Южноафриканска експедиция

2989

38 нощи/39 дни из Намибия, Южна Африка, Лесото, Ботсвана и Замбия. Африка е раят на пътешественика, с прекрасната си комбинация от изобилие на дива природа и приятелски настроени хора, обширни простори и внушителен релеф, шумни градове и традиционни селища

Детайлна програма (FSAL):

По време на това пътуване можете да плавате по делтата на Окаванго
в традиционно издялано кану, да изживеете магията, когато животните са на водопой
при кладенците на Етоша през нощта. Да се насладите на гледката на вълшебния каньон на река Фиш и да преживеете незабравими ловни обиколки в някои от най-добрите национални паркове.

Ден 1 до 1 - Притигане в Ливингстън
Първият ден от нашето пътешествие е просто ден за пристигане, без предварително организирани дейности. Имате време за почивка и разглеждане на забележителностите. При пристигането си, моля попитайте на рецепцията за информация за това къде ще се проведе срещата преди отпътуването.
Ливингстън е адреналиновата столица на Замбия и е терен за приключения, кръстен е на известния шотландски изследовател Дейвид Ливингстън. Само на 10 километра южно от красивия колониален град се намира водопада Виктория, едно от седемте природни чудеса на света. Два пъти по-висок от Ниагарския водопад и няколко пъти по-дълъг, водопадът Виктория е широк 1 700 метра водна завеса, която се разбива от височина 110 метра в река Замбези. Водопадът е толкова впечатляващ, че е бил известен сред местните хора като Моси-оа-Туня или "димът, който гърми". Дори първият европейски посетител, шотландският изследовател Дейвид Ливингстън написал: "това не е виждано преди от европейски очи; но толкова прелестни картини биха привлекли погледите на прелитащи ангели", преди да го кръсти в чест на своя монарх, Кралица Виктория.
Едно от най- популярните приключения, които можете да изживеете тук е рафтинга по долна Замбези, където има поредица от 23 бързея, всички оценени от 3 до 5, в зависимост от сезона и нивото на водата. Моля да си отбележите, че това занимание е предизвикателство и определено не е за колебливите! Други вълнуващи опции включват бънджи-скокове, хидроспидери, каране на воден джет, гребане с кану или може да пробвате да седнете в известния Дяволски трон. Можете също, да наемете хеликоптер и да се възхищавате на бушуващите води отгоре.
Моля да обърнете внимание: Всяка от атракциите по реката, включително и Дяволския трон, са в зависимост от нивото на реката и може да не са достъпни. Сезонът за рафтинг по Замбези е между началото на юни и края на януари, с най- благоприятни месеци между август и ноември. Реката обикновено е затворена около края на януари и началото на февруари и не е отворена до към края на май.

Ден 2 до 3 - Чобе
Чобе, в северо-западна Ботсвана, е разнообразен район, от границата при река Чобе, до сухия сега канал Савуте и отвъд до границите на ловния резерват Мореми и делтата на Окаванго. Националният парк Чобе е известен с това, че е един от най-наситените с животни на африканския континент. Паркът е известен с гъстата концентрация на слонове, която включва около 120 000 индивида, ведно с големи количества бизони, антилопи, жирафи, зебри, брадавичести свине и хищници като лъвове, хиени, чакали, дългоухи лисици и гепарди. Любителите на птиците ще се наслаждават и ще наблюдават разнообразните мигриращи видове, които посещават тези места от ноември до март, включително водни птици като пеликани.
Паркът е разделен на четири крайно различни еко системи: Серондела със своите девствени равнини и гъсти гори в региона на река Чобе в далечния север, блатото Савути на запад на около 50 километра северно от портите Мабабе, тресавищата Линиати на северозапад и сухата пустиня по средата.
Първичните обитатели на територията, на която се намира парка са народът Сан, още известни в Ботсвана като Басарва. Басарва са били ловци-събирачи, които живеели в местене от едно място на друго в търсене на вода, диви плодове и диви животни.
След като пренощуваме в лагера, ще станем рано, за да излезем на сутрешна ловна обиколка. Паркът разполага с големи количества дивеч, а нашия водач ще се постарае да го издирим, за да се сближим и опознаем! Ще има някои удивителни възможности за снимки, така че се уверете, че батериите са заредени, а карта-паметите са празни!
За да получим различна перспектива за парка и да видим разнообразието на това невероятно място, следобеда можем да се качим на корабче, за да направим круиз нагоре по реката, за да видим дивата природа от друга гледна точка.

