Земята на маите - Мексико, Гватемала и Белиз

1879

Това вълнуващо пътуване разкрива основните атракции и по-малко известните чудеса на Мексико, Гватемала и Белиз.

ПРОГРАМА(YYC):

Ден 1 - Пристигане в Канкун
Първия ден от Вашия тур е просто деня на пристигане, без предварително организирани дейности. С цел да се осигури време да релаксирате и да разгледате някои от забележителностите, които може би желаете предварително да включите в тура Ви. Когато пристигнете се обърнете към рецепцията за да Ви информират, кога ще се проведе първата организационна среща с вашия водач.
До 1970 г. остров Канкун е имал само трима жители, пазачи на кокосовата плантация и само 117 души, живеещи в близкото рибарско селище и военната база Пуерто Хуарес . Островът е дом на някои от най-красивите плажове на Карибите и това го прави идеалното място за почивка.
Днес над два милиона посетители годишно, посещават Канкун, за да плуват в кристално чистите тюркоазени води на океана. Ако Канкун Ви идва в повече, винаги можете да вземете ферибот, и да отидете на по-спокойният остров Мухерес или да си организирате екскурзия за гмуркане.
cancun
Ден 2 до 5 - Мерида - Паленке
Тези дни са пълни с изненади за тези, които се интересуват от археология. Първо пътуваме до Чичен Ица, който е бил център на поклонение на маите в продължение на над 1000 години.
По време на обиколката местния екскурзовод ще Ви покаже и игрището, където е бил обезглавен капитан на печелещ отбор (който не е проявил достатъчно инициатива по време на играта) и свещеното място, където са открити съкровища и останки от жертвоприношения. Най-известната атракция е Голямата пирамида в Кукулкан, посветена на бог Кукулкан, който се изобразява като перната змия. Пирамидата е построена с такава точност, че сянката на змията се спуска надолу по стълбите по време на равноденствие.
Оставяме Чичен Ица зад гърба си и се насочваме към Мерида, столица на провинция Юкатан , "Белият град" на Мерида е приятна комбинация от колониални сгради, църкви и площади. Пазарите просто преливат с красиви плетива, хамаци и ръчно боядисани платове, чудесно място да си закупите ръчно изработени сувенири. През нощта градът оживява с многобройните си театри и концерти. Има много екскурзии, които се предлагат в града. Всеобхватната "хоп он хоп офф" автобусна обиколка за разглеждане на по-голяма площ от града, до отпускаща обиколка с коне из тесните калдъръмени улички на Ел Сентро и булевард Пасаж Монтехо. Ако искате да разгледате района в близост до Мерида, може да посетите малкото рибарско градче Celestún, където можете да видите красивото фламинго. Можете също да поплувате в местните "cenotes" (СОП-O-tays), сладководни басейни , свързани със зрелищни варовикови пещери и дълбоки подводни реки, някога свещено място за древните маи, които обхващат целия полуостров Юкатан.
След това посещаваме града и руините на Паленке, известен с гробницата, пълна с богатство, построена в чест на известния Лорд Пакал и Червената кралица. Този археологически обект с къщи с повече от 200 структури, включително храмове на хребети , кули, гробници и пирамиди е заобиколен от джунгла. Най-важните конструкции, които датират от класическия период (400-700 г. сл. Хр.) са Храма на надписите, Гробницата, Дворцовия комплекс, Храма на Кръста, Храма на Листовидния кръст и Храма на слънцето. Украсен със сложни фризове, скулптури и надписи, Паленке е безспорно един от най-важните археологически обекти на маите. Пътеки през джунглата водят до различни храмове и величествените водопади, където с течение на времето, странни фигури са взели формата на скалните образувания. Местен екскурзовод може да ви предложи допълнителна възможност за разходка в гората, където ще видите неизкопани руини обвити в джунглата.
Други забележителности близо до Паленке са фантастичната Акуа Азул - природен резерват с повече от 200 малки водопада, и невероятната Мисол-HA - водопад със спад от 30 метра.
palenke
Ден 6 до 13 - Сан Кристобал – Панджшер - Антигуа
В планински район Чиапас пристигаме в пленителния колониален град, Сан Кристобал де лас Касас. Разположен в средата на планините, там ще открием най-богатите в Мексико примери за местна култура. Градът е заобиколен от 21 местни селища с различни езици, облекло и обичаи. Червено облицовани къщи, боядисани в ярки цветове доминират в града, поддържат възхитителен провинциален чар. Има много интересни музеи, които могат да се видят като например музея Амбър , музеят на Кафето, музей Медицината на маите и културния център „Na Bolom ".
На следващия ден ще посетим близките села, където можем да си закупим красиво изработени местни сувенири и да получим истинско усещане за това, как съвременните потомци на древните маи живеят днес. Обиколката предоставя очарователен поглед върху предишните колумбийски религии и ежедневната им борба за надмощие в един от най-изолираните райони на Мексико.
Налице е също възможност да посетите зашеметяващият Каньон Сумидеро с екскурзовод на моторна лодка по раздела, на 30 километра от река Грихалва на хидро-електрическия язовир. Може да снимате местни диви животни като птици, крокодили и игуани. Скалите, които се извисяват над реката достигат 100 метра и могат да предоставят драматичен фон към снимките Ви.
Оставяме Мексико и пресичаме границата с Гватемала в Сиудад Куаутемок. Там ще намерим гватемалци, които са едни от най-топлите и най-колоритните хора в света. Преминавайки през планините на Гватемала пътуваме към Панамериканската магистрала, откъдето ще се отправим до Панджшер на брега на езерото Aтитлан. Просто зашеметяващ пейзаж, със спираща дъха гледка към езерото и трите вулкана, Сан Педро, Атитлан и Толиман, всички от които са с над 3000 метра височина.
