КРЪГЪТ - Южна Америка 171 дни

15139

Нестандартно, разнородно и увлекателно пътуване на територията на континента Южна Америка. Започвайки и завършвайки в Кито, това приключение обхваща цяла Южна Америка в един голям кръг от горе до долу и навсякъде по средата.
11111

Детайлна програма (ATZ)

Ден 1 от 1 - Пристигане в Кито
Първият ден от нашето пътешествие е просто ден за пристигане, без предварително организирани дейности. За да си осигурите време за почивка и разглеждане на забележителностите, може да пожелаете да прибавите настаняване в деня преди пътешествието. При пристигането си, моля попитайте на рецепцията за информация, за това къде ще се проведе срещата с вашия водач.
Кито, Еквадор е втората най-високо разположена столица в света на 2 850 метра над морското равнище. Основан е през 1534 г. от испанците, като преди това е бил крепост на инките. Разположен е в котловина, в подножието на живия вулкан Пичинча и градът може да се види по цялата си дължина от върха на хълма Панесило, където стои огромната статуя на Девата от Кито. Градът има две главни части, старият и новият град. Последният е главната търговска зона и в него са всички добри ресторанти и барове, докато старият град е колониалната част със стръмни калета, оживени площади и местни пазари.
ЮНЕСКО е регистрирала Кито като най-големия, най-добре запазен и най-малко променен исторически център в Латинска Америка. Заедно с Краков, Кито е първият вписан в списъка Световното наследство на ЮНЕСКО град, през 1978 г. Едни от църквите, които трябва да посетите са Катедралата на Кито, Църквата на Обществото на Исус (Ла Компаня), Църква и манастир Св. Францис (Сан Франциско) и Базилика дел Вото Национал.
ее
Ден 2 до 5 - Отавало - Мисахуали - Амазонската джунгла
Отаво, известното търговско градче има популация, съставена от смесица от европейски потомци, метиси (хора със смесен произход) и местно население, известни като индигенас, които предимно носят традиционни носии. Мъжете държат косите си на дълги плитки, падащи по гърба и носят бели панталони до кокалчетата, сини понча, тъмни филцови шапки и сандали, докато жените традиционно носят бели накъдрени блузи и много волани, с клоширани дантелени ръкави, черни поли с пластове от злато и коралови огърлици, завъртени около вратовете им. Всяка сряда и събота, можете да посетите един от най-добрите пазари, намиращи се в Южна Америка. Хора от далечни села идват да продават животни, продукти и колоритни тъкани. Пазарът предлага широко разнообразие на домашно оплетена вълна и висококачествени дърворезби, както и продукти от полирана кожа, изработени от занаятчии от околните села. И независимо от всичко друго, може да сте сигурни, че ще направите фантастични снимки.
Караме по Източните Кордилери преди да се спуснем във влажния амазонски басейн на бреговете на Рио Напо, нашата крайна дестинация е малкото градче Мисахуали. Има екскурзия по избор от Мисахуали, където взимаме моторни вдълбани канута надолу по реката, за да влезем пеша в джунглата, водени от нашия местен гид, който предоставя подробно описание на растенията, създанията и хората в региона. Ще ни научат и на вековни методи за намиране на храна и вода, скрити в дърветата; даже ще ни запознаят с местните маймуни!
Пренощуваме в селски колиби, изработени от бамбук и листа. Ако изберете да не участвате в екскурзията, можете да се отправите към Баньос, където да прекарате малко от свободното си време.
еее
Ден 6 до 10 - Баньос - Куенка
По края на дъждовната гора се изкачваме към Андите по живописния път към Баньос, лечебен курорт, известен с термалните си извори. Преди да се потопите в горещите басейни, има пътеки, по които можете да се разходите или да яздите коне по хълмовете. По-атлетичните ще имат възможност за бънджи-скокове, рафтинг и колоездене в планината (по избор).
Ако се интересувате повече от релаксиращи програми, можете да прекарате времето си, отпускайки се в кафенета или купувайки сувенири, може да ви направят отпускащ масаж или дори да пробвате от първа ръка салса танците. Тук също така е най-доброто място, да си купите красиви изрисувани животни от балсово дърво.
Движейки се на юг, посещаваме руините от времето на инките и Каняри в Ингапирка, най-важното археологическо място в страната. Крепостният комплекс има централна платформа, където инките са почитали слънцето. Народът Каняри са построили първоначалните постройки и още може да се види мястото, където тези предходници на инките са почитали луната в своя храм обсерватория Кашалома - 'място, където звездите струят от небесата.'
Продължаваме към старият колониален град Куенка, третият по големина град в Еквадор, основан през 1557 г. От Куенка произхожда панамската шапка, така че, защо да не посетим една фабрика, където можете да видите целия процес по направа на шапките? Тук е мястото, където можете да купите евтини висококачествени сувенири от злато и сребро.
е

Ден 11 до 18 - Пунта Сал - Хуанчако - Лима
След банановите плантации в тропичните долини, преминаваме в Перу и бързо пейзажът се превръща в суха пустиня, където растителността е оскъдна. Преминаваме през села, където рибари работят със своите малки ръчни мрежи и продължаваме през нефтения регион, където дерики изпомпват 'черно злато'. Лагеруваме в Пунта Сал, полукръгъл плаж накъдрен от пясъчни дюни, прорязани от рожкови дървета. Тук ще останем за три нощи, преди да навлезем в пустинята Сечура. Безплодната земя е прорязана от канали, за да се превърне в плодородни полета с ориз, захарна тръстика и други зърнени култури. По пътя ще се отбием в Музея Ламбайеке, един от най-богатите музеи в Перу, в който са изложени артефакти от гробницата на владетеля на Сипан, една от най-богатите археологически находки на 20 ти век.
Продължаваме нататък до малкото крайбрежно градче Хуанчако, където рибарите още сърфират на традиционни тръстикови лодки. Вие също ще получите възможността да наемете една от тези тръстикови лодки, за да погребете или да се съревновавате през вълните!
От Хуанчако ще посетим най-големият кален град в света - Чан Чан. Състоящ се от десет очертани със стени цитадели, покриващи 26 квадратни километра, градът е декориран с мотиви от морския живот. Построен от кралете Чиму, Чан Чан е бил дом за 30 000 души, а сега е един от обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО. Докато сме тук, използваме случая, за да посетим пирамидите, построени от Моче, известни като Хуака дел Сол и Хуака де ла Луна (храмове на слънцето и луната). Също има и един отличен музей в Трухильо (по избор); Музеят Касинели, който приютява една от най-добрите частни керамични колекции (включващи еротична керамика), както и мумифицирано бебе в стъклен контейнер. Наслаждаваме се на още един свободен ден в Хуанчако, където имате още една възможност да отидете на сърф, преди да продължим към столицата. По пътя ще спрем в Сечин Алто, други важни руини с храмове, датиращи от 1500 г.пр.Хр., с над 500 инкрустации, зловещо изобразяващи воини и техните пленници.
След това ще спрем в Парамонга, добре запазен храм до магистралата. От руините на Парамонга, продължаваме пътешествието си към Лима, столицата на Перу.
Лима е основан от Франсиско Пизаро през 1535 г. и е наречен Ла Сиудад де Лос Рейес (Градът на кралете). Бил е столица на испанските конкистадори до обявяване на независимостта му в началото на 19 ти век. Тук ще намерите някои от най-богатите музеи в Южна Америка, като Златният музей и Музея на Инквизицията, само няколко от многото (по избор). Хотелът ни е много близо до главния Плаза де Армас, където ще откриете чудесни стари сгради със сложно гравирани дървени балкони и тавани, прекрасно място за гладните за култура сред нас. Губернаторският дворец, гледащ към Плаза де Армас е красиво построен с бял мрамор, също и Ла Катедрал, построена през 1555, която също гледа към площада. Ще видите елегантен бронзов фонтан в средата на площада, а зад двореца се извисява планината Керо Сан Кристобал, която предлага великолепни гледки на града и морето. Манастирът Сан Франсиско е задължително да се види със своя прекрасен интериор, фини и детайлни мозайки, покриващи стените и зашеметяващо зловещите катакомби със своите хиляди кости - тази гледка не е за хора със слаби сърца! С приблизително население от 8 милиона жители, Лима е клокочещото гърне на перуанците, така че ще видите разнообразния профил на населението. Лима има редица църкви, пазари и други големи площади, плюс отбрани модерни предградия, които може да посетите.
p