Ден 4 до 6 - Маун - Делтата на Окаванго - Маун
Карайки по горния край на пустинята Калахари ние достигаме до град Маун, където ще се приготвим за сафарито ни в делтата на Окаванго, най-обширната, богата на прясна вода земя,в Африка.
Делтата на Окаванго е обширна територия от много бавно течаща вода, захранвана от река Окаванго. Водата изтича от реката в лабиринт от канали , лагуни и покрити с палми острови, преди да се изпари над пясъците на пустинята Калахари. Делтата покрива около 15000 квадратни километра и е разделена на множество парцели, които са частна и обществена собственост. Ще изберем парцела, който ще посетим в зависимост от нивото на водата по това време.
Най-удобния начин да се придвижваме в делтата е чрез ръчно-изработени мокоро (малки лодки с плитки бордове, приличащи на кану), които се плъзгат тихо по поръбените с тръстика водни пътища, навигирани от тихи лодкари, които заработват прехраната си, като превозват пътешественици по делтата. Докато изследваме споокойните канали и полета от лилии, може да забележите някои от 400-те вида птици, включително и африканския рибен орел, рибарче, качулат жерав и свещен ибис, както и амфибии, като брадавичеста жаба, кято населява папурите. Оглеждайте се за антилопи сред тръстиката, както и за крокодили и хипопотами, докато водачът ви направлява лодката по тихите води, блестящите наводнени равнини и пясъчните канали на делтата.
Прекарваме нощта в лагер на малък остров в пустощта, като точното място за лагеруване ще зависи от нивото на водата и местните условия по това време.

Ден 7 до 9 - Дивунду - Национален парк Етоша
Връщайки се на сушата, ще си вземем по един горещ душ и ще отпътуваме на север след обед, през Ботсвана към Намибия, като пресечем границата през една тясна ивица земя, известна като Ивицата Каприви. Тази вечер ще лагеруваме на бреговете на река Окаванго.
След това се отправяме към Националния парк Етоша, едно от най-големите убежища за дивия живот на Африка над 22 500 квадратни километра. Тук имаме два дни за проучване на парка, доминиран от голямо солено блато. Известните "големите 5" на Африка - лъвове, леопарди,слонове, бизони и носорози, могат да бъдат видени тук, а паркът е едно от най-добрите места в Африка, където може да видите гепард и застрашения черен носорог. Дръжте обективите на камерите си готови за рядки видове антилопи, бурчелова зебра и черноглави импали, които обикалят дивата савана. Може да забележите странни жирафи да дъвчат бодлива акация в гористите територии.
Национален парк Етоша е рай за любителите на птици със своите около 340 вида, които населяват парка по различно време на годината. За кратък период след сезонните дъждове, голямото солено блато на Етоша е покрито с вода, която привлича големи ята от пеликани, фламинго и други блатни птици. Докато блатото е сухо, то е забележително с драматичната смяна на цветовете му рано сутрин и в късния следобед.
Всички лагери в Етоша разполагат с осветени водни дупки, което означава, че когато законовите рестрикции на парка ни ограничават до местата за лагеруване нощно време, все още е възможно да наблюдавате дивеча - може да останете будни цяла нощ, ако желаете, за да наблюдавате как диви животни идват до ръба на водоизточника на водопой. Само запомнете, че трябва да сте тихи, за да оптимизирате възможностите си за наблюдение.
Ще прекараме две нощи в лагеруване в парка, като отседнем в два от трите главни лагера: Окаукуеджо на юг, Халали в средата или Намутони на север, в зависимост от това къде е дивеча. Всички места за лагеруване са много добре оборудвани с прекрасни помещения, а сафаритата, заедно с водните дупки, правят Национален парк Етоша едно от най-забележимите места, които ще посетите на това пътешествие.