Спокойния град, Панджшер, известен сред местните като "Гринготенанго" поради популярността сред чужденците и техните хипи прояви в миналото. Оценен е от тези, които са го виждали като едно от най-красивите и колоритни езера в света. Езерото Атитлан се намира малко над 1500 метра над морското равнище. Можете да си направите разходка с лодка до някои от околните села (по избор) или просто да плувате в езерото. В Панджшер има много ресторанти и интересни барове, намиращи се на главната улица, които можем да посетим.
Ще посетим най-известния пазар в Гватемала, Чичикастенанго. Населението на това селище набъбва от приблизително 1000 до над 20 000 души в пазарен ден. Местните туземци, предимно потомци на K'iche "(Киш), слизат от околните хълмове, за да продават сувенири, чанти и др.
Отправяме се към Антигуа, който е един от най-прекрасните колониални градове в Централна Америка. Местното население може да се види през калдъръмени улички и площади на града, в техните пъстри костюми, продаващи своите сувенири и текстил. Като културен център на Гватемала, Антигуа е идеалното място да се насладите на традиционната музика, архитектура и изкуството на страната. Богати украсени църкви, манастири, паркове, площади, кафенета, ресторанти, барове и колоритни улични пазари, заобиколени от величествени вулкани. Антигуа е място, което никога няма да забравите.
gvatemala
Ден 14 до 15 – Рио Дулсе – Флорес
Тръгваме от Антигуа с мини ван до град Рио Дулсе. Следобед ще направим обиколка с лодка по протежение на 23 км участък от водния път до Ливингстън. Това пътуване ще ви даде възможност да се насладите на един от най-красивите райони на Гватемала. Град Ливингстън е разположен в устието на река Рио Дулсе, в залива Amatique и се обитава от племето Garifuna. Този оживен малък град е с уникална карибска атмосфера, различна от останалата част на Гватемала и е чудесно място да опитате вкусните местни специалитети Тападо (кокосово супа от морски дарове) и да слушате местната музика Пунта.
От Рио Дулсе, продължаваме до очарователния островен град Флорес, последният град, завладян от испанците и разположен в центъра на езерото Петен Итца. Флорес е нашата база за проучване на спиращия дъха град на маите Тикал, който се разглежда като най-големия град на маите, сгушен дълбоко в джунглата.
Районът около Тикал е бил обявен за Национален парк и резерват, обхващащ 570 квадратни километра. Античният град е напълно картографиран. В разгара на маиската цивилизация, градът е бил с площ над 16 квадратни километра, с повече от 3000 структури. Днес основния център обхваща площ от около два и половина квадратни километра. Докато се скитате из Тикал ще видите няколко високи могили, които са неразкрити храмове. Акцентът е височината при създаването на тези структури, тъй като маите са вярвали, че колкото е по-висока сградата, толкова по близо са обитателите й до боговете. Около Тикал има богат животински свят, и ако сте късметлия, ще имате шанса да видите шумните южноамерикански маймуни - пизоти (подобни на миеща мечка ), екзотични птици като тукани и др.
tikal
Ден 16 до 19 - Сан Игнасио - Кайе Калкер
Предстои ни кратък път с кола, която ни отвежда до границата на Белиз. Една от най-малките и най-разнообразни страни в Централна Америка. Официално известен като Британски Хондурас, в страната официалният език е все още английски, но повечето хора говорят испански. Първата ни спирка е Сан Игнасио известен като "Cayo" сред местните жители, този земеделски център е известен също като столица на "приключението" и "красивата природа". Заобикалящата джунгла, дивата природа, водопадите, реките и пещерите, са създали идеалното място за многобройни екскурзии, които можете да изберете, от кану-каяк надолу по реката, до посещение на известните пещери Актун туничил мукнал, където са намерени недокоснати церемониални и жертвени останки на маите.
Напускаме Сан Игансио, взимаме местен автобус до центъра на Белиз - Белиз Сити, откъдето хващаме водно такси до Кайес (мангровите острови). Белизианците знаят как да се отпуснете и се надяваме експертния опит на местните да ви зарази и отпусне по време на престоя в Кайе Калкер. Прекарваме две изключителни нощувки в Кайе Калкер, където можем да изхвърлим обувките си, да скитаме по пясъчните улички, да похапваме морски дарове, да пием коктейли, както и да послушаме реге музика в един от най-добрите барове.
През деня квалифицираните водолази могат да изследват т. нар. бездънна "Синя дупка", която е известна от филмите на изследователя Жак Кусто. Други възможности са, да карате колело из острова, или да си опитате късмета с риболов.
belize
Ден 20 до 21 - Плая дел Кармен - Канкун
Преминавайки през Мексико се движим по брега на красивия плаж на курорта Плая дел Кармен. Релаксираме на плажа с бял пясък или се възползваме от един от няколкото интересни незадължителни тура в района, като посещение на остров Козумел или изумителните руини на маите/толтетските руини на Тулум.
От Плая дел Кармен ни предстои едночасово пътуване с автобус до Канкун.
carmen
Ден 22 до 22 - Отпътуване от Канкун
Вашето приключение е към своя край, моля потвърдете на рецепцията часа на своето напускане. Ако имате късен полет или удължавате престоя си, моля уведомете своя водач.
can

