Обиколен тур на Черно Море

2496

Черноморски перли - Гарантиран тур - 20 дни: Бургас, Истанбул, Самсун, Трабзон, Батуми, Сочи, Керч, Ялта, Севастопол, Одеса, Констанца и Варна


ПРОГРАМА:

Ден 1 - Бургас, България
Първият ден от тура е предназначен за пристигане и настаняване, без предварително организирани дейности. За да имате повече време, да се отпуснете и да разгледате на спокойствие някои от забележителностите в Бургас, в пакета може да включим предварително настаняване (една нощувка в повече преди началото на програмата). При пристигане ще получите информация на рецепция относно часа на срещата с вашия водач, която ще се проведе непосредствено преди началото на тура.
Независимо от сезона, повечето от дискотеките в Бургас си остават запазената марка на разкрепостения купон и забавлението до краен предел.

Ден 2 - Истанбул, Турция
Този ден след закуска, ще отпътуваме към Истанбул. Пристигаме в късния следобед. Предстои ни панорамна обиколка на град Истанбул; Фото пауза на хълма Йеди тепе с възхитителна панорамна гледка към града; Посещение на Синята Джамия и др.
Вечерта - свободно време. Нощувка

Ден 3 - Нощен преход Истанбул - Самсун
Ще имаме на разположение цял ден, в който ще можем да разгледаме останалите забележителности на града или да се потопим в атмосферата на Капалъ чарши, преди да потеглим към Самсун. Капалъ чарши в Истанбул е огромна и историческа търговска зона, която предлага разнообразие от стоки. Построен е между 1455 и 1461 година и се счита за най-стария и един от най-големите закрити пазари в света. Масивния комплекс се състои от 12 основни сгради и разполага с 22 порти, разпръснати сред 58-те покрити улици. В Капалъ чарши има над 4000 магазини, които продават продукти, като кожа, бижута, местни занаяти и др. Халите могат да се похвалят и с две джамии, хамами, четири чешми, множество ресторанти и кафенета и дори полицейски участък. Този базар се е превърнал в символ на Истанбул и привлича между 250 000 и половин милион посетители, туристи и местни купувачи, всеки ден.
Животът в Капалъ чарши е наистина невероятен.
Вечерта започва прехода ни до Самсун.

Ден 4 - Самсун
Самсун е град в Северна Турция на брега на Черно море, административен център на едноименния вилает Самсун. Градът се простира в издължена форма между делтите на реките Къзълърмак (Червена река) и Йешилърмак (Зелена река). Първата е сред най-дългите реки в Анадолското плато.
В Самсун се намира и най-голямото пристанище по турското черноморие.
Ще имаме достатъчно свободно време да разгледаме забележителностите на града - Двореца на културата Ататюрк, джамията Haci Hatun построена през 1694 г, Yabancılar Pazari (Пазар на чужденците), музея на Ататюрк и др. Нощувка в Самсун.

Ден 5 - Трабзон
Този ден преди обяд пристигаме в Трабзон. Тра̀бзон е град в Североизточна Турция на брега на Черно море, административен център на едноименния вилает Трабзон. Наследник е на римския град Трапезунд - столица на Трапезундската империя през 11 - 15 в. Света София (Ayasofya Müzesi), изумителнатa византийска църква, е може би най-важната туристическа атракция на града. Ще имаме достатъчно свободно време за плаж и разходки из красивите улици на града.

Ден 6 - Трабзон
Още един ден в Трабзон, в който ще можем да се наслаждаваме на плажовете около града или да се разходим из Uzun Sokak - известната търговска улица.
Ще разгледаме и Арменския манастир на Спасителя - Kaymaklı Monastery и Пещерните църкви Agia Anna (Little Ayvasıl), Sotha (Св. Йоан), Агиос Теодорос, Агиос Константинос и Панагия. Нощувка.

Ден 7 - Батуми, Грузия
Рано сутринта, след закуска се отправяме към красивия грузински град Батуми. Градът, възниква на мястото на крепостта Тамарисцихе, разширена в град през 10-ти - 13-ти век. Известен е още и под името Батоми. Център на стария Батуми е хълмът Тамара — културен и икономически център на Королискалското ждрело. През 2-ри век при управлението на император Адриан в Батуми се разполага римски гарнизон. През 5-ти век грузинският цар Вахтанг Горгасали присъединява града към своите владения. Свободно време за почивка и нощувка в Батуми.