Ден 19 до 22 - Писко - Назка - Пуерто Инка
Продължавайки на юг, пристигаме в Писко. Националната напитка на Перу, 'пискова квас', е наречена на този град. Прекарваме нощта в Писко, където ще имате възможността да опитате прекрасни месни морски дарове и може би да дегустирате едно (или две) от най-добрите пискови кваси, които може да намерите в Перу. В съседния Паракас, ще пътуваме с лодка до островите Балестас - известни като 'Галапагос на бедняка', поради отличната възможност да видите диви животни, като бубита, пеликани и пингвини, толкова близо до континента. Пътуването ни превежда покрай гигантската фигура "Канделабра", гравирана на отвеса на планина. След визитата ни на колониите от морски птици и морски лъвове, препичащи се на скалите, ще се насочим дълбоко в пустинята към зашеметяващия оазис Хуакачина, където ще имате шанса да практикувате 'сандборд' или да направите вълнуващо каране на пясъчно бъги надолу по огромните дюни. смелчаците могат да отидат и да се потопят в мрачната лагуна, за която се говори, че има лечебни свойства.
Назка, град-оазис, известен с мистериозните си паралелни линии и геометрични фигури, гравирани по пустинната земя. Въпреки че има наблюдателна кула, на тези гигантски фигури може да се любувате изцяло, единствено от въздуха. Можете да предприемете пленителен полет (по желание) над огромните линии и фигури, които включват маймуна, колибри, кондор, паяк и дори космонавт. Смята се, че фигурите са направени от три различни групи от хора: Паракас (900-200 Пр. Хр.), Назка (200 Пр. Хр. - 600 н.е.) и след това - нови мигриращи групи от Айакучо около 630 н.е. Другите забележителности около Назка включват - наблюдаване на работниците, извличащи злато и посещение на керамични работилници, където ще наблюдавате демонстрация на изкуството на златарите.
По пътя ни на излизане от града, в посока Пуерто Инка, посещаваме невероятното гробище Чаучиля. Обектът е изкопан, така че може да видите древни мумии, със запазени коси и дори кожа. Пътуваме по суровата крайбрежна ивица към Пуерто Инка, пристанището на инките, което е свързвало брега с древния град Кузко, високо в планините. само на пет минути пеша са запазените руини, които някога са складирали морски продукти, които са се разменяли за стоки, сваляни от Андите. По времето на инките, съобщения и прясна морска риба са изпращани на 240 километра до Кузко, като са използвали поредица от щафетни бегачи, всеки от които е правел по седем километра, като е отнемало 24 часа, за да приключи пътешествието.
pp
Ден 23 до 27 - Арекипа - Каньон Колка - Кузко
Пътуваме към подножието на Андите и красивия колониален град Арекипа, над който бди масивният вулкан "Ел Мисти". Този град е с една от най-добрите колониални архитектури, а главният площад е великолепен, украсен с арки и доминиран от прекрасната катедрала, която е завършена през 1612 г. Въпреки, че едно земетресение през 2001 г. уврежда катедралата, това по никакъв начин не е намалило великолепието на този очарователен площад. Една от атракциите, които задължително трябва да се видят е обширният манастирски комплекс Санта Каталина (по избор), един лабиринт от павирани улички, обители и други декоративни сгради, за посещения е отворен едва през 1970 г. и със сигурност си заслужава да бъде посетен.
Друга популярна атракция е силно хваленият 'Музео Сантари', който показва добре запазени мумии, включително и известната 'ледена принцеса Хуанита' - млада девица-инка, която е била пожертвана преди около 500 години на върха на вулкана Ампато. Може да се насладите на свободен ден в Арекита, за да проучите тези места, по ваше желание.
Следващата ни дестинация е каньона Колка, един от най-дълбоките в света. Пътуването ни прекарва през висока пустиня в Андите, с прекрасни пейзажи по пътя. Преминаваме през призрачни градове, опустошени от земетресения и с малко късмет, ще видим кондор или два, извисяващи се от каньона, от нашата наблюдателница, 1 200 метра над морското равнище. Вечерта имаме време да се потопим в термалните извори близо до Чивей, където ще прекараме нощта.
Най-старият постоянно населяван град в Южна Америка, Кузко, е бил центъра на империята на Инките и има популация от около 300 000 души, повечето от които са туземци. Този невероятен колониален град е разположен на 3 310 метра надморска височина и има голям брой църкви, някои от които са построени, като са използвани реставрирани градежи на инките, каквито са и много други сгради в Кузко. Главният площад е наречен Плаза де Армес, от едната страна на който е красивата катедрала, чието построяване е отнело един век и църквата Ла Компаня де Хесус - от другата страна. Колониалните колонади, които заемат останалата част от площада, са пълни с ресторанти и магазини. Насладете се на чаша чай от кока в едно от кафетата и използвайте времето, за да се аклиматизирате към височината. В Кузко има и много пленителни пазари, един от най-известните, от които е Сан Педро, където се продават всякакъв вид текстил и занаятчийски стоки. насладете се на разходка из улиците, посетете много пазари и се потопете в приятелската атмосфера. Ако сте в настроение за културно преживяване, хвърлете едно око в двореца на инките от 14 ти век, който по-късно е станал Музео де Арте Религиозо (Музей на религиозното изкуство). Заслужава си да обследвате по време на престоя си тук и древния археологически обект Саксайхуаман, който притежава най-обширната и най-впечатляващата каменна изработка. Заслужава си да посетите близките руини на инките: Кенко, Тамбомачай и Пука Пукара.
ppp

Ден 28 до 32 - Олантайтамбо - Пътят на Инките
По време на целодневната ни екскурзия до Свещената долина на Инките, ще посетим изолираните руини Писак, кацнали на един хълм високо в планините. Ще посетим и известния местен пазар със същото име в равнината отдолу. Това е чудесно място да си купите текстилни изделия, керамика и бижута, както и да се възхитите на фантастични гледки. След прекараното време при руините и на пазара, продължаваме надолу по долината, до храма крепост Олатайтамбо, с огромните му тераси, изкачващи се нагоре по хълма. Тези, които ще изминат пътя на Инките, ще прекарат нощта тук в Олантайтамбо за ранното отпътуване на сутринта.
За тези, които са избрали да не пропътуват пътя, ще продължат обратно към Кузко, където ще имат малко време за повече разходки из Кузко, преди пътуването си към Пикчу с влак. Има много други опционални екскурзии, включително рафтинг в бурни води, надолу по течението на река Урубамба, езда на коне през местни села и руини от времето на инките.
За повече информация, относно съоръженията по пътеката, оборудването, подготовката и др., моля попитайте агента си за 'Информационна брошура за пътя на инките'. Ако пътувате по алтернативния път Ларес, трябва да попитате за Информационна брошура за пътя Ларес'. И двата документа са на разположение при интерес от Ваша страна.
Ще получите инструкции, за да се подготвите за прехода от местния водач.
Ако сте избрали да поемете по прехода на инките, ще преминете през вълнуващи проходи и ще посетите още руини от инките по пътя си до Изгубения град на инките, Мачу Пикчу. Местен водач ще води експедицията и ще има готвачи и носачи, които да носят основното оборудване, оставяйки ви с малка раница за дневните нужди. преходът започва след кратко пътуване с автобус и първият ден е относително лесен, четири часа и половина, 13 километра ходене, което ще ви придвижи напред до най-високия проход на Уармиуаньуска (4 200 метра), който ще достигнете преди обяд на втория ден (Уармиуаньуска се превежда като 'Проходът на мъртвата жена'). През втория ден ще прекосите около девет километра за около пет до седем часа и след височинния преход, следва спускане надолу, където пътят се вие надолу по построени от инките стъпала до нашия лагер. На третия ден преминаваме покрай руините на Рункуракай, Сайакмарка и Фуйупатамарка, като извървяваме около 15 километра за седем часа. Последната сутрин, след преспиване в Уиная-Уайна, ще станете рано за финалния поход към Мачу Пикчу и да поздравите настъпващия ден над прочутата "Слънчева порта". Ще имате време да изследвате сами или просто да поемете от величието на момента след тура с гид.
Изгубеният град Мачу Пикчу е бил първоначално напълно самостоятелен, заобиколен от земеделски тераси, достатъчни, за да хранят населението и захранван с вода от естествени извори. Разположен високо над река Урубамба, забулените в облаци руини имат дворци, бани, храмове, складови помещения и около 150 къщи, всички в забележително състояние, което просто ще ви спре дъха.
Руините са открити от външния свят едва през 1911 г., когато американският изследовател Хайрам Бингам, го намира, докато е търсел друг 'изгубен град' - Вилкабамба. Поради изолацията си, сградите са все още относително запазени и не може да не се възхитите на Хуайна Пикчу или 'Младата Планина' (Мачу Пикчу означава 'Старата планина'), която се издига над руините. След прекарване на по-голямата част от деня на Мачу Пикчу, ще имате шанса да потопите изморените си мишци в горещите извори в Агуас Калиентес или да се пошляете по пазарите, преди да се върнем в Кузко с влак.
IN

