Езда през три епохи - 8 дневен преход

977


(Западни Родопи, Славянка, Пирин)

8 дни, 7 нощувки, 6 дни езда

По време на нашето приключение три планини ще ни разкрият магията на своята природа, история и етнография. Родопи – най‐древната планина на Балканския полуостров ще ни позволи да надникнем в митичния й свят. Препускайки през полите на планина Славянка ще се наслаждаваме на гледки, спиращи дъха ни. Могъщо се е извисила Пирин планина, а в подножието й се е сгушило най‐малкото българско градче ‐ музей, Мелник. То ще ни потопи в автентична атмосфера. Там ще имаме възможност да отпием от свещената напитка на нашите предци – виното. Ще наблюдаваме редки птици, диви животни и растителни, ендемични видове.

Предимства на маршрута:

 • Езда през три планини
 • Настаняване в автентични къщи
 • Контакт с местното население, неговия бит и култура
 • Дегустация на прочутото мелнишко вино
 • Посещение на град‐музей Мелник
 • Посещение на Роженския манастир и емблематичния Рилски Манастир

За конете:

Конете са една отлична и изключително подходяща за терена на похода селекция от породите: Арабски тип Шагия и Източно‐български. Те са приятелски настроени и добре обучени. Височината им е между 1,50 и 1,60 м. Седлата са кавалерийски и Western и максималното допустимо тегло на ездачите е до 100 кг.

Програма

Маршрут:
с. Триград – гр. Доспат – резерват Дикчан – с. Долен – с. Тешово ‐ с. Катуници ‐ гр. Мелник

Ден 1:
София ‐ Триград
Пристигане в село Триград. На път за селото ще минем през прочутото Триградско ждрело, дълго 7 км и с височина на скалните отвеси до 250 м. Настаняване във фамилен хотел, разположен в най‐високата част на селото. Запознаване с водачите и конете.

Ден 2:
Триград ‐ Доспат Езда, 5‐6 часа
След закуска, възсядаме конете и се отравяме към връх Виденица (1652 м), където ще разгледаме тракийско светилище, което датира от 2 500 хил.г.пр.н.е и руините на древна римска крепост. От върха се открива великолепна гледка към Пирин, Славянка и Боздак планина в Гърция. След почивката за обяд продължаваме ездата към град Доспат, където ще бъдем настанени в уютен хотел на брега на язовир Доспат. Денивелация: +500/‐400м.

Ден 3:
Доспат – Резерват Дикчан, Езда 4‐5 часа
Днешната езда започва с красиви гледки, които се откриват пред нас, прекосявайки язовирната стена, за да навлезем във вековни борови гори. Почивката за обяд ще е в уютна дървена беседка. Следобед ще продължим към резерват Дикчан, в очакване на срещи с диви животни. След наситения ден с емоции ще се отпуснем край камината в едноименната ловна хижа. Денивелация: +300/‐600м.

Ден 4:
Резерват Дикчан ‐ Долен, Езда 4 часа
Днешния ден ще ни отведе през малкото селце Плетена до архитектурен резерват ‐ с. Долен, в който повечето къщи са на над 150 години. Там ще се потопим в автентичната родопска атмосфера и ще се докоснем до богатото фолклорно и етнографско наследство на българския народ. Настаняване в Къща ‐ Архитектурен паметник с 200 годишна история.

Ден 5:
Долен – Тешово, Езда 6‐7 часа
Езда от село Долен до долината на река Места, където ще е нашият обяд – пикник. След почивката край реката, се сбогуваме с Родопа планина, за да се устремим към южните склонове на Пирин. Тази вечер ще се потопим в тайнствеността и магията на манастирската обител „Свети Димитър” в село Тешово. Денивелация: +50/‐300м.

Ден 6:
Тешово ‐ Катунци, Езда 6‐7 часа
Днес ездата ни продължава през вековните гори по Северо‐Западните склонове на резерват Славянка, по стар керванджийски път до село Катунци. За обяд ще се спрем под връх Али Ботуш. Настаняване във фамилен хотел 2* в село Катунци. Вечеря в ресторанта на хотела. Денивелация: +/‐800м.

Ден 7:
Катунци ‐ Мелник, Езда 3‐4 часа
Отново на седлата, поемаме по поречието на Златолисти Поток, през внушителните мелнишки пясъчници до най‐малкия град‐музей Мелник, обявен за културно исторически резерват. Настаняване в една от емблематичните стари мелнишки къщи, издигната върху склоновете на пясъчните пирамиди. Обяд в автентичната механа и дегустация на вино, отлежаващо в изсечената в скалите, изба на къщата. Свободно време за почивка и разходка в града. Вечеря в приятната атмосфера на механата. Денивелация: +200/ ‐100м.