Ден 10 до 14 - Каманджаб - Суакопмунд - Сесрием
Пътувайки на юг към Каманджаб, ще посетим прочутия Парк за гепарди Отитонгуе, където ще имате шанса да се сближите и опознаете отблизо с красивите животни. Гепардите са най-бързите сухоземни животни на земята, които могат да бягат с максимална скорост от 120 километра в час и са способни да се ускоряват по-бързо от супер-автомобил, така че този парк е прекрасно място, където можете да ги видите ясно в почти дива обстановка. Гепардите се различават от останалите големи котки с това, че могат да мъркат, но не могат да реват, докато големите котки могат да реват, но не могат да мъркат. Можете да държите и да си играете със зверчетата и да погалите отглежданите гепарди и да наблюдавате как собствениците на парка хранят по-големите от ръцете си. Опитомените гепарди са били изоставени или са били сираци, когато са били малки и в последствие не можели да бъдат пуснати на свобода в дивата природа. Самият парк е 800 хектара и е ограден с ограда, поради очевидни причини. Може да наблюдавате как гепардите се гранят от камионче, а има опитомени куду и сурикати, които се разхождат наоколо.
След това ще се насочим към Свакопмунд, историческо немско колониално градче, заобиколено от пустиня, което се намира на брега на Атлантическия океан и е най-известната дестинация за през уикенда в Намибия. По пътя може да се отбием до Кейп Крос (ако позволяват атмосферните условия), за да видим (и помиришем) голямата колония от около 100 000 кейп-кроски космати тюлени, които населяват тази територия. Веднъж пристигнали в Свакопмунд, ще имаме цели два дни, за да презаредим жаждата си за адреналин с редица опционални екскурзии, като пясъчен борд (спускане изправен или легнал върху намазани с восък бордове надолу по дюните), каране на велосипед (подходящо е за начинаещи), тандемен парашутизъм, лов на стръв и много други. Градът разполага с набор от добри барове и ресторанти и можете да прекарате вечерите в гледане на екстремни записи на нещата, които сте правили през деня с местно-приготвена бира в ръка. Това е прекрасно място за няколко вечери и много забавление.

Днес имаме панорамна обиколка през някои красиви планински места и през Националния парк Намиб-Науклуф, известен с гигантските си пясъчни дюни, докато пътуваме към Сесрием. Щом пристигнем, можете да се разходите из каньона Сесрием в късния следобед. Удивителното разнообразие на дивата природа се е адаптирала към суровите условия тук и вие може да видите скален гълъб, гарван, скорец и бухал, наред с голямо разнообразие от гущери.

На следващата сутрин започваме рано, ще имате възможността да се възползвате от впечатляваща разходка с балон над пустинята или да се отправим с пикап към националния парк, за да гледаме изгрева над прочутите дюни. Дюна 45 има репутацията на най-голямата от масивните пясъчни била, но всички те са великолепни и грандиозни, само за снимане. След това, ще продължим пътуването си навътре в полето от дюни към парка на пикап с двуколесно задвижване. Оттук можете или да вървите, или да наемете джип за обиколка на Сосусвлей, за да изследвате горещите, сухи дълбини на огромната глинеста котловина, обградена от гигантски дюни. Някои от забележителните ридове достигат 300 метра височина, най-високите в света. В редките случаи на силен дъжд, влей (мократа земя) се пълни с вода, но тъй като глинените пластове не позволяват тя да се просмуче в земята, на повърхността се образува тюркоазено езеро за доста дълги периоди. В Сосусвлей може да е много горещо и да няма никаква сянка.

Ден 15 до 17 - Каньонът на река Фиш - Река Ориндж - Седербърг
Каньонът на река Фиш е един от най-големите каньони. Със своите 160 километра дължина, 27 километра ширина и 500 метра дълбочина, той спира дъха с големината си и си съперничи единствено с Гранд Каньон в Северна Америка по неповторимо величие. Създаден от напукване на земната кора преди 500 милиона години, каньонът остава едно от най-забележителните природни чудеса на Африка. Ще паркираме при наблюдателния пункт над каньона и оттам можете да предприемете няколко кратки леки разходки отгоре, като спирате по пътя за снимки.