Ден 33 до 37 - Кузко - Пуно - Езерото Титикака - Пуно
След прехода на инките (или свободно време) ще прекараме още малко време в Кузко, където може да прекарате времето в изследване на прекрасния артистичен град. Разбира се има много за гледане през деня, но след като залезе слънцето и светлините на Кузко осветят площада и околностите му, нощният живот е забележителен, с барове, нощни клубове и всички видове ресторанти, които може да си представите.
Сега сме на път за град Пуно, на бреговете на езерото Титикака. Пътешествието ни превежда през вълшебните планини със снежни шапки, преди да достигнем прохода Ла Рая на 4 321 метра. Има изследователска станция, която изучава височинните животни, като ламите, алпаките и викуните. От Пуно посещаваме поразителните плаващи тръстикови острови на местните Урос и преживяваме техния начин на живот. Ще имаме възможността да се повозим на традиционна тръстикова лодка, изработена от растението тотора, което играе ключова роля в диетата на местните народи и медицина. След това се отправяме към остров Амантани, за да прекараме нощта в домовете на местни семейства. Красивият, традиционен остров е дом на народа Аймаре и е разположен в средата на езерото Титикака. На следващата сутрин ще се отбием в Такиле, където мъжете стоят, плетат типични вълнени шапки, докато жените обработват полята. Връщаме се в Пуно навреме за още покупки, Пуно е едно от най-добрите места, където може да спазарите пуловер от алпака.
23

Ден 38 до 44 - Ла Паз - Потоси - Уюни
Ла Паз се намира на 3 636 метра надморска височина и е най-високата столица в света. Почти всяка сграда е построена на някакъв вид хълм, така че разглеждането на забележителностите просто ще спре дъха ви! Хотелът ни е близо до очарователните местни пазари. Единият се нарича 'пазарът на вещиците', понеже носещите бомбета жени тук продават мъртви котки, ембриони на лами (те се поставят под сградите, за да държат злите духове настрана), както и други странни еликсири. Главният площад е Плаза Мурильо, където един президент на републиката е бил линчуван на уличен стълб. Една от вечерите тук може да бъде прекарана в пеня, слушайки местните как свирят "Андино" - музика на зампона и каранго. Наблизо има разнообразие от опционални екскурзии, включващи Лунната Долина със своите странни скални образувания, изваяни от времето и връх Чакалтая, най-високият ски-курорт в света, който определено си заслужава да бъде посетен - На 5 221 метра, гледките сами по себе си са невероятни. Друга вълнуваща опция е екскурзията до портите на боливийска Амазонка, Коройко, където можете да изкачите проход на 5 000 метра височина, преди да се спуснете надолу до 1 300 метра, преминавайки стръмни падове от повече от 1 000 метра по тесни, еднолентови планински пътища. Екскурзията до Коройко може също да бъде направена с планински бегач, понеже е надолу по склона почти през целия път, но внимавайте, познат сред местните като 'Пътя на смъртта', той въобще не е за хора със слаби сърца и трябва много да се внимава! Докато сте в Коройко, можете да обядвате до плувен басейн и да се наслаждавате на планините със снежни шапки в далечината.
Сега пътуваме през Алтиплано към Потоси, най-високият град по размерите си в света, на 4 070 метра, с население от 110 000 души. Историята на Потоси, славата и величието му, както и трагедията и ужасът му са плътно обвързани със среброто. Градът е основан през 1545 г. скоро след откриването на сребро в близък хълм до Керо Рико (или Богатият хълм). Жилите се оказват толкова богати, че скоро стават известни, като най-богатия източник на благородния метал в света. Среброто от Потоси, застрахова испанската икономика, и по-точно екстравагантността на монархията, за повече от два века. Милиони туземци, а по-късно, африкански роби са били принудени да работят в мините, където условията са били толкова лоши и опасни, че миньорите са измирали в ужасяващи количества от силикозна пневмония. По време на трите века колониално владичество, приблизително осем милиона африканци и местни са умрели в мините на Потоси. Останки от грандиозния колониален град са все още видими по тесните улички, формални балкони, имения и орнаментирани църкви. Предлагаме ви възможността да посетите една от мините (по избор), където ще научите от първа ръка за някои от трудностите, които миньорите още изпитват. Скоро разбирате, че мините днес се работят по доста сходен начин с този по времето на испанско владичество.
Пътувайки по живописни проходи, стигаме до безлюдния град Уюни в южна Боливия. Оттук посещаваме нарочената за най-обширната солна равнина в света, брилянтно бялата, обширна Салар де Уюни, която покрива около 10 500 квадратни километра и е изчислено, че съдържа около 10 милиарда тона сол. Екскурзия с автомобил 4х4 през езерото ни отвежда до хотел, направен от солта, която ви заобикаля с един свят от бяло и синьо. Рибният остров предлага поразителни гледки, които може да приличат на такива от друг свят, като гигантски кактуси и скитащи лами подсилват пейзажа и предоставят перфектни възможности за снимки. Фантастичният контраст на брилянтно синьото небе (когато времето позволява, разбира се) и чисто бялото на солната равнина е сюрреалистичен.

Ден 45 до 54 - Тупиза - Салта - Сан Педро де Атакама - Бахия инглеза - Ла Серена
Криволичейки по прашните пътища на Боливия, които са едни от най-лошите в Южна Америка, се отправяме към аржентинската граница през живописно оцветените скални формации и гигантски кактуси. Пристигаме в Тупиза, където отдъхваме от сухата околност и прашния път. Легендата разказва, че Буч Касиди и Сънданс Кид са посрещнали края си в ръцете на боливийската армия близо до Тупиза, завършвайки техния всеизвестен низ от банкови набези.
Следващата ни спирка е град Салта в долината Лерма, основан през 1582 г. Салта има много стари колониални сгради, Катедрала с древни статуи на Кристо дел Милагро (Чудото на Христос) и Дева Мария, които са донесени от Испания през 1592 г. Също ще намерите паважни плочи, които ще ви отведат до интересен тура из града. По време на престоя ни тук, една опционална екскурзия, която може да поискате да направите е еднодневна екскурзия до Кафаяте, един от аржентинските великолепни винарни райони.
Продължаваме нататък на запад и пресичаме могъщите Анди, преди да навлезем в Чили през границата при Джама. През прохода Джама, караме по път от солни езера и вулкани и ако сме късметлии, може да видим розови фламинго и разнообразни диви животни, преди да пристигнем в суровата пустиня Атакама, най-сухата пустиня в света (не е имало валежи за повече от 250 години). Тук нашият първи лагер е старомодното малко градче Сан Педро де Атакама. Оттук имате опцията да посетите археологическия музей на Сан Педро де Атакама, приютил добра селекция от мумии и други древни артефакти. Посещаваме Долината на Луната с нейния мрачен пейзаж и еродиралите солни планини, докато пътуваме на запад, преминаваме през миньорското градче Калама. След като се отбиваме през Антофагоста, спираме за групова снимка до странна фигура на гигантска ръка, издигаща се от пустинята. След това пристигаме на брега, където лагеруваме до плажа при Баха Инглеза (Английския плаж).
На следващия ден се отправяме към Ла Серена, приятно малко градче, основано през 1544 г. Околният район е един от най-важните астрономически центрове на земята, с обсерватории, пръснати по хълмовете. Имаме още един цял ден в Ла Серена, където можем да помързелуваме на красивия плаж, да посетим интересния град или да се разходим до съседния Кокимбо по залива. Вечерта може да се насладите на барбекю или на вечер навън в някой от многото нощни клубове (по избор).

