Приключенска експедиция от Мексико сити до Панама сити

5170

Бели пясъчни плажове, очарователни колониални градове и колоритни съвременни мегаполиси. Пътуване из седем невероятни държави за 49 дни - Мексико, Белиз, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама.

9
ПРОГРАМА (MMP):

Ден 1 - Пристигане Мексико Сити
Първият ден от тура е предназначен за пристигане и настаняване, без предварително организирани дейности. За да имате повече време, да се отпуснете и да разгледате на спокойствие някои от забележителностите в Мексико сити, в пакета може да включим предварително настаняване (една нощувка в повече преди началото на програмата). При пристигане ще получите информация на рецепция относно часа на срещата, която ще се проведе преди началото на тура.
Мексико Сити е най-населеният град в света с над 20 милиона души. Основана от испанските завоеватели през 1521 г., столицата на Мексико е разположена на 2309 метра над морското равнище и е изградена на мястото на древната столица на ацтеките Теночтитлан. Удобната система на метрото и тролейбусите ви позволяват да се придвижвате лесно във всички посоки, а тук наистина има какво да се види.
Добра отправна точка е централния площад - огромния Zócalo - където ще видите впечатляващата катедрала в Мексико сити Catedral y Sagrario Metropolitano, с прекрасна фасада в стил латински барок. Не забравяйте да погледнете през стъклото под външната страна на църквата, за да видите града на древните ацтеки отдолу. Точно зад катедралата се намират руините на древния Teocali, които са били открити едва през 1978 година. Може да посетите световно известния антропологически музей и Националния дворец, където можете да видите фрески, изобразяващи историята на Мексико от един от най-известните художници на страната Диего Ривиера. А музея, посветен на не по-малко известната му съпруга Фрида Кало, се намира в дома, където е живяла като дете, в Coyoacan. Вечерта може да се насладите на пикантна мексиканска вечеря и може би малко текила в Зона Роса на фона на музика, изпълнявана от банда мариачи.

Ден 2 - 4 - Пуебла - Оахака
По пътя към Пуебла ще направите обиколка с екскурзовод на древния град Теотиуакан - невероятен, изоставен град, построен около 300 пр.н.е. от цивилизация, загубена в мъглите на времето. Историческият комплекс е завладяваща комбинация от церемониални пирамиди, като например пирамидите на Слънцето и Луната и Ciudadela, свързани помежду си с Улицата на мъртвите, дворци, стари храмове и Площада на Слънцето. Сградата е украсена с фризове и други богати орнаменти.
Ще продължите към една от най-старите градове в Мексико, Пуебла, което означава "Градът на ангелите". Разположен в долина, на драматичния фон на вулкани и заснежени върхове, Пуебла е очарователен стар колониален град, основана през 1531. В историческия център на града е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО отчасти отчасти заради много добре запазената испанска колониална архитектура. Пуебла е най-доброто място да се опита mole poblano (богат, пикантен сос, съдържащи шоколад, канела и орехи, както и различни видове люти чушлета), много често сервиран върху пиле.
Следващата ви спирка е Оахака (Oaxaca) - красив град, заобиколен от планини и гъсти гори, с много приятен площад Plaza de la Constitución, където можете да хапнете, пийнете и да наблюдавате живота наоколо. Имате свободен ден в Оахака, в който е включен тур с екскурзовод до Monte Albán - свещения град на древните Zapotecs, който се намира на 400 метра над долината Оахака. Там ще разгледате голям брой структури около големия площад (Grand Plaza), включително многобройни гробници, церемониални олтари, тунели, пирамиди и дворци, украсени с много символи, картини и сложни резби.
След като се насладите времето си тук, ще отпътуваме с нощен автобус за San Cristóbal de Las Casas.
1