Програмата по дни:
Ден 1 Канкун - Мексико
Ден 2 Мерида
Ден 3 Мерида
Ден 4 Паленке
Ден 5 Паленке
Ден 6 Сан Кристобал
Ден 7 Сан Кристобал
Ден 8 Сан Кристобал
Ден 9 Гватемала
Ден 10 Панджшер
Ден 11 Панджшер
Ден 12 Антигуа
Ден 13 Антигуа
Ден 14 Рио Долче
Ден 15 Флорес
Ден 16: Сан Игнасио - Белиз
Ден 17 Сан Игнасио
Ден 18 Кайе Каукер
Ден 19 Кайе Каукер
Ден 20 Плая дел Кармен - Мексико
Ден 21 Канкун
Ден 22 Канкун

2015 г.: 29 март - 19 април, 31 май - 21 юни, 12 юли - 2 август, 23 август - 13 септ.,
4 - 25 октомври, 15 ноември - 6 декември, 27 декември - 17 януари 2016 г.

Цената включва:

  • 21 нощувки в хотели, хостели и къщи за гости;
  • екскурзиите, описани в програмата;
  • транспорт на територията на Мексико, Гватемала и Белиз (местни автобуси, такси, лодки, пеша);
  • водач от агенцията;
  • местни екскурзоводи на английски език

Цената не включва:

  • самолетен билет София-Канкун-София;
  • трансфер летище-хотел-летище;
  • храната по време на тура;
  • входните такси за музеи и националните паркове.