Река Фиш, която тече по дъното на каньона, е една от малкото постоянни реки в Намибия и понеже течението е сезонно, може да видите красиви тюркоазени водни басейни в далечината по време на сухия сезон. Докато се разхождате и се наслаждавате на цветовете на суровия пейзаж, може да се окажете късметлии и да забележите смели планински животни в далечината, както и планински видове птици. В зависимост от времето, ще направим обяд или ранна вечеря по залез слънце на наблюдателния пункт.
Продължаваме на юг към река Ориндж, известна по тези места като Гариеп, която тече по границата на Намибия и Южна Африка. Тук ще имате възможността да направите сафари с кану и да се полюбувате на красотата на пейзажа.
По пътя си към Кейп Таун, ще преминем през Пустощта Седерберг с нейния суров пейзаж, пресечен от потоци, водопади, хладни езера и удивителни природни скални скулптури.

Ден 18 до 20 - Кейп Таун
Кейп Таун е втория по популярност град в Южна Африка и е така наречения "град - майка" на "нацията на дъгата". Разположен на югоизточния ръб на Африка и построен между Атлантическия океан и забележителната Тебъл маунтин, Кейп Таун е известен, като един от най-красивите градове на земята.
Има няколко изключителни забележителности, на които може да се насладите в Кейп Таун. Можете да се изкачите пеша по Тейбъл маунтин или да вземете лифта до върха, за да видите забележителни гледки от града. Ако не се страхувате от височини, можете да се насладите на пейзажа от Кампс Бей, в този случай, вместо да вземете лифта, се спуснете с въже 112 метра надолу, но очевидно, тази опция не е за хора със слаби сърца!
V&A (Викториа и Албърт) Уотърфронт е същинското въплъщение на Африканската мода и предлага уникална обстановка за пазаруване и забавление, където можете да се влеете в космополитния ритъм на града. Има около 400 магазина за всичко, от дизайнерски дрехи, до съвременни африкански ръкоделия, плюс около 80 бара и ресторанта. Не забравяйте да опитате някои от известните вина на Южна Африка с вечерята си и да се отпуснете с гореща чаша билков чай от ройбос след това.
По време на престоя си в Кейп Таун, задължително трябва да видите остров Робен, където бившия президент на Южна Африка и нобелов лауреат, Нелсън Мандела е бил заточен заедно с други политически затворници. Някога петно за националната история, сега островът се възприема като национален символ на триумфа над злините и е одобрен от ЮНЕСКО, като Световен исторически паметник.
Само на 60 километра от центъра на Кейп Таун се намира Кейп Пойнт, който можете да посетите; той е част от национален парк Тейбъл маунтин. Полуостровът е недокоснато кътче от дивата природа и дом на няколко вида антилопи, включително еланд, както и много красиви видове растения. На Кейп Пойнт има два фара, до които може да се стигне чрез въжена линия, известна с носталгичното име Летящият холандец.

Ден 21 до 24 – Оудсхоорн - Цицикамма - Национален парк за слонове Аддо - Хогсбак
Наслаждавайте се на гледките, докато сме на път по Гардън Роуд към Оудсхоорн, известен като столицата на щраусите на Южна Африка, където ще имате възможността да посетите една от многото местни щраусови ферми. Също ще имаме време да открием великолепните варовикови формирования на известните пещери Канго. Известни още, като Кляйн Каруу, пещерите представляват мрежа от тунели и помещения под варовиковите ридове на подножието на планините Свартберг. В пещерите Канго ще открием най-изящните издялани в скала пещерни образования, с просторни зали, декорирани от прекрасни сталактити, висящи от таваните и колони от сталагмити, израстнали от подовете. Вечерта може да опитате местен щраус, приготвен на "браай", иначе известно, като барбекю.
Националният парк Цицикамма, разположен в Национален парк Гардън роут, е разположен на възвишението, от където се вижда как Реката на бурите и Индийският океан се срещат във водовъртеж от пяна. Паркът представлява морски резерват от 80 километра брегова линия, който включва панорамни разходки, малък плаж и известния окачен мост над Реката на бурите, простиращ се над устието на реката. Паркът е известен с местната растителност, древните жълти дървета и великолепните растения финбош, както и изобилие на птици. отваряйте си очите за делфини във вълните и за южни китове, които могат да бъдат видени, когато мигрират покрай бреговата ивица. Може да се разтъпчете до някоя наблюдателна кула или до близък водопад, така че, не забравяйте да си вземете банските. Районът около парка също предага някои адреналинови преживявания, включващи най-високият бънджи-скок в света, планински байк и екстрмно спускане по реката.