Ден 5-9 - Сан Кристобал - Паленке
С изкачването на планински район Chiapas стигате до очарователния град от колониалното време San Cristóbal de las Casas. Разположен по средата на планината, в него ще намерите най-богатите пример за местната култура в Мексико, тъй като е заобиколен от 21 типични мексикански села, всяко от които има различен език, облекло и обичаи. Града е изпълнен с къщи с червени керемиди, боядисани в ярки цветове, които придават на атмосферата прекрасно провинциално очарование. Ще посетите много интересни музеи, като музея на кехлибара, музея на кафето, музея на медицината на маите, както и културния център "Na Bolom".
На следващия ден ви предстои обиколка на близките села, където можете да си купите красиво направени предмети и да получите истинско усещане за това как съвременните потомци на древните маи живеят днес. Обиколката ви дава завладяващ поглед върху техните вярвания още във времето преди Колумб и ежедневната им борба да бъдат чути в един от най-изолираните райони на Мексико.
Ще имате и възможност да посетите зашеметяващия каньон Sumidero (тур с моторна лодка и екскурзовод по 30 километров участък на реката Grijalva до водноелектрическа централа). Ще имате много възможности да снимате местни животни като птици, крокодили и игуани. Скалите, извисяващи се над реката, достигат 100 метра при най-високата точка, която ще подсигури драматичен фон на снимките ви.
2
Ден 10 до 13 - Мерида - Канкун
Столица на провинция Юкатан, "белият град" Mérida е приятна смесица от колониални сгради, църкви и площади. Пазарите просто преливат с красиви тъкани изделия, хамаци и ръчно боядисани с помощта на восък платове, което го прави чудесно място за закупуване на ръчно изработени сувенири. През нощта градът оживява с театрални постановки и концерти. Тук ще имате възможност да направите много екскурзии в град (по избор на място), от цялостна обиколка с туристически автобус до релаксиращ тур с карета из калдъръмените улици на El Centro и булевард Pasaje Montejo. Ако искате да проучите района в близост до Mérida, можете да посетите малкия рибарски град Celestún, известен с голямата популация на фламинго. Може също да поплувате в местната "cenotes", тунели за плуване в сладка вода, свързани с красиви варовикови пещери и дълбоки подводни реки, считани от маите за свещени, които покриват целия полуостров Юкатан.
Първоначално ще пътуваме до Chichén Itzá, впечатляващ обект от времето на маите/толтеките, които скоро беше обявен за едно от новите 7 чудеса на света. Изграден между 7-ми и 10-ти век, Chichén Itzá е бил център за поклонение на маите в продължение на повече от 1000 години. Най-известната атракция е величествената пирамида Kukulcan, посветена на бога Kukulcan (изобразяван като перната змия), изградена с такава прецизност, че сянка на змия се спуска надолу по стълбите по време на равноденствие.
3
Ден 14 Плая дел Кармен
Красивият курорт Плая дел Кармен е само на един час път с автобус от Канкун. Тук ще можете да се отпуснете на плажа с бял пясък или да посетите невероятния остров Козумел или близко разположените руини на маите/толтеките - руините на Тулум.

Ден 15 до 16 Кайе Калкер
Днес взимаме местен автобус до центъра на Белиз - Белиз Сити, откъдето хващаме водно такси до Кайес (мангровите острови). Белизианците знаят как да ви отпуснат. Експертният опит на местните ще ви зарази и отпусне по време на престоя ви в Кайе Калкер. Прекарваме две изключителни нощувки в Кайе Калкер, където можем да изхвърлим обувките си, да скитаме по пясъчните улички, да похапваме морски дарове, да пием коктейли, както и да послушаме реге музика в един от най-добрите барове.
През деня квалифицираните водолази могат да изследват т. нар. бездънна "Синя дупка", която е известна от филмите на изследователя Жак Кусто. Други възможности са, да карате колело из острова, или да си опитате късмета с риболов.
4

Ден 17 до 18 - Сан Игнасио
Сан Игнасио известен като "Cayo" сред местните жители, този земеделски център е известен също като столица на "приключението" и "красивата природа". Заобикалящата джунгла, дивата природа, водопадите, реките и пещерите, са създали идеалното място за многобройни екскурзии, които можете да изберете - от кану-каяк надолу по реката, до посещение на известните пещери Актун туничил мукнал, където са намерени недокоснати церемониални и жертвени останки на маите.