Ден 8:
Мелник ‐ Роженски Манастир, Езда 4‐5 часа
Езда до живописния Роженски манастир от 13 век със запазени дърворезбовани иконостаси. Връщайки се към Мелник ще се насладим на последна езда през върха над манастира, от който се открива незабравима панорама. Свободно време за почивка и дегустация на вино. Сбогуване с конете. Прощална вечеря в механата, съпроводена от много песни и танци. Денивелация: +/‐350м.

Ден 8 :
Мелник ‐ София
След закуска – сбогуване с водачите и конете, и отпътуване от град Мелник.

Опция за групи с трансфер след 17 часа на летище София ‐ посещение на най‐големия и живописен манастир в България – Рилски Манастир.

Забележка – Възможни са промени в дневните маршрути за езда, налагащи се поради независещи от фирмата обстоятелства като паднали дървета, свлачища, срутвания, причинени от проливни дъждове, оградени пространства и други подобни неочаквани препятствия по пътя.

Юни, Юли, Август, Септември - за конкретни дати виж по-долу в текста

Допълнителна информация:

Ниво на ездата

Необходим опит – необходимо е ездачът да се чувства стабилен на коня в 3‐те основни алюра и да го владее и управлява по пресечена местност.

Конете са уравновесени и издръжливи на планински пресечен терен, смели и преодоляват с лекота естествените препятствия на пътя (реки, малки дерета, паднали дървета). Не се страхуват от автомобили и спокойно се движат по оживени населени места и пътища.

Ангажираност на ездача – от ездача се очаква да се грижи за коня си като го почиства и оседлава преди тръгване, както и да го разседлава по време на почивките и в края на деня. Това разбира се ще става под контрола и с помощта на водачите.

Брой дни езда – 6 дена

Часове езда на ден – 5‐6 часа

Алюри – всеки ден и от трите вида в зависимост от терена – тръст (35% от разстоянието), галоп (15% от разстоянието) и ходом (50% от разстоянието).

Характеристика на маршрута

Терен – Пресечен планински терен с изкачване и спускане на височини. Има и равни участъци с меки пътища удобни за по‐бърза езда. Пресичане на естествени препятствия, реки, дерета, падини и паднали дървета.

Климат – умерено‐континентален с прохладни вечери в по‐високите участъци и топли летни дни. Възможни са чести и краткотрайни превалявания през пролетно летния сезон. Комфорт на настаняване – настаняването е във ** фамилни хотели, Възрожденска къща.

Изолираност на маршрута – по време на ездата най‐отдалечената точка е 10‐15 км от населено място. Преобладават разпръснатите малки планински селца и махали и рядко по‐големи градчета.

Подготовка и нагласа – Районите, през които минаваме са със смесено население от християнско и мюсюлманско вероизповедание, които живеят в мир. Нека покажем уважение и толерантност към различните култури, бит и традиции.

Дати:

 • Юни : 06‐13; 13‐20
 • Юли : 04‐11; 11‐18
 • Август: 22‐29; 29‐05 Септември

Цени:

Група от 5 до 8 души - за всяка дата (8 дни/ 7 нощи) в хотелски условия - 977 Euro

Група от 4‐ма души - за всяка дата (8 дни/ 7 нощи) в хотелски условия - 1 045 Euro

Група от 3‐ма души - за всяка дата (8 дни/ 7 нощи) в хотелски условия - 1 143 Euro

Доплащане за единична стая ‐ 75 Euro на човек

Цената включва:

Съпровождане на ездачите:

 • 1 англо‐/френскоговорящ професионален гид за група до 5 ездачи
 • 2 англо‐/френскоговорящи професионални гида за група над 5 ездачи

Транспорт:

 • Трансфер в България (от летище София до началния пункт на тура и обратно)
 • Мини бус за 5 човека
 • Съпровождащ бус с радиовръзка

Настаняване:

7 нощувки в стаи с едно и две легла във ** фамилни хотели, автентична Възрожденска къща ‐ архитектурен паметник.

Храна:

 • Пълен пансион от вечерята на Ден 1 до закуската на Ден 8 (обядът по време на езда е под формата на пикник – зеленчуци, топла супа, барбекю, плодове)
 • Напитки – включена минерална вода

Оборудване:

 • Колективна аптечка
 • Дисаги за конете

Посещения:

 • Тракийско светилище и руините на древна римска крепост на връх Виденица
 • Църквата от 18 в. с уникална архитектура и икони в село Долен
 • Разходка из архитектурния резерват – село Долен
 • Град‐музей Мелник
 • Музей Кордопулова къща в Мелник
 • Живописния Роженски манастир до Мелник

Допълнителни предложения:

 • Посещение на Пещерата Дяволското Гърло
 • Посещение на Рилски Манастир ‐ най‐големият манастир в България

Цената не включва:

 • Алкохолни напитки
 • Обяд за Ден 1 и Ден 8
 • Самолетни билети + такси
 • Входни такси за музеи и други етнографски, исторически и природни забележителности
 • Бакшиши