Да се забавляваме в Солун

195

Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща ѝ, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над фокийците с помощта на тесалийските конници. Името може да се преведе като победа на тесалийците (Θεσσαλοί + Νίκη).
Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула (Λευκός Πύργος). Други по-известни са църквата Св. Димитър , градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата Св. Георги и други. Градът е добре устроен, с големи площади (Св. София, Аристотелис) и широки булеварди (Александър Велики).
Градът е бил столица на една от четирите римски провинции в Македония след завладяването му от римляните. При второто си посещение в Македония Апостол Павел е проповядал в местната синагога, която е била главна за евреите от района, и е поставил началото на християнско братство и църква.

Програма:

Ден 1
06,00 ч. – Отпътуване от Руски паметник, София за гр. Солун. (320 км). Пристигане около 11,00 ч. Панорамна обиколка на града с лицензиран екскурзовод (продължителност около 4 часа). Настаняване в хотел El Greco 3* В сърцето на Солун. Нощувка.

Ден 2
Закуска. 07,30 ч. отпътуване за Метеора – второто по религиозна значимост място в Гърция след Света гора. Речно корито преди хилядолетия, днес местността представлява природен феномен със своите устремени към небето скали, неслучайно определян и като осмото чудо на света. А построените на върховете на скалите манастири и до днес удивляват своите посетители. Посещение на два от манастирите с лицензиран местен екскурзовод и беседа на български език. Късен обяд в Каламбака, свободно време. Следобед отпътуване за Солун. (Екскурзията е по желание и НЕ е включена в пакетната цена). Нощувка.

Ден 3
Закуска. Свободен ден. Време за разходки, шопинг, почивка. Вечерта възможност за посещение на гръцка таверна с жива музика, традиционни гръцки ястия.
Нощувка.

Ден 4
Закуска. До 12,00 часа освобождаване на хотела. Свободно време. 15.00 часа отпътуване за България. Пристигане в София около 21,00 часа.

всеки четвъртък + индивидуални дати

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

  • 3 нощувки със закуски в гр. Солун, хотел El Greco 3* www.hotelelgreco.gr
  • полудневна обиколка на града с екскурзовод (продължителност около 4 часа) ;
  • транспорт с луксозен автобус;
  • представител на Етна Тур по време на цялото пътуване;
  • медицинска застраховка Assisstance

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

  • входните такси за посещаваните обекти
  • целодневна екскурзия до Метеора – възрастен – 35 евро/деца до 12 год. – 30 евро;
  • посещение на таверна с жива музика