Ден 19 до 19 – Флорес
Днес продължаваме до очарователния островен град Флорес, последният град, завладян от испанците и разположен в центъра на езерото Петен Итца. Флорес е нашата база за проучване на спиращия дъха град на маите Тикал, който се разглежда като най-големия град на маите, сгушен дълбоко в джунглата.
Районът около Тикал е бил обявен за Национален парк и резерват, обхващащ 570 квадратни километра. Античният град е напълно картографиран. В разгара на маиската цивилизация, градът е бил с площ над 16 квадратни километра, с повече от 3000 структури. Днес основния център обхваща площ от около два и половина квадратни километра. Докато се скитате из Тикал ще видите няколко високи могили, които са неразкрити храмове. Акцентът е височината при създаването на тези структури, тъй като маите са вярвали, че колкото е по-висока сградата, толкова по близо са обитателите й до боговете. Около Тикал има богат животински свят, и ако сте късметлия, ще имате шанса да видите шумните южноамерикански маймуни - пизоти (подобни на миеща мечка ), екзотични птици като тукани и др.

Ден 20 до 20 – Рио Дулсе
Продължаваме с мини ван до град Рио Дулсе. Следобед ще направим обиколка с лодка по протежение на 23 км участък от водния път до Ливингстън. Това пътуване ще ви даде възможност да се насладите на един от най-красивите райони на Гватемала. Град Ливингстън е разположен в устието на река Рио Дулсе, в залива Amatique и се обитава от племето Garifuna. Този оживен малък град е с уникална карибска атмосфера, различна от останалата част на Гватемала и е чудесно място да опитате вкусните местни специалитети Тападо (кокосово супа от морски дарове) и да слушате местната музика Пунта.

Ден 21 до 22 – Антигуа
Отправяме се към Антигуа, който е един от най-прекрасните колониални градове в Централна Америка. Местното население може да се види през калдъръмени улички и площади на града, в техните пъстри костюми, продаващи своите сувенири и текстил. Като културен център на Гватемала, Антигуа е идеалното място да се насладите на традиционната музика, архитектура и изкуството на страната. Богати украсени църкви, манастири, паркове, площади, кафенета, ресторанти, барове и колоритни улични пазари, заобиколени от величествени вулкани. Антигуа е място, което никога няма да забравите.

Ден 23 до 24 – Копан
Копан е разрушен предколумбов град на маите, който се намира на територията на департамент Копан в най-западната част на Хондурас, близо до границата с Гватемала. На това място в епохата от 5 до 9 век процъфтява град-държава, достигнал висока степен на цивилизация.
Наричан още и „царския град сред джунглата“ Копан е открит от американския изследовател Джон Лойд Стивънс и английския художник Фредерик Кейтъруд. Около 6 века след обезлюдването на древния майски град, испанските колонизатори споменават в записките си Копан. Близо 5 века по време на класическата епоха градът е бил управляван от 16 царе последователно. Никой сега не знае защо мястото е било изоставено така внезапно. Днес потомците на предишните обитатели на „царския град“ живеят до града, в покрайнините.

Ден 25 до 27 – остров Роатан
Роатан е най-големият от Islas de la Bahía - един от 18-те департамента на Хондурас. Намира се близо до т.нар.Мезоамерикански бариерен риф (Mesoamerican Barrier Reef) - или най-големият риф във водите на Карибско море и вторият по големина в света. Напълно логично, скуба-гмуркането тук е особено популярно.
Ако държите на стандартните туристически занимания, може да се насочите към западната част (West End) на острова, където се намират едни от най-предпочитаните ресторанти в Хондурас и задължителните магазинчета за сувенири.
6

Ден 28 до 30 – Леон
Прекрасния град Леон, с колониалния си чар е следващата ни спирка. Ще имаме достатъчно свободно време тук, за да си вземете почивка из сенчестите градини и площади. Това е особено добро място за закупуване на кожени сувенири. Има различни музеи, църкви катедрали и т.н. В града има богата колекция от катакомби, които си заслужава да видите.

