архитектурното и зографско изкуство

Допълнителни предложения:

 • Ягодинска пещера
 • Енеолитно жилище – музей
 • Пещера Дяволско гърло

Цената не включва:

 • Алкохолни напитки
 • Обяд за Ден 1 и Ден 8
 • Самолетни билети + такси
 • Посещение на Ягодинска пещера и енеолитното жилище при естествения и вход
 • Посещение на пещера Дяволското Гърло
 • Входни такси за музеи и други етнографски, исторически и природни забележителности
 • Бакшиши