Ден 55 до 63 - Сантяго - Пукон - Барилоче
Педро де Валдивия основава град Сантяго през 1541 г., но не е останало много от първоначалната му слава. На хълма Санта Лучия, където е била построена първоначалната крепост, има отлична гледка на града долу. Но за по-добра възможност за снимки, хванете лифта до върха на Сан Кристобал, където Статуята на Девата гледа към столицата и далечните Анди. На приятната зона за наблюдение има места за дегустация на вино и два красиво разположени плувни басейна. Сантяго е чист, модерен град, с фонтани, паркове и импозантни сгради. На Плаза Конституцион при Паласио де ла Монеда, можете да видите смяната на стражата в повечето дни или можете да направите опционална екскурзия до пристанището Валпарайсо и курорта Виня дел Мар.
Продължаваме към езерния регион на Чили и живописния град Пукон, малък курорт на езерото Виларика, под перфектно оформения конус на вулкана Виларика. Цялата околност е оградена от езера, планини, гори, реки и водопади и предлага много вълнуващи опционални дейности, като изкачване до върха на вулкана, рафтинг в бързи води, конна езда, планинско колоездене и водни спортове на езерото. Имаме свободен ден, за да имаме време да се възползваме от някои от страхотните дейности, които се предлагат или просто да разпуснем. Докато сме в района, може да посетим Салто дел Лаха, водопадите, които се спускат от впечатлителните 47 метра върху скалите отдолу.
Преминаваме в Аржентина до курортното градче Сан Карлос де Барилоче на бреговете на езерото Нахуел Хаупи. Барилоче е известен ски-курорт, който има какво да предложи и в други сезони. Построен от швейцарски и немски имигранти в алпийски стил, има бунгала в швейцарски стил, много шоколадови магазини и дори санбернарски кучета с буренца с бренди около вратовете си. Има отлични опционални възможности, които да използвате в отнемащите дъха гледки от лифта, а също така можете да използвате случая за малко катерене или мотоциклетизъм.

Ден 64 до 70 - На път - Ел Калафате - национален парк Торес дел Пайне
Сега навлизаме в Патагония, суха пометена от ветрове шир, простираща се до южния нос на континента. Пътувайки по безплодните ветровити пътища към дестинацията ни Ел Калафате, ще спрем по пътя, за да лагеруваме за през нощта, за да прекъснем това дълго пътуване.
Ел Калафате е град на ръба на езерото Аржентино, който ще бъде нашата база за посещение на глетчера Вентискеро Морено. С височина от около 60 метра и ширина от пет километра отпред, той е невероятна гледка. Ще имате шанса да се разходите по някои пътеки и тераси, откъдето получавате някои страхотни гледки на глетчера. Също така отиваме на круиз с лодка, отвеждащ ни през почти цялата ширина на глетчера за изумителни близки планове. От глетчерът постоянно се откъсват парчета, така че е почти невъзможно да се приближим много.
Обратно в Чили, посещаваме Национален парк Торес дел Пайне, наречен на масивните гранитни кули, издигащи се над земята. Пейзажът е смайващ, със заснежените хълмове, глетчери, красиви езера и долини. Паркът е също и дом за интересни местни флора и фауна. Някои от разнообразните и удивителни създания, които може да забележите включват Андински кондори, гуанако (родственик на ламата) и южноамерикански щраус (вид ему), както и много други. Някои от разходките са доста изтощителни, но има голям диапазон от степени на трудност.
Има много опции за преходи в Национален парк Торес дел Пайне, като се започне от еднодневна екскурзия до по-дълги няколко-дневни преходи. Моля да предупредите водача на експедицията ви възможно по-рано, ако искате да направите опционална екскурзия в Торес дел Паине, за да може тя/той да ви асистира с подслон и резервация.
Бележка: Не е позволено да се внася храна в Чили, така че се постарайте да изядете или изхвърлите всякакъв вид храна, която може да имате, преди да пресечете границата.

Ден 71 до 74 – Пунта Аренас – Ушуая
Пунто Аренас е безмитно пристанище и ранен пограничен град, в който ще спрем по пътя си към най- южния град в света, Ушуая. По пътя си ще видим магеланската пингвинена колония в Сено Отуей, където хиляди от тези схватливи птици се връщат всяка година, за да се размножават и да правят домове, като изравят дупки в земята.
Преминаваме през Стъпалата на Магелан към Тиера дел Фуего (Огнена Земя) и отново влизаме в Аржентина, на път към градчето Рио Гранде, което е било въздушна база по време на Фолкландската война. От тук имаме кратко шофиране до Ушуая. Хората идват от длъж и шир, за да се настанят тук и да посетят забележителните околности. Ще направим екскурзия на канала Бийгъл и ще посетим Исла де лос Лобос (Островът на морските лъвове), където можете да видите колонии от морски лъвове. Може да посетите близкия Национален парк Лапатая, където свършва изтощителната Пан-американска магистрала. Този парк покрива 63 000 хектара от планини, езера, дълбоки долини и реки. Можете да правите преходи по разнообразни пътеки през красивите плажни гори, като мяркате диви животни по пътя. Има някои интересни музеи в Ушуая, като Морският музей и Музеят на края на света. Ако искате малко повече ходене, може да се изкачи глетчерът Маршал, който се извисява високо над град Ушуая. Тези, които се интересуват от парни влакове, могат да отидат да се повозят на 'Влака на края на света' и да изпратят на семейството и приятелите си картичка с марка от пощенския пункт на ... познахте... края на света!
987

Ден 75 до 83 - На път - Пуерто Мадрин – на път – Буенос Айрес
Отправяйки се на север, следваме крайбрежието на Атлантическия океан, преминавайки през хиляди километри необитаеми обширни пространства с две нощувки по пътя. По пътя ще посетим уелската общност в Пуерто Мадрин, където през 1865 г. 1 500 уелски имигранти пристигат от Клипера Мимоза. По - късно именуват естественото пристанище 'Порт Мадри, след което се установяват и основават града.
От тук ще имаме възможността да посетим близкия полуостров Валдес. Полуостровът Валдес е прославен с дивия си живот. Тук ще видите пингвини, морски лъвове, слонови тюлени, броненосци, диви лами, южноамерикански щрауси, южни гладки китове, патагонски зайци и голямо разнообразие от морски птици.
Красивият град Буенос Айрес е известен, като Париж на Южна Америка, заради прекрасните си зелени паркове, площади и широки булеварди. От балконите на президентския дворец, Каса Росана (Розовите палати), Ева Перон е произнасяла своите речи. Това, също е мястото, където Мадона изпя "Не плачи за мен Аржентина" във филма Евита. Срещу Плаза де Майо ще откриете Кабилдо (старата градска палата) Пласио Мунисипал (Градската палата) и катедралата. Има много отлични ресторанти в района на Пуерто Мадера и си заслужава да се посети пристанището Ла Бока, заради разноцветните му сгради и културна история. В близката Сан Телмо, зона на бохемите, има забележителен античен пазар. Гробището Реколета, почти като затворен самостоятелен град, е мястото, където Ева Перон и много други богати и известни аржентинци са погребани - заслужава си визитата. Репутацията на нощния живот на Буенос Айрес не е преекспонирана, тъй като има много нощни клубове, барове, ресторанти и кина, отворени до късни часове. За една чудесна вечер навън, може би ще пожелаете да видите танго представление в града, където се ражда танцът и не бива да си тръгнете от Буенос Айрес, без да опитате един от най- добрите пържоли в света!

