Перлите на Близкия Изток - Ливан, Сирия и Йордания

1749

Открийте и се насладете на перлите на Близкия Изток - Ливан, Сирия и Йордания 14 дневно приключение с Етна Тур

ПРОГРАМА:

Ден 1:

Отпътуване от София с директен полет до Бейрут в 20.50 часа. Пристигане в Бейрут и настаняване в хотел Lancaster****(www.lancaster.com.lb). Вечеря и нощувка.

Ден 2:
Закуска. обиколна програма в Бейрут. Посещение на хълма "Девата от Хариса" - покровителката на града, един от символите на Ливан. Екскурзия до древният град Библос, който се намира на около 40 км на север от Бейрут. Библос е един от най-старите непрекъснато населени градове в целия свят. Първите заселвания датират по време на неолитния период 7000 години пр.н.е. В третото хилядолетие пр.н.е. Библос е едно от най-важните средиземноморски пристанища. Продължаване към Балбек, по пътя обядваме в местен ресторант. Разходка и разглеждане на Балбек. Това е най-голямото “римско съкровище” на Ливан. Може да бъде причислен към чудесата на стария свят. Издигащи се високо над равнината Бекаа, монументите в Балбек отново доказват силата и могъществото на Рим. Римските богове Юпитер, Венера, Меркурий са свързани тук с местните богове Хадад, Атаргатис и младия бог на плодородието. Усеща се местното влияние и върху подредбата на храмовете, различна от класическия римски модел. Посещение на крепостта Крак де Шевалие - крепост на хоспиталиерите (Малтийския орден). Намира се на билото на хълм с височина 650 м недалеч от пътя, водещ от Антиохия към Бейрут и Средиземно море. През 2006 г. замъкът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Вечеря и нощувка в местността Крак в хотел Francis**** (www.francis-hotel.com).

Ден 3:
Закуска. Начало на еднодневна екскурзия до "Мъртвите градове" Сержила и Ал Бара, които пазят една от най-големите археологически загадки на 21 век.. Обяд в местен ресторант. Обиколна програма в Алепо. Градът е с важно стратегическо значение като разпределителен пътен възел по най-краткия път от Европа към Близкия изток и между р. Ефрат и Средиземно море. Тук е седалището на Сирийските железници, понеже градът е свързан с европейската железопътна мрежа от 19 век, докато столицата до 1980-те е имала само теснолинейна жп връзка с Бейрут. Вечеря и нощувка в хотел Riga Palace**** (www.rigapalace.com).

Ден 4:
Закуска. Посещение на най-голямата забележителност на град Алепо - Древният замък, известен с европейското си име Цитадела, който се извисява на хълм в неговия исторически център. Недалеч от Цитаделата ще посетим прочутият Халебски сук (покрит пазар), за който местните жители претендират да е най-големият в света. Посещение на турска баня..Свободно време. Обяд в местен ресторант в Алепо. Следобяд ще посетим местни религиозни училища - медресета и християнския квартал със своите незабравимо красиви църкви.
Вечеря и нощувка в хотел Riga Palace**** (www.rigapalace.com).

Ден 5:
Закуска. Еднодневна екскурзия до Ебла и посещение на музея с т.н. Плочи от Ебла. Плочите от Ебла датират от преди около 2500 г.пр.Хр. и дават една изключително важна информация относно историята на религиите. Най-съществената особеност на плочите от Ебла, открити през 1975 г. от археолозите и превърнали се оттогава в предмет на множество проучвания и спорове, е, че те съдържат имената на трима пророка, споменати