Националният парк за слонове Аддо е резерват за слонове, разположен близо до Порт Елизабет в Южна Африка и разкрива едни от най-красивите дюни по протежение на бреговата ивица на страната. Първоначалната секция за слонове на парка е обособена през 1931 г., когато в района били останал само единадесет слона. Днес, тази добре балансирана еко-система, е убежище на над 450 слона, кейпски бизон, застрашеният черен носорог, разнообразие от антилопи, бурчелова зебра и брадавичеста свиня. Влечугите са представени от гущери, хамелиони, гекони, сцинкови гущери, костенурки и змии, а има и голямо количество водни и земни видове жаби. Отваряйте си очите за уникалния нелетящ торен бръмбар, който може да се намери почти единствено в Аддо и се ползва с предимство по пътищата, както ще видите по табелите из парка. В зависимост от времето, прекарано в път, ще ни се отдаде възможност да направим следобедна и сутрешна обиколка на парка, преди да продължим нататък.

Разположена в Източен Кейп, Хогсбак се спелува като вдъхновение за гората Мърууд на ДЖ.Р.Р. Толкин във Властелина на пръстените. Село Хогсбак стои на склоновете на планините Аматол над долината Тиуме, в регион, където преобладават дървесни ридове, за които казат, че приличат на четината по гърба на нерез. Имаме две нощувки тук, като през това време може да изследваме околните гори, където има богато разнообразие от птици. Кейпски папагал, лори и орли са между птиците, които можете да видите, а също можете да чуете виковете на маймуните саманго някъде отгоре. Няколко реки извират от планините и са създали малки, но забележителни водопади, като Мадоната и детето, Суолоутейл и Кетълспаут, които си заслужава да се видят.

Ден 25 до 30 - Лесото - Дракенсбърг - Йоханесбург
Навлизайки в кралство Лесото, ние се отправяме през планинската страна към Малеалея, разположена в отдалечена част на западно Лесото, което спира дъха със своята красота. Това е шансът ви да изпитате традиционния начин на живот на Босото в "Кралството на небесата", единствената страна в света, която е изцяло разположена на 1000 метра над морското равнище. никое посещение на Лесото няма да е завършено без разходка с пони, а от нашата база в хижата ни в Малеалея, има изобилие от възможности да изследваме ландшафта на гърба на издръжливо пони. Съществува и опцията пеша да се запознаем с равнините и планинските пътеки. По време на престоя ни, без съмнение,ще разберете гъвкавостта и чистосърдечието на народа Басото и ще се насладите на спокойствието на земите им.
През зимните месеци, винаги е студено, така че, моля, не забравяйте да опаковате най-добрите си зимни дрехи, ако пътувате през този сезон.

Днес имаме дълго пътуване с автомобил и ще преминем през някои забележителни планински панорами. Напускайки хижата, ще караме през малки ферми и градчета с пищни хълмове на заден фон. Проправяйки си път обратно в Южна Африка в провинция Фристейт, ние преминаваме през зашеметяващия национален парк Голдън гейт, със своите оранжеви и жълти пясъчни скали и треви и шанс да забележим еланд, зебра и гну. Паркът Дракенбърг в Южна Африка или Калааламба (Преграда от копия), е дълга 200 километра планинска страна на чудесата и Световно историческо наследство. Също така, тези планини образуват преграда, която разделя провинция КуаЗулу-Натал и Лесото. Ще имаме една вечер, за да лагеруваме в тази живописна обстановка с прочутия Амфитеатър в далечината по пътя ни към Йоханесбург.