Ден 84 до 87 - На път – Тринидад – Асунсион
Караме през района, познат като Месопотамия по пътя си на север, през блатист регион, използван предимно за пасище на добитък. Ще направим едно лагеруване по пътя.
Влизаме в Парагвай и посещаваме Йезуитските руини в Тринидад. Йезуитите идват в Парагвай през 16 ти век и построяват тези великолепни мисии, за да покръстят местния народ Гуарани в католици. Сградите стават руини с прогонването на йезуитите от Южна Америка през 1767 г. Лагеруваме в Парк Мантаниал, с околните му ферми и примитивен плувен басейн. Това е прекрасно място за разпускане, с възможност за конна езда.
Отправяме се към столицата Асунсион, приятен град с горещ и влажен климат. Построен на бреговете на река Парагвай, улиците са прокарани по испанския модел на решетка и са очертани с красиви дървета. Асунсион е добро място да купите лента за апаратите и копия на дизайнерски часовници и дрехи, понеже е още един безмитен порт. По протежение на реката се намират правителственият и общинският дворец, катедралата и бедняшкият квартал. Има няколко пазара, откъдето може да си купите естествени, ръчно изработени изделия.

Ден 88 до 93 - Фос до Игуасу – Куритиба – Бертиога
Стигаме до Фос до Игуасу, дом на над 275 отделни водопада, които падат над широка два и половина километра скално лице. Има и отличен птичи парк, който ще посетим, близо до входа към водопадите. Водопадите очертават границата между Аржентина и Бразилия и ние посещаваме и двете им страни. От бразилската страна има панорамна гледка на множество водопади и ако искате да се разхладите, качете се на надуваема лодка нагоре по реката и под водопадите - забавен начин да получите различна гледна точка на впечатляващите водопади. От аржентинската страна, можете да се разходите през дъждовните гори по тесните пътеки направо над водопадите, след това предстои спускане по "Дяволското гърло" (по избор). За гледка от птичи поглед, вземете разходка с хеликоптер.
Може да искате да се възползвате от възможността да посетите най-обширния хидроелектрически язовир в Итайпу, където видео екрани показват планирането на околната среда зад язовирния проект.
Отправяйки се на запад, прекарваме една нощ до град Куритиба, един от най-процъфтяващите градове в Южна Бразилия.
Преминавайки през богати фермерски земи, преди да слезем от високото централно плато до Атлантика, спираме в крайбрежния град Бертиога, който има красив дълъг плаж, перфектен за плуване и водни спортове.
777

Ден 94 до 102 - Парати – Рио де Жанейро
Следвайки поразителната крайбрежна ивица покрай Коста Верде, където пристигаме в Парати, който е запазен колониален португалски град (1500-1822 г.), с улици от каменни плочи, направени така, че да позволяват приливите да ги измиват и почистват. Градът е прочут с историческия си център, брега и планините в региона. Парати е бил едно от основните пристанища за износа на злато и кафе през 17 ти и 19 ти век. Ще имате възможността да отидете на целодневен круиз с лодка около залива, с много време за плуване в тюркоазените води. Имаме достатъчно време, за да се отпуснем и да се потопим в крайбрежната атмосфера.
Рио де Жанейро или по-често познат, като Рио, е вторият по големина град в Бразилия и спори за един от най-красивите градове в света. В края на 17 ти век, португалците откриват злато и диаманти в близкия щат Минас Герайс и така Рио става главно пристанище за износа на новооткритото богатство. По време на колониалния португалски период между 1763--1815 г., Рио е столица на Бразилия.
Посетете поразителните плажове на Рио, като Копакабана, Ипанема или Леблон. Има екскурзии до Пао де Асукар (Захарната планина) и Корковадо с известната си статуя 'Кристо Редентор' (Христос Спасителят) и прекрасни изгледи на града. Друга интересна екскурзия е возене със старата трамвайна система, през виадукта до павирания квартал Санта Тереза. Пешеходен тур по историческите сгради на Рио е също прекрасен начин да прекарате следобеда или може да пожелаете да посетите Ботаническите градини.
Вероятно пътуването ви ще ви отведе в Рио де Жанейро по време на известния карнавал в града. Нощуването ви НЕ е включено, докато сте в Рио де Жанейро и ще трябва да си намерите сами подслон. Алтернативно, предлагаме групов пакет.
Карнавалът в Рио е един от най-натоварените периоди в Рио де Жанейро, когато туристи и местни се събират по улиците и празнуват до ранни зори. Носят се натруфени и красиви костюми, паради изпълват улиците и градът се подготвя за главното събитие, което се провежда на Самбадром.
По време на този период, хотелите в Рио повишават цените си и може да се окаже предизвикателство да откриете хотели на разумни цени в последната минута. Ние запазваме хотели доста време предварително, но все пак препоръчваме резервации колкото се може по-рано. Със закупуването на Групов Пакет за Карнавала в Рио, получавате и билет за Самбадром.

Ден 103 до 107 - Оро Прето – Линхарес – Пуерто Сегуро
Оро Прето е прекрасен град, намиращ се дълбоко в долината на планините Минас Гераис. Градът е част от това, което е било някога миньорски регион. Основан през 1711 г., той е един от обектите на Световното Наследство на ЮНЕСКО и национален исторически паметник, заради превъзходната си барокова архитектура. Отделяме време тук, за да изследваме очарователния град и да направим екскурзия, за да видим някои от старите мини. Продължаваме пътуването си през Бразилия, като лагеруваме по пътя в областния град Линхарес в щата Есприто Санто.
След това се отправяме към красивия крайбрежен град Порто Сегуро. В него има красиви плажове, поръбени с палми и барове, които са чудесни места за опитване на вкусни сокове от пресни плодове или националният коктейл на Бразилия кайпаринха (все пак, внимавайте с него). Малко на север от тук е мястото, където португалците, водени от Педро Алварес Кабрал, акостират през 1550 г. и мястото е обозначено с кръст. Има изобилие от бахийска храна, която се предлага в Порто Сегуро и вие може да пробвате вкусната мокека, пикантен касерол с морски дарове. Предоставя се и страхотният шанс да съберете малко ваканционен тен или да изживеете местния нощен живот.

Ден 108 до 110 - Салвадор
Влизаме в град Салвадор с ферибот през залива на Вси светии до столицата на щата Бахия. Центърът на Салвадор е богат на исторически колониални сгради и датира от 1549 г. Тук е била първата столица на Бразилия до 1763 г. Разположен е на залива Тодос лос Сантос, който е най-големият залив по бразилското крайбрежие и има 38 острова, някои от които могат да бъдат посетени с ферибот на опционална екскурзия. Има също огромни асансьори, отиващи към горния и долния град, където са разположени доковете. В региона, близо до Меркадо Модело, можем да намерим бахийците, практикуващи спортът - бой с крака Капуейра, който е първоначално внесен в Бразилия от чернокожите анголски роби. Друга черта на живота в Бахия е афро-бразилската религия кандомбле. Тук може да видите една от церемониите им (моля проверете на място за разписания за тези опционални екскурзии). От друга страна, можем да се насладим на традиционната музика на региона със силно наблягане на тъпаните във вечерните часове. Може да сте сигурни, че ще чувате музика из целия град по време на визитата ни.
444

Ден 111 до 116 - Макейо – Олинда – Прайа да Пипа
Следващата ни спирка е Макейо, пристанищен град, разположен между езерото Мундау и Атлантическия океан. Градът се развива през 19ти век от износ на захар, тютюн, кокосови орехи и кожа. Тук ще имаме възможността да наемем хангадас, типична бразилска платноходка. Лодкарите могат да ви отведат до натурален рифов плувен басейн на около два километра от брега, където можете да поръчате коктейли и омари от съседните лодки.
Следвайки брега на север, нашата поредна дестинация е старият колониален град Олинда, който има голямо разнообразие от старинни църкви, обители и манастири, датиращи от 1537 г. Наблизо се намира град Ресифе, построен на три острова, свързани с поредица от мостове. Тук един стар затвор е превърнат в културен център, който е не само впечатляващ и интересен, но също така помещава няколко магазина. Ако искате да видите как живее другата половина на Бразилия, можете да посетите богатото предградие Боа Виагем. Продължавайки пътуването си на север, навлизаме в щата Рио Гранде до Норте, който е известен с красивите си плажове.
Докато си проправяме път нагоре по крайбрежието, ще направим още една почивка в Прайа да Пипа, един от най-известните бразилски плажове. районът предлага доста добри опции за сърф, кристално-чисти води, с шанс да видите делфини, фини бели пясъци и редица вкусни ресторанти. Чудесно време да поемете малко слънце и да релаксирате.