Ден 31 до 32 – Гранада
Гранада е един от най-характерните и цветни колониални градове в Централна Америка. Основан е близо до езерото Кочиболка (Cocibolca), известно като Великото езеро на Никарагуа. Гранада е основана от испанския завоевател Франциско Ернандес де Кордоба през 1524 година. Това е едно от най-старите колониални селища на Централна Америка. Гранада е най-доброто място за туризъм в региона, заради своята красота и колониална архитектура, очарователни хотели и атракции, на които може да се насладите: езерото Никарагуа и неговите острови, вулканът Момбачо, природните резервати, Масая и автентичния фолклор.

Ден 33 до 34 – остров Ометепе
Името на острова означава "между два хълма " и е образуван от дейността на двата вулкана Консепсион и Мадейра. Островът е известен като "сърцето на Никарагуа". Можете да изберете да си наемете местен екскурзовод и да прекарате свободното си време като го обиколите в търсене на древни каменни статуи и рисунки.

Ден 35 до 36 – Сан Хосе
Столицата на Коста Рика, Сан Хосе е сгушена в плодородна долина сред ферми за кафе и захарна тръстика. Не е останало много от епохата на колониалната архитектура, поради щетите нанесени от земетресенията в района. Въпреки това можете да видите Националния театър, построен през 1987 г. и Народните музеи на Коста Рика. Тук има и много интересни допълнителни, еднодневни екскурзии, които могат да бъдат предприети в непосредствена близост до Сан Хосе, като посещение на вулканите Паос или Ирасу, рафтинг, тематичния парк "Turu Ba Ri" или Тhe Rain Forest Aerial Tram.

Ден 37 до 40 – Ла Фортуна - Санта Елена
Основната атракция в Ла Фортуна е близкия активен вулкан Аренал, който от 1968 г. насам изригва постоянно. След настаняването в нашия хотел, ще имаме време за приятен обяд и за разглеждане на града. Ще направим една вълнуваща допълнителна екскурзия през нощта, в която може да застанем до вулкана за да слушаме тътените на лавата. В ясна нощ може да се наблюдава изумителната гледка от изригваща нажежена лава, бълваща от кратера на вулкана. След това можем да отидем до горещите извори в подножието на кратера и заслужено да се потопим в тях.
През следващите дни ще имаме достатъчно свободно време, за участие в различни зрелищни и вълнуващи екскурзии. Посещение на някои от местните водопади, пещери, rappelling, рафтинг, каяк, конна езда, планински преходи, колоездене и др.
Следващото пътешествие ни отвежда в планините, с помощта на миниванове и лодки.
Първият етап отнема около 30 минути до езерото Аренал. След като се прехвърлим на лодката, продължаваме, заобиколени от зашеметяващи гледки за около един час до отсрещната страна на езерото. На брега ще се качим на нашите бусове, които ще ни отведат до малкия град Санта Елена, създаден от американските квакери през 1950 г.
От Санта Елена ще посетим и Monteverde Cloud - горски резерват в търсене на тайнствената Quetzal, много рядка птица, с невероятно красива глава и уникално оперение. Има няколко пътеки, които могат да бъдат изследвани в този резерват. Всички пътеки водят до т.н. точка на континентално разделение. В ясен ден може да се наблюдава разделителната линия между Атлантическия и Тихия океан! Районът около Санта Елена е известен със своите въжени мостове, където ще имаме възможност да "полетим" над облаците по мостове от кабели, нанизани между гигантските дървета.
5