Ден 8 - Батуми
Днес ще посетим централната част на града, сградата на Университета и Археологическия музей. Ще имаме достатъчно време за плаж и разходки из крайбрежните улици. Нощувка в Батуми.

Ден 9 - Сочи, Русия
Този ден ще пътуваме обратно до Трабзон, откъдето ще хванем ферибота за Сочи. Предстои ни пътуване с ферибот, което продължава около 6 часа. Пристигаме в Сочи късно вечерта, настаняване в хотела и нощувка.

Ден 10 - Сочи
Со̀чи е град в Краснодарския край на Русия.Основан е през 1838 г. Получава статут на град през 1896 г. Това е най-големият черноморски център на Русия. Морски курорт с живописно местоположение. Сочи ще бъде домакин на зимната олимпиада през 2014. Този ден ще имаме достатъчно свободно време за разходка из курортен парк "Ривиера" - емблемата на града. В парка има над 240 вида изключително ценни и уникални дървета и храсти и 50 вида растения, които се срещат само тук. Възможност за посещение на Художествения музей на Сочи, чиято сграда е с изключително красива архитектура.

Ден 11 - Сочи
Още един ден в Сочи, в който можем да се насладим на красивите плажове или да посетим 30-метровата кула за наблюдение в планината Ахун, разположена на 663 m надморска височина. Тук се намира и Воронцовската пещера, както и красивите Агурски водопади.

Ден 12 - Керч, Украйна
Рано сутринта, след закуска се отправяме към Порт Кавказ, откъдето ще хванем ферибота за Керч. Керч е един от най-старите градове в света. На територията му има множество паметници на историята и архитектурата от различни епохи и култури. Намира се на Керченския полуостров, в най-източната част на Кримския полуостров, на брега на Керченския проток между Черно и Азовско море.

Ден 13 - Керч
Този ден в Керч ще имаме достатъчно свободно време за разходки и посещения на забележителности. Поради разположението си на брега на Азовско и Черно море, Керч е популярен летен курорт сред хората от бившия СССР. Ще имаме възможност да посетим древното селище Pantikapaeum (5 век пр.н.е.-3-ти век сл. Хр.), Църквата "Св. Йоан Кръстител", Обелискът на славата на планината Mithridat и Криптата "Деметра", крипта с множество фрески от 1-ви век пр. Хр.

Ден 14 - Ялта
Преди обяд пристигаме в Ялта. Ялта е град в Украйна, разположен на полуостров Крим. Той е черноморски курорт, намиращ се на полуостров Крим, заедно с разположения малко по на изток Феодосия (Theodosiia). Известен с историческата Ялтенска конференция, състояла се с участието на тогавашните световни политически лидери Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин. В града се е намирала резиденция на Сталин. Днес ще посетим перлата на южното Черноморие - Ливадийския дворец и двореца Лястовиче гнездо, които са разположени съвсем близо до Ялта. Ливадийския дворец е място, което вдъхновява поети, художници и композитори. Двореца е бивша лятна резиденция на последния руски император Николай II.
Двореца Лястовиче гнездо е паметник на историята и архитектурата, намира се на стръмна 40-метрова Аврора скала на нос Ai-Todor в село Ливадия. Структурата наподобява замък на средновековен рицар. Лястовиче гнездо е емблема на Южното Черноморие.
Нощувка в Ялта.

Ден 15 - Севастопол
Този ден, около обяд пристигаме в Севастопол. Севастопол е град в Южна Украйна, разположен на полуостров Крим, който административно не влиза в пределите на Автономна република Крим. Името на града идва от гръцките думи севастократор - еквивалент на латинската титла "август", и полис - "град", и буквално се превежда като "градът на императора. Севастопол е главната база на общия руско-украински черноморски флот.
Днес ще имаме възможност да се разходим из централната улица на града и да посетим красивата Херсонес, древногръцка колония в Севастопол.

Ден 16 - Нощен преход Севастопол - Одеса
Днес, рано сутринта пристигаме в Одеса. Одеса е голямо пристанище на Черно Море и културен център, както и административен център на Одеска област. Старата архитектура на града наподобява повече средиземноморската, отколкото руската архитектурна школа, тъй като е имало значително френско и италианско влияние. Семейството на Лев Толстой притежава дворец в града, който съществува и днес. По-голямата част от къщите са направени от варовик, добиван от разположеното наблизо находище.
Известният филм Броненосецът „Потьомкин“ увековечава въстанието в Одеса през 1905 г. и включва сцена, в която стотици руски граждани са убити на огромното каменно стълбище (днес известно като „Големите стъпки на Потьомкин“). Това е една от най-запомнящите се сцени за тази филмова епоха. В горния край на стъпалата, които водят надолу към пристанището, стои статуя на Ришельо.

Ден 17 - Одеса
Още един ден в Одеса, в който ще можем да се насладим на „Големите стъпки на Потьомкин”, улица „Суворов”, Мостът „Тешчин”, Крайморският булевард; Шахския дворец; Оперния театър; Френския булевард; Археологическия музей; Музей на морската история; Музей на патриотична слава и Катакомбите - използвани от престъпници, революционери и партизани по време на Втората Световна Война.

Ден 18 - Констанца, Румъния
В късния следобед пристигаме в Констанца. Констанца притежава най – голямото пристанище на Черно море, а то е едно и от най – големите в Европа. Ще имаме достатъчно време да разгледаме архитектурните богатства на стария център на града. Някои от нещата, които ще имаме възможност да разгледаме са площада „Овид“ - проектиран е от известния скулптор Еторе Ферари през 1887 г., статуята посветена на римския поет Насо, която дава и името на парка в града. Римските мозайки – огромен комплекс на 3 нива, като едва една трета от зданието се е запазило. Неговата цветна мозайка е с обща площ от 850 кв.м. Генуезкият фар - построен през 1860 г. с височина 7,9 м е посветен на генуезки търговци, създали обществото на морската търговия.

Ден 19 - Варна, Бургас, България
Късно вечерта пристигаме в Бургас. Тези, които имат сили могат да се насладят на хитове от денс и латино музика, както и горещи ретро партита в бургаските барове и дискотеки. Отпуснете сетивата си за предизвикателствата на нощния живот на Бургас.

Ден 20 - Бургас
Край на тура.

Програмата по дни:
Ден 1 - Бургас
Ден 2 - Истанбул, Турция
Ден 3 - Нощен преход Истанбул - Самсун
Ден 4 - Самсун
Ден 5 - Трабзон
Ден 6 - Трабзон
Ден 7 - Батуми, Грузия
Ден 8 - Батуми
Ден 9 - Сочи, Русия
Ден 10 - Сочи
Ден 11 - Сочи
Ден 12 - Керч, Украйна
Ден 13 - Керч
Ден 14 - Ялта
Ден 15 - Нощен преход Севастопол - Одеса
Ден 16 - Одеса
Ден 17 - Одеса
Ден 18 - Костанца, Румъния
Ден 19 - Бургас, България
Ден 20 - Бургас

със запитване

Цената включва:

 • Настаняване: 17 нощувки в хотели 3*, 2 нощни прехода с автобус
 • Хранене: 17 закуски, 1 обяд, 1 вечеря
 • Екскурзии: Синята Джамия - Истанбул, Двореца на културата Ататюрк, Света София в Трабзон, Художествения музей на Сочи, Ливадийския дворец и двореца Лястовиче гнездо в Ялта, Шахския дворец в Одеса и Генуезкият фар в Констанца.
 • Транспорт: местен транспорт: автобус; влак; кораб; такси; пеша
 • Възраст: 18-60, макс. 70 (препоръчително)
 • Група: 8-12 души
 • водач от ТА, местни екскурзоводи

Цената не включва:

 • Самолетни билети до /от начален/краен пункт
 • Визи, туристическа застраховка, лични вещи
 • Лични разходи
 • Трансфери
 • Бакшиши
 • Доплащане за единично настаняване

При резервация е необходимо да се внесе капаро в размер на 50%