Ден 117 до 120 - Каноа Кебрада – Убахара – Сете Сидадес
Продължавайки пътешествието си достигаме до Каноа Кебрада, рибарско селце, построено на пясъчна дюна, с голям безлюден плаж, идеален за разпускане. За по-активните, има две вълнуващи опции: сандборд надолу по дюните или конна езда. Но и нощният живот не е за изпускане.
Оставяйки бреговата линия зад нас, се отправяме навътре в континента, към следващата ни спирка в Национален парк Убахара, прочут със своите пещери, поразителни горски пейзажи и водопади. Тук можете да се качите на лифт надолу в пещерите, което съчетава и чудесна гледка към сертао, местното наименование на полупустинния хинтерланд.
Около половин ден пътуване ни отвежда до Националния парк Сете Сидадес, в който има мистериозни скални образувания датиращи от преди 190 милиона години, пещери и натурални плувни басейни. Паркът Сете Сидадес е наречен на 'седемте града', които се казва, че образуват скалните формации.

Ден 121 от 128 - На път – Белем – ферибот по Амазонка
Продължавайки към вътрешността, пътуваме по тежките пътища на бразилския северен регион към Бом Жардин. Ще направим попътна спирка, в зависимост от разписанието, преди да достигнем устието на могъщата река Амазонка и пристанището Белем.
Белем е разположен на бреговете на река Пара, част от системата на великата река Амазонка. Крайностите на града преминават от модерни сгради и небостъргачи, до колониални пълни с дървета площади, църкви и сини плочки в старинния град. Вижте очарователните пазари по реката, Театъра на мира (един от най-големите театри в Бразилия) и отличния Музей Гоелди, в който има и зоологическа градина. Намират се и много ресторанти, както и много сергии на пазарите за евтини и вкусни гозби. Друго интересно за посещаване място е Боске Родриго Алвес, обществена градина, с много видове местна флора, както и малка колекция от животни.
От Белем сменяме начина на придвижване и се качваме на речен кораб, за да направим круиз нагоре по най-дългата река в света, Амазонка, която тече в продължение на 6 200 километра. С речното корабче плаваме общо 1 368 километра, навлизайки в джунглата. В началото на това пътешествие реката е тясна, понеже пътуваме през едно от стотиците устиета в делтата, но скоро се разширява до над 10 километра и е още около осем километра широка при нашата дестинация, град Манаус. Понеже се движим нагоре по реката, корабчето остава в повечето време близо до бреговата линия, за да избегне по-силното течение в средата на реката. Настаняването на корабчето е в хамаци за пет нощи (преминаване в каюти може да е възможно, вашият екскурзовод ще ви съобщи кое от корабчетата е потвърдено) и обикновено всяко корабче има бар и ресторант на борда си. продължителността на круиза е обикновено пет дни, но това ще зависи от течението на реката. Обикновено се прави спирка в пристанищния град Сантарем, за да си починете от лодката и да получите усещането за твърда почва под краката си отново.
На борда, речният ферибот предлага чудесни възможности за почивка, четене на книги и да се насладите на невероятния залез. Направете така, че да хвърляте по едно око за розови делфини през първите един-два дни. Ще дебаркираме речното корабче в Манаус с нови бразилски приятели и живи спомени от величествената Амазонка.

Ден 129 до 137 - Манаус – Опционална екскурзия в джунглата – Боа Виста – Санта Елена
Градът в джунглата Манаус е бил най-големия снабдител на гума в света. По времето на този устремен период е построен Театро Амазонас (опера), завършена през 1896 г. Манаус ще е базата ни за вълнуваща опционална екскурзия дълбоко в джунглата с лодка или за кану в търсене на каймани, речни делфини, ягуари и много други създания на застрашената дъждовна гора. Местният водач на това пътешествие ще ни даде дълбок поглед към миналото и настоящето на местното амазонско население. Ще ни обясни и значението на маниок (корен, който трябва да бъде обработен, за да се премахне цианида) за икономиката на туземните хора. Ще отидете също и до мястото, където се срещат черните води на Рио Негро и жълто-кафявите води на река Солимоес. Връщаме се в Манаус, където силно ви препоръчваме посещение на очарователните пазари край реката.
Ако изберете да не ходите в джунглата, ще имате свободно време в града.
Обратно на борда на нашето експедиционно превозно средство, ние сме отново на път през джунглата с фотоспирка на Паметника Еквадор. Постепенно оставяме джунглата зад себе си, като наближаваме по-сухия климат в близост до град Боа Виста.
Продължавайки на север, преминаваме във Венецуела, страна, прочута с огромните си нефтени запаси. Това е държава в саваната, обсипана със стотици планини, а целият регион е известен като Ла Гран Сабана. Тази област е била напълно недостъпна до 70 те години на 20 ти век, когато е проправен път. Завършен е през 1990 г. и сега е един от най-добрите пътища в страната. Поемаме по този път към Санта Елена, пътувайки през региона Гран Сабана, в който изобилстват възхитителни водопади, лагуни и плосковърхи планини, наречени тепуйес. Санта елена е познат с населението си от туземни народи и има общност, наречена Манакрий (маа-наа-крии), населена изцяло от местни хора.

Ден 138 до 143 - Сиудад Боливар - Каракас
Сиудад Боливар е разположен на река Ориноко. Някога градът се е казвал Ангостура и е родното място на Ангостура Биттерс. Тук е и мястото, където Симон Боливар е обявен за Президент на Гран Колумбия. Градът има добре запазен исторически център, с оригинални колониални сгради около Плаза Боливар.
Сиудад Боливар е популярна изходна точка за екскурзии до известния водопад Ейнджъл, намиращ се в Национален парк Канайма. С височина от 979 метра (3 212 фута), водопадът Ейнджъл е най-високия водопад и е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. Водопадът е наречен на американския пилот Джими Ейнджъл, който е първият човек прелетял над него през 1937 г.
Оттук ще можем да отидем на дневна екскурзия до водопада. Ще отлетим до Канайма, като прелетим над водопада, за да го видим от птичи поглед.
След това може да изберете да прекарате деня, посещавайки забележителности в Националния парк Канайма или да пренощувате и да направите екскурзия до водопада в дълбано кану и пеша. Тези опции зависят от сезона и атмосферните условия.
Национален парк Канайма изобилства от прекрасни водопади, лагуни и плосковърхи планини, наречени тепуйес. Из парка можете да видите много местни пемонски селища в слабо населената земя, която покрива площ от 30 000 квадратни километра. Никога няма да забравите красотата на този 'изгубен свят'.
Ако не искате да пътувате до водопада Ейнджъл, може да се насладите на малко свободно време в Сиудад Боливар.
Венецуелската столица, Сантяго де Леон де Каракас, по-често наричана Каракас, е на 960 метра надморско равнище и е прочута с най-приятния климат в Южна Америка.
Венецуела е един от най-големите нефтени производители в света, а Каракас е един много модерен град с ефективна метро система, която стига от хотела ни до центъра на града за минути. Каракас има много прекрасни площади, музеи и внушителни сгради и е родното място на освободителя Симон Боливар, чието присъствие е още видимо навсякъде. Заради топлия климат, има много открити кафета и ресторанти.
55555

Ден 144 до 151 - Мерида – Лос Лянос – Кукута
Стоящ на равнина в долината на река Чама, на надморска височина от 1 600 метра, град Мерида е заобиколен от венецуелските високи Анди. Ще имате много време, за да опознаете този живописен град. Градът е основан през 1558 г. и все още пази много интересни колониални сгради. В близкия Национален парк Сиера Невада имате възможността да се разходите из спиращи дъха пейзажи, кулминиращи във вълнуващо возене с лифт (телеферико) обратно към града. Този лифт е построен от французите през 1958 г. и е най-дългия и най-високия въжен път в света. Моля да имате предвид, че лифтът е често затворен за поддръжка. Следващата ни дестинация е Лос Лянос, обширна тропическа тревиста равнина, която приютява изобилие от животни, включително птици, капибари, каймани, анаконди, пуми, маймуни и сладководни делфини. По-голямата част от едрия рогат добитък на страната пасе в този регион, заедно с дивите животни. Говедата са предимно от вида зебу, произхождащ от Бразилия и Индия.
Оставяйки равнините зад себе си, ще се насочим през границата към приятния пограничен град Кукута в Колумбия.