Ден 41 до 43 – Мануел Антонио - Сан Хосе
Този ден ни предстои спускане по стръмен планински път, ще пътуваме през тучни зелени плата към стария град Кепос, който е важно пристанище за износ на банани. Ще продължим към Мануел Антонио, където ще посетим Национален парк Мануел Антонио, един от най-популярните паркове в страната. Ще се наслаждаваме на красиви лагуни, палмови плажове и на огромното разнообразие от животни и зелени гори. Някои от многото същества, които ще наблюдаваме са ленивци, пеликани, т.н. бледолики маймуни и огромни игуани.
Отново ще нощуваме в Сан Хосе. Вечерта ще вечеряме в местен ресторант и ще се наслаждаваме на разноцветния нощен живот на града.

Ден 44 до 48 - Бокас дел Торо - Букет - Панама Сити
Ще пътуваме с автобус до Панама сити, като преди това ще вземем лодка до Бокас дел Торо. Островите на архипелага Бокас дел Торо предлагат на посетителите голямо разнообразие от атракции и изобилие от животни в тяхната естествена среда. Тропическите гори са известни с голямото си изобилие от флора и фауна. Тези слънчеви острови имат прекрасни плажове, коралови рифове и кристално чисти води, които се конкурират с най-добрите в Карибския басейн. Ще имаме два дни, за да се насладим на Бокас дел Торо. Възможност за гмуркане с шнорхел и провеждане на мини каяк експедиции, посещение на мангрови гори и др.
Следва пътуване с автобус през планините до очарователното планинско село Букет, което е разположено на източните склонове на вулкана Бару. В Букет се отглеждат най-сладките портокали в региона и селото е известно с най-богатите кафе плантации в Панама. Околните хълмове и склонове буквално са застлани с кафеените плантации. Тези стопанства са признати по целия свят и са дом на много птици и бозайници.
Има много други допълнителни екскурзии, които се предлагат в района на Букет - рафтинг, планинско колоездене, скално катерене и др.
7

Ден 49 до 49 - Отпътуване от Панама Сити
Панама Сити е пресечна точка на Южна Америка и дом на скандалния Панамски канал, който определено си заслужава да бъде видян. Ще имаме възможност да се качим на борда на един от редовните транзитни влекачи.
Архитектурата в Панама сити е комбинация от колониалните стилове на френски, италиански, американски и испански завоеватели.
Вашето приключение е към своя край. Днес ще се придвижим до летището в Панама сити, за да хванем полетите си за България.

Програмата по дни:

Ден 1 Мексико сити, Мексико
Ден 2 Пуебла
Ден 3 Оахака
Ден 4 Нощен автобус до Сан Кристобал
Ден 5 Сан Кристобал
Ден 6 Сан Кристобал
Ден 7 Сан Кристобал
Ден 8 Паленке
Ден 9 Паленке
Ден 10 Мерида
Ден 11 Мерида
Ден 12 Канкун
Ден 13 Канкун
Ден 14 Плая дел Кармен
Ден 15 Кайе Калкер
Ден 16 Кайе Калкер
Ден 17 Сан Игнасио
Ден 18 Сан Игнасио
Ден 19 Флорес
Ден 20 Рио Дулсе
Ден 21 Антигуа
Ден 22 Антигуа
Ден 23 Копан
Ден 24 Копан
Ден 25 остров Роатан
Ден 26 остров Роатан
Ден 27 остров Роатан
Ден 28 Леон
Ден 29 Леон
Ден 30 Леон
Ден 31 Гранада
Ден 32 Гранада
Ден 33 остров Ометепе
Ден 34 остров Ометепе
Ден 35 Сан Хосе
Ден 36 Сан Хосе
Ден 37 Ла Фортуна
Ден 38 Ла фортуна
Ден 39 Санта Елена
Ден 40 Санта Елена
Ден 41 Мануел Антонио
Ден 42 Мануел Антонио
Ден 43 Сан Хосе
Ден 44 Бокас дел Торо
Ден 45 Бокас дел Торо
Ден 46 Букет
Ден 47 Букет
Ден 48 Панама сити
Ден 49 Панама сити

