Берберска миграция

1090

Nomadic Berber Migration - Най-добрият тур с настаняване в берберско семейство. Ще имате уникалната възможност да се присъедините към годишната берберска миграция в Мароко.

ПРОГРАМА "МАРОКО - Берберска миграция" (MOBB)

Ден 1
Маракеш
Отпътуване от София и кацане на международното летище в Маракеш. Първият ден от тура е предназначен за пристигане и настаняване, без предварително организирани дейности. За да имате повече време, да се отпуснете и да разгледате на спокойствие някои от забележителностите в Маракеш, в пакета може да включим предварително настаняване (една нощувка в повече преди началото на програмата). При пристигане ще получите информация на рецепция относно часа на срещата с вашия водач, която ще се проведе непосредствено преди началото на тура.

Ден 2
Водопадите на Узуд
Днес ще видим впечатляващите водопади на Узуд и великолепните пейзажи от Атласките планини.Този великолепен водопад висок повече от 100 м. е една от най-забележителните атракции на мароканските Атласки планини. До подножието му се стига по пътека , която минава през маслинова горичка . От нея се разкрива величието му. Друга пътека позволява изкачване до горната част на водопада, откъдето гледката към пропастта е впечатляваща. На ръба й са накацали множество малки мелници за жито, малки колибки, които и днес са действащи. Обяд пикник и свободно време за наслада на гледките. В късния следобяд ще се предвижим до номадския лагер в Тамда, планината Атлас. Тук ще се запознаем с нашите домакини от берберското семейство, с което ще прекараме следващите седем дни.

Ден 3 до 8
Берберската миграция
Берберите са етническа група, обитаваща Северозападна Африка и говореща берберски езици от афроазиатското езиково семейство. В Северна Африка има между 14 и 25 милиона говорещи берберски езици, концентрирани главно в Мароко и Алжир с по-малки общности на изток до Египет и на юг до Буркина Фасо.
Берберите са преобладаващо мюсюлмани сунити, като повечето се причисляват към течението малики мадхаба.Сред някои берберски общности в Мароко интензивно се разпространява християнството, предимно Петдесятничеството.

След като прекарахме първата си нощ в берберската общност, събираме багажа и започваме нашата дневна миграция с останалите от общността. Движим се средно по 4-5 часа на ден в зависимост от нуждите на стадата и заетостта на берберите. Вечерта разполагаме лагери сред природата.

Ден 9 до 10
Крепостния град Аит Бенхаду - Маракеш
След седем фантастични дни, казваме сбогом на берберското семейство и тръгваме обратно към Маракеш. След обяд ще спрем в крепостния град Аит Бенхад. Аит Бенхад – най-внушителния крепостен град в Мароко. Градът е използван за декор на филми като „Лорънс арабски” и "Последното изкушение на Христос". Обяд на терасата в ресторант, с изглед към крепостта. Проходът Тичка ще ни отведе към Маракеш. Пред нас ще се разкрият впечатляващи гледки, минавайки през сърцето на Атласките планини.

Ден 11
Отпътуване от Маракеш
Вашето приключение за цял живот приключва в този ден.

Описание на програмата по дни:

Ден 1 Маракеш
Ден 2 Узуд
Ден 3 Берберска миграция, номадски лагер
Ден 4 Берберска миграция, номадски лагер
Ден 5 Берберска миграция, номадски лагер
Ден 6 Берберска миграция, номадски лагер
Ден 7 Берберска миграция, номадски лагер
Ден 8 Берберска миграция, номадски лагер
Ден 9 Аит Бенхаду
Ден 10 Маракеш
Ден 11 Маракеш

20.05.2015 - 30.05.2015
19.09.2015 - 29.09.2015

Допълнителна информация:

Цената включва:
Настаняване: 3 нощувки в хотели, къщи за гости, 7 нощувки в номадски лагер
Хранене: 10 закуски, 8 обеди, 9 вечери
Екскурзии: Водопадите на Узуд, Берберска миграция
Транспорт: 4Х4 WD, индивидуален транспорт, пеша, автобуси, камили;
Екип: местни водачи

Цената не включва:

  • самолетен билет
  • бакшиши в размер на USD$35-85, които се оставят при водача в началото на тура;
  • трансфер летище-хотел-летище /може да се заяви допълнително/;
  • медицинска застраховка;
  • допълнителни екскурзии;
  • такса резервация 12 евро на човек