Ден 152 до 159 - Букараманга - Таганга – Национален парк Тайрона – Картахена – Букараманга
Ще прекараме нощта в Букараманга, известен като града на парковете, преди да продължим към малко по-туристическия пристанищен град Санта Марта, първият град в Колумбия, основан на Карибския бряг през 1525 г. Тук е мястото, където "Освободителят" Симон Боливар е дошъл да умре през 1830 г. и може да посетите красивите градини около хасиендата, в която е прекарал последните си дни. Музеят на златото помещава превъзходна колекция от преколумбийски златни и туземни артефакти или можете да прекарате времето в някой от панорамните открити крайбрежни барове.
Следващата ни спирка е прекрасния крайбрежен град Таганга. Това закътано рибарско селище е прекрасно място за плуване и гмуркане с шнорхел в топлите карибски води, а има и много магазини за гмуркачи в града. От тук ще предприемем еднодневно пътуване до Национален парк Тайрона, известен със спокойните си плажове и преколумбийските си руини. Тук имаме малко свободно време да изследваме красивата, непокварена крайбрежна гора, където можете да видите игуани, други гущери, змии и маймуни.
Продължаваме към историческия град Картахена, един от най-интересните колониални градове на континента, където е сниман филма Романса на камъка. Насладете се на разходка по градските стени или се поразходете по забележителните тесни улички, украсени с дървени балкони и висящи растения. Има няколко интересни забележителности за посещаване, като визита на Кастильо Сан Фелипе и крепостта на хълма Сан Лазаро. Под крепостта има лабиринт от тунели и още има оръдия по бойниците. Също си заслужава да се отиде на разходка нагоре по хълма Ла Попа, за да посетите колоритната обител с прекрасни гледки над града. Районът Бокагранде на Картахена е мястото, където колумбийците идват за почивка на плажа и е пълно с магазини, нощни клубове и барове. За една прекрасна вечер навън, може да предприемете обиколка на нощния град в Чива (също познато на някои, като 'пиянския автобус'). Правят се чести спирки, за да се видят местни улични артисти по пътя към някоя местна дискотека. Опционална екскурзия, която може да се уреди тук е разходка с лодка до красивия Исла дел Росарио, възможно е да отидете да се гмуркате със шнорхел или с бутилка около острова. Близо до Картахена е Волкан де Лодо Ел Тотумо, кален вулкан, където можете да релаксирате и да се поваляте в калта, която се счита, че е благотворна за кожата.
Връщаме се в Букараманга за почивка.
0909

Ден 160 до 162 - Вила де Лейва – Богота
Продължаваме към Вила де Лейва, привлекателен колониален град, основан през 1572 г., който е запазен без абсолютно никакви модерни архитектурни влияния, като Национален паметник от колумбийското правителство. Ще имате време да се насладите на невероятната колониална плаза, старинни павирани улици, покриви с червени керемиди, варосани стени, красиви балкони и частни дворове. Тук е също популярно място за разходка из природата и планинско колоездене.
По пътя ни към Богота ще спрем, за да видим солната катедрала Зипакира, църква, построена в тунелите на солна мина, на 200 метра под земята. Катедралата се счита за едно от най-забележимите постижения на колумбийската архитектура.
Отправяме се към Богота, преди наричан Санта Фе де Богота, столица и най-големия град на Колумбия с население от 6 милиона души. Главният площад, Плаза Боливар, Катедралата, къщата на Симон Боливар и колониалният район на Катедралата, всички са интересни забележителности. Може да поискате да се качите на въжената линия до Монсерат за невероятна гледка над града или да посетите световно известния музей на златото. И накрая, пътуването до Богота няма да е завършено, ако не прекарате една вечер навън, танцувайки цяла нощ на фона на салса и меренге в някой от пулсиращите клубове на града.

Ден 163 до 167 - Зона Кафетера – Кали – Попоян – Ипиалес
Предстои ни да посетим терасираните склонове на Зона Кафетерия (колумбийската кафена зона), която произвежда почти половината от кафето в страната. Този район е особено живописен, със зелените си долини, заобиколени от величествени заснежени върхове. Районът е заселен от испанците едва около 1800 г. Ще имате много време да изследвате този район, който предлага редица занимания, като парк за пеперуди, ботанически градини, Парк дел Кафе и Панака – земеделски парк. Попитайте екскурзовода си за някои от по-приключенските занимания.
След това продължаваме към разорителния град Кали, домът на салса танците и региона Хуанчино, където може да танцувате до зори всяка нощ от седмицата. Основан през 1536 г. от испанците, Сантяго де Кали е третия по големина град в Колумбия и е с една от най-бързо развиващите се икономики и инфраструктура в страната, благодарение на географското си разположение.
След кали, посещаваме стария град Попоян. Често наричан 'белият град', заради колониалната архитектура, която е отличително боядисана в бяло. Попоян притежава един от най-добре запазените колониални центрове в цяла Латинска Америка. Има голям брой катедрали за оглеждане, а вулканът Пурасе със снежната си шапка, може да се види в далечината.
След това достигаме Ипиалес, последната ни спирка за нощувка в Колумбия. Тук, построена между мост и стената на клисура, сюрреалистичната Лас Лахас Сантуари е смайваща сграда, в която се казва, че се е случило проявление на Девата през 18 ти век. Днес много хора още отиват на поклонение с надеждата да получат чудо. Много плочи на скалата свидетелстват за чудесата, които се счита, че са се случили тук.

Ден 168 до 170 - Лесото - Ипиалес – Отавало – Кито
Днес ще пресечем границата на Еквадор по Андинския коридор по път за град Отавало. Местното население е съставено от смесица от европейски потомци, метиси (хора със смесен произход) и местно население, известни, като индигенас, които предимно носят традиционни носии. Мъжете държат косите си на дълги плитки, падащи по гърба и носят бели панталони до кокалчетата, сини пончота, тъмни филцови шапки и сандали, докато жените традиционно носят бели накъдрени блузи с много волани, с клоширани дантелени ръкави, черни поли с пластове от злато и коралови огърлици, завъртени около вратовете им. Всяка сряда и събота, можете да посетите един от най-добрите пазари, намиращи се в Южна Америка. Хора от далечни села идват да продават животни, продукти и колоритни тъкани. Пазарът предлага широко разнообразие на домашно оплетена вълна и висококачествени дърворезби, както и продукти от полирана кожа, изработени от занаятчии от околните села. И независимо от всичко друго, може да сте сигурни, че ще направите фантастични снимки.

Ден 171 от 171 - Отпътуване от Кито
Вашето приключение е към своя край, моля уточнете на рецепцията времето за освобождаване на стаите. Ако сте запазили късен полет или сте удължили престоя си като сте добавили престой след пътешествието, ще имате повече време за изследване на забележителностите на Кито.

Програмата по дни:

Ден 1 Кито, Еквадор
Ден 2 Отавало
Ден 3 Мисахуали L
Ден 4 Мисахуали
Ден 5 Мисахуали
Ден 6 Баньос О
Ден 7 Баньос
Ден 8 Баньос
Ден 9 Куенка О
Ден 10 Куенка
Ден 11 Пунта Сал, Перу ОВ
Ден 12 Пунта Сал ЗОВ
Ден 13 Пунта Сал ЗОВ
Ден 14 Хуанчако ЗОВ
Ден 15 Хуанчако ЗОВ
Ден 16 Лима ЗО
Ден 17 Лима
Ден 18 Лима
Ден 19 Писко О
Ден 20 Назка ОВ
Ден 21 Пуерто Инка ЗОВ
Ден 22 Пуерто Инка ЗОВ
Ден 23 Арекипа ЗО
Ден 24 Арекипа
Ден 25 Каньонът Колка
Ден 26 Кузко О
Ден 27 Кузко / Джунгла по избор ОВ
Ден 28 Кузко / Джунгла по избор ЗОВ
Ден 29 Кузко З
Ден 30 Олантайтамбо
Ден 31 Пътят на инките ОВ
Ден 32 Пътят на инките ЗОВ
Ден 33 Пътят на инките ЗОВ
Ден 34 Кузко З
Ден 35 Пуно О
Ден 36 Езеро Титикака ОВ
Ден 37 Пуно З
Ден 38 Ла Паз, Боливия О
Ден 39 Ла Паз
Ден 40 Ла Паз
Ден 41 Потоси О
Ден 42 Потоси
Ден 43 Уюни О
Ден 44 Уюни
Ден 45 Тупиза О
Ден 46 Салта, Аржентина ОВ
Ден 47 Салта ЗОВ
Ден 48 Салта ЗОВ
Ден 49 Сан Педро де Атакама, Чили ЗОВ
Ден 50 Сан Педро де Атакама ЗОВ
Ден 51 Сан Педро де Атакама ЗОВ
Ден 52 Бахия инглеза ЗОВ
Ден 53 Ла Серена ЗОВ
Ден 54 Ла Серена ЗОВ
Ден 55 Сантяго ЗО
Ден 56 Сантяго
Ден 57 Сантяго
Ден 58 Пукон, Патагония ОВ
Ден 59 Пукон ЗОВ
Ден 60 Пукон ЗОВ
Ден 61 Барилоче, Аржентина ЗОВ
Ден 62 Барилоче ЗОВ
Ден 63 Барилоче ЗОВ
Ден 64 Перито Морено ЗОВ
Ден 65 Ел Калафате ЗО
Ден 66 Ел Калафате
Ден 67 НП Торес дел Пайне, Чили ОВ
Ден 68 НП Торес дел Пайне ЗОВ
Ден 69 НП Торес дел Пайне ЗОВ
Ден 70 НП Торес дел Пайне ЗОВ
Ден 71 Пунта Аренас ЗО
Ден 72 Ушуая, Аржентина ОВ
Ден 73 Ушуая ЗОВ
Ден 74 Ушуая ЗОВ
Ден 75 По пътя за Рио Галегос ЗОВ
Ден 76 Комодоро Риадавия ЗОВ
Ден 77 Пуерто Мадрин ЗОВ
Ден 78 Пуерто Мадрин ЗОВ
Ден 79 По път за Азул ЗОВ
Ден 80 Буенос Айрес ЗО
Ден 81 Буенос Айрес
Ден 82 Буенос Айрес
Ден 83 Буенос Айрес
Ден 84 На път ОВ
Ден 85 Тринидад, Парагвай ЗОВ
Ден 86 Асунсион ЗО
Ден 87 Асунсион
Ден 88 Фос до Игуасу, Бразилия ОВ
Ден 89 Фос до Игуасу ЗОВ
Ден 90 Фос до Игуасу ЗОВ
Ден 91 Фос до Игуасу ЗОВ
Ден 92 по път за Сао Пауло ЗОВ
Ден 93 Парати ЗОВ
Ден 94 Парати ЗОВ
Ден 95 Парати ЗОВ
Ден 96 Парати ЗОВ
Ден 97 Рио де Жанейро ЗО
Ден 98 Рио де Жанейро (по избор Карнавален пакет или свободно време)
Ден 99 Рио де Жанейро (по избор Карнавален пакет или свободно време)
Ден 100 Рио де Жанейро (по избор Карнавален пакет или свободно време)
Ден 101 Рио де Жанейро (по избор Карнавален пакет или свободно време)
Ден 102 Рио де Жанейро
Ден 103 Оро Прето ОВ
Ден 104 Оро Прето ЗОВ
Ден 105 Линярес ЗОВ
Ден 106 Пуерто Сегуро ЗОВ
Ден 107 Пуерто Сегуро ЗОВ
Ден 108 Салвадор ЗО
Ден 109 Салвадор З
Ден 110 Салвадор З
Ден 111 Масейо ЗОВ
Ден 112 Масейо ЗОВ
Ден 113 Олинда ЗО
Ден 114 Олинда З
Ден 115 Прайа да Пипа ЗО
Ден 116 Прайа да Пипа З
Ден 117 Каноа Кебрада ЗО
Ден 118 Каноа Кебрада З
Ден 119 Убахара ЗОВ
Ден 120 Сете Сидадес ЗОВ
Ден 121 Сете Сидадес ЗОВ
Ден 122 На път (Бон Жардин) ЗО
Ден 123 Белен З
Ден 124 Белен З
Ден 125 Ферибот по Амазонка З
Ден 126 Ферибот по Амазонка
Ден 127 Ферибот по Амазонка
Ден 128 Ферибот по Амазонка
Ден 129 Ферибот по Амазонка
Ден 130 Манаус
Ден 131 Манаус З
Ден 132 Манаус З
Ден 133 Манаус З
Ден 134 Манаус З
Ден 135 Манаус З
Ден 136 Боа Виста ЗО
Ден 137 Санта Елена ЗОВ
Ден 138 Сиудад Боливар, Венецуела ЗОВ
Ден 139 Сиудад Боливар ЗОВ
Ден 140 Сиудад Боливар ЗОВ
Ден 141 Сиудад Боливар ЗОВ
Ден 142 Каракас ЗО
Ден 143 Каракас З
Ден 144 Мерида ЗОВ
Ден 145 Мерида ЗОВ
Ден 146 Мерида ЗОВ
Ден 147 Мерида ЗО
Ден 148 Лос Лянос З
Ден 149 Лос Лянос З
Ден 150 Лос Лянос ЗОВ
Ден 151 Кукута, Колумбия ЗО
Ден 152 Букараманга ОВ
Ден 153 Таганга ЗО
Ден 154 Таганга
Ден 155 Таганга
Ден 156 Картахена ЗО
Ден 157 Картахена
Ден 158 Картахена
Ден 159 Букараманга ОВ
Ден 160 Вила де Лейва ЗО
Ден 161 Вила де Лейва З
Ден 162 Богота ЗО
Ден 163 Богота З
Ден 164 Зона Кафетерия ЗОВ
Ден 165 Зона Кафетерия ЗОВ
Ден 166 Кали ЗО
Ден 167 Кали З
Ден 168 Попоян ЗО
Ден 169 Отавало, Еквадор ЗО
Ден 170 Кито
Ден 171 Кито

Забележка:(включени З - Закуска, О - Обед, В - вечеря)

31.10. 2015 - 18.04. 2016

Цената включва:

 • Настаняване: 84 нощ(и) в хотел(и), хотел(и) и гостилница(и), 73 нощ(и) къмпинг, 2 нощ(и) в частни домове, 3 нощ(и) преход, 5 нощ(и) на ферибот(и) с преспиване
 • Хранене: 108 закуски, 110 обяда, 76 вечери
 • Екскурзии: Пазарът Отавало, руините Ингапирка, Музеят Ламбайек, руините Чан Чан, пирамидите на Слънцето и Луната, руините Сечин, руините Парамонга, островите Балестас, оазис Хуакачина, гробището Чаучила, Пуерто Инка, каньонът Колка, свещената Долина, преход по пътя на инките, Салар де Уюни, долината на Луната, водопад Салто де Лаха, пътуване до Седемте езера, НП Торес дел Пайне, пингвинена колония, круиз по канала Бийгъл, руините в Тринидад, водопадите Игуазу - Аржентина, водопадите Игуазу - Бразилия, Птичи парк, НП Убахара, НП Сете Сидадес, ферибот по Амазонка, Лос Лянос, НП Тайрона, Солната Катедрала Зипакира, Катедрала Лас Лахас, пазарът Отавало
 • Транспорт: местен транспорт: автобус на ТА; влак; кораб; такси; пеша
 • Възраст: 18-60, макс. 70 (препоръчително)
 • Група: 15-24 души
 • водач от ТА, местни екскурзоводи

Цената не включва:

 • Спален чувал и спален дюшек
 • Международни полети и такси при отпътуване
 • Летищни такси
 • Бакшиши за включените екскурзии, визи, медицинска застраховка, лични вещи и единични стаи.
 • Самолетни трансфери
 • Джобни - бюджет за храна, бързи закуски, напитки, ограничени сувенири, пране, бакшиши и всякакви допълнителни
 • Опционални екскурзии

Забележка: Програмата, описана по-горе ще бъде използвана само като препоръчителна. Понякога може да ни се наложи да променим настоящия документ и той може да се различава от информацията, публикувана в настоящата ни брошура. Може да се наложи екскурзоводите да направят някои промени, в следствие на непредвидени обстоятелства по време на пътешествието.