12.04.2015-30.05.2015
10.05.2015-27.06.2015

Допълнителна информация:

Цената включва:

Подслон: 47 нощи в хотел(и), хоsтел(и) и гостилница(и), 1 нощен преход с автобус;
Екскурзии: посещение с екскурзовод на древния мексикански град Теотиуакан; посещение с екскурзовод на Монте Албан - голям доколумбов археологически обект; обиколен тур на Сан-Кристобал; Разглеждане на Паленке (ЮНЕСКО) - най-красивата археологическа зона; екскурзия до Чичен Ица; Кайе Калкер; посещение с екскурзовод на руините на маите в Тикал; круиз из Рио Дулсе; посещение с екскурзовод на руините Копан; остров Роатан; остров Ометепе; дъждовните гори на Коста Рика - Монтеверде НП; Национален парк „Мануел Антонио“; Бокас дел Торо.
Транспорт: Превозно средство на TA, лодка, такси, пеша, 4WD
Възраст: 18-65, макс. 70 (препоръчително)
Група: Средно 15-24.
Персонал: Екскурзовод на TA, шофьор, местни гидове.

Цената не включва:

  • Храна;
  • Международните полети;
  • Плащания за включените екскурзии, визи, медицинска застраховка, лични вещи;
  • Подслон преди и след пътешествието;
  • Летищни трансфери.

Какво трябва да носите:
Трябва да сте готови да носите багажа си по всяко време. Затова силно ви препоръчваме да използвате раници (или подобни меки пътни чанти) и да ограничите багажа си до максимално 15-17 килограма.

Относно сухопътните експедиции:
Сухопътните експедиции са направени така, че да удовлетворяват пътешественици, които търсят по-икономична опция, пътуване с едно от нашите направени по поръчка превозни средства и лагеруване сред природата.

Съвети за отговорност при пътешествието
Ние в Етна Тур сме сериозни относно отговорността си да се грижим за природата и хората, които посещаваме. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да се насладите на пътуването си като сведете до минимум замърсяването и подобрите изживяването от пътешествието:

Може да донесете своя собствена метална бутилка за вода и да я пълните в ресторантите или да я обработвате, вместо да купувате голямо количество пластмасови бутилки. Имайте предвид, че може да не съществуват преработвателни мощности на някои места.
Изрежете пластмасата - махнете и рециклирайте опаковките на пътническото оборудване преди да опаковате багажа и си носете лека памучна или мрежеста торбичка, за да можете учтиво да отказвате найлоновите торбички в магазините и пазарите.
Моля, не предлагайте подаръци на деца, понеже това насърчава просията и предразполага към култура на зависимост. Ако е възможно, предоставете пари или провизии на местно училище или благотворителна организация - говорете с екскурзовода си за съществуващите възможности.
Научете малко от местния език преди да пътешествате. Да можете да кажете няколко думи, като здравей, моля и благодаря, ще ви помогнат да се свържете с хората по позитивен начин. Донесете си разговорник на пътешествието и тренирайте постоянно, за да усъвършенствате увереността си.

Отзиви
В края на пътешествието, ще сме ви много благодарни, ако можете да отделите време и да попълните въпросник относно пътуването. Екскурзоводът ще ви даде хартиено копие на въпросника. Ние приемаме отзивите много сериозно, понеже ни позволяват да поддържаме и подобряваме най-добрите стандарти, които очакваме от нашия персонал, местни оператори, хотели, транспорт и доставчиците на екскурзии. Използваме информацията и за подобряване на програмите си и предлаганите опционални екскурзии за съответните оферти.

Напишете свой дневник на пътешественика и го публикувайте на нашия сайт!

Искаме вашите снимки!
Ние ви заведохме на едни от най-удивителните места на земята - защо не споделите това със света? Изпратете ни цветни снимки с висока резолюция на вашето приключение и те може да бъдат публикувани на нашия уеб-сайт или на нашата брошура.