Динамичният и космополитен град Йоханесбург е икономическото и културно сърце на Южна Африка, с население от около 2.5 милиона жители. Разхождайки се по улиците, може да чуете местните хора да говорят един от 11те официални езика на града. Има много наградени ресторанти, заведения на открито и модерни барове, между които можете да избирате, както и нощни клубове, където да се веселите вечерта. През свободното си време можете да изследвате разнообразни и очарователни музеи, посветени на разнообразни теми, като расовата сегрегация, Нелсън Мандела, златото, бирата и традиционната африканска медицина. Съществуват и множество други опции, включващи Ботаническата градина Уолтър Сисулу или може да посетите лечителите от пазара Май Май, или дори да пиете едно питие в най-дълбоката кръчма в света, разположена в минна шахта. Можете да посетите и Общината Соуето.

Ден 31 до 35 - Хейзивю - Национален парк Крюгер - Палапай - Ната
Разположено точно до границите на Национален парк Крюгер, Хейзивю е малко градче в провинцията Мпумаланга в Южна Африка. Нашият път към Хейзивю ще мине през поредицата от езера Блайд Дам Лууп с многобройни чудеса на пейзажа, като Божественото огледало, Щасливите гърнета на Борк и световно-известния каньон на река Блайд и Три Рондавели, както и грандиозни водопади, като Лисабонския водопад, Берлинския водопад и водопада Мак Мак.
Националния парк Крюгер е главния резерват за животни в Южна Африка и се счита за един от най-добрите в Африка. Тук ще имате възможността да видите разнообразието на живот, докато изследваме някои от двата милиона хектара на парка. "Големите 5" животни на Африка са богато представени тук - лъв, леопард, африкански бизон, африкански слон и бял носорог в големи количества. Ако искате истинско предизвикателство по откриване на диви животни, опитайте се да определите колко от 147 бозайника, 507-те птичи видове, 116 влечуги, 34 амфибии, 49 вида риба, 457 вида дървета и храсти, 1500 растения и безброй насекоми, можете да видите в парка.
Полокуейн е главен търговски и аграрен център в региона на Лимпопо, известен с широките си улици, джакаранда и коралови дървета, колоритни паркове и блестящи фонтани. Тук могат да бъдат открити впечатлителни изложби и исторически сгради. Провинцията на Полокуейн е място, където се намират някои от най-богатите собственици на кравеферми в Южна Африка. Тук ще починем една вечер, преди да продължим към Ботсвана.
Ната е малко селце на кръстопътя на ботсванските северен и западен път и ще бъде мястото ни за почивка през нощта. На сутринта ще поемем към сухата савана на североизточна Ботсвана, където ще открием Национален парк Макгадикгадински котловини, който включва част от най- обширните солени плоскости на света - Макгадикгадински котловини. Местността някога е била огромно езеро, покриващо около 80 000 квадратни километра, достигащи дълбочинаот 30 метра. Климатът се променил и с течение на времето езерото пресъхнало, като оставило масивни солени котловини след себе си. След дъждовете, които падат от средата на ноември до март, котловината се пълни с няколко сантиметра вода и става важен хабитат на мигриращите гну, спрингбок, гемсбок и на една от най-големите африкански популации на зебри, както и на големите хищници, които се хранят с тях. Сухият сезон също донася мигриращи птици, като патици, гъски, фламинго и бели пеликани, а котловината задържа водите си до април или май. Много малко животни могат да съществуват в котловините по време на суровия сух сезон от юни до ноември, когато духат силни горещи ветрове, котловините пресъхват, а водата става прекалено солена. По което и време да пътуваме през този район, пейзажът ще бъде забележителен. След това потегляме към Национален парк Чобе.

Ден 36 до 38 - Чобе - Ливингстън
Тъй като времето прекарано тук никога не е в повече и има изобилие от дива природа, ние се връщаме във водещия дивечов парк на Ботсвана за вашия втори шанс да напълните карта-паметите с богат дивеч.

Ден 39 до 39 - Отпътуване от Ливингстън
Обратно в Ливингстън за края на нашето пътешествие. Отдайте се на останалото ви време тук, за да релаксирате в атмосферата, която само Африка може да ви предложи.
Вашето приключение на живота днес е в своя край, моля уточнете с рецепцията времето за освобождаване на стаите. Ако сте запазили късен полет или сте удължили престоя си като сте добавили престой след пътешествието, ще имате повече време за изследване на забележителностите.

24.06.2015-01.08.2015
02.08.2015-09.09.2015

Допълнителна информация:

Цената включва:
Подслон: 29 нощи в лагерни станции, 2 нощи в къмпинг, 6 нощи в хотел(и), хоsтел(и) и гостилница(и).
Храна: 34 закуски, 31 обяда, 30 вечери
Екскурзии: НП Чобе, делтата на Окаванго, НП Етоша, Парк Чита, тюлената колония на Кейп-Крос, Пещерите Канго, НП Гардън Роут, НП за слонове Аддо, НП Крюгер
Транспорт: Превозно средство на TA, лодка, такси, пеша, 4WD
Възраст: 18-45, макс. 55 (препоръчително)
Група: Средно 15-24.
Персонал: Екскурзовод на TA, шофьор, местни гидове.

Цената не включва:

  • Спален чувал и спален дюшек;
  • Международен полет и такси при отпътуване;
  • Плащания за включените екскурзии, визи, медицинска застраховка, лични вещи;
  • Подслон преди и след пътешествието;
  • Летищни трансфери.

Какво трябва да носите:
Трябва да сте готови да носите багажа си по всяко време. Затова силно ви препоръчваме да използвате раници (или подобни меки пътни чанти) и да ограничите багажа си до максимално 15-17 килограма.

Относно сухопътните експедиции:
Сухопътните експедиции са направени така, че да удовлетворяват пътешественици, които търсят по-икономична опция, пътуване с едно от нашите направени по поръчка превозни средства и лагеруване сред природата.

Съвети за отговорност при пътешествието
Ние в Етна Тур сме сериозни относно отговорността си да се грижим за природата и хората, които посещаваме. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да се насладите на пътуването си като сведете до минимум замърсяването и подобрите изживяването от пътешествието:

  • Може да донесете своя собствена метална бутилка за вода и да я пълните в ресторантите или да я обработвате, вместо да купувате голямо количество пластмасови бутилки. Имайте предвид, че може да не съществуват преработвателни мощности на някои места.
  • Изрежете пластмасата - махнете и рециклирайте опаковките на пътническото оборудване преди да опаковате багажа и си носете лека памучна или мрежеста торбичка, за да можете учтиво да отказвате найлоновите торбички в магазините и пазарите.
  • Моля, не предлагайте подаръци на деца, понеже това насърчава просията и предразполага към култура на зависимост. Ако е възможно, предоставете пари или провизии на местно училище или благотворителна организация - говорете с екскурзовода си за съществуващите възможности.
  • Научете малко от местния език преди да пътешествате. Да можете да кажете няколко думи, като здравей, моля и благодаря, ще ви помогнат да се свържете с хората по позитивен начин. Донесете си разговорник на пътешествието и тренирайте постоянно, за да усъвършенствате увереността си.

Отзиви
В края на пътешествието, ще сме ви много благодарни, ако можете да отделите време и да попълните въпросник относно пътуването. Екскурзоводът ще ви даде хартиено копие на въпросника. Ние приемаме отзивите много сериозно, понеже ни позволяват да поддържаме и подобряваме най-добрите стандарти, които очакваме от нашия персонал, местни оператори, хотели, транспорт и доставчиците на екскурзии. Използваме информацията и за подобряване на програмите си и предлаганите опционални екскурзии за съответните оферти.

Напишете свой дневник на пътешественика и го публикувайте на нашия сайт!

Искаме вашите снимки!
Ние ви заведохме на едни от най-удивителните места на земята - защо не споделите това със света? Изпратете ни цветни снимки с висока резолюция на вашето приключение и те може да бъдат публикувани на нашия уеб-сайт или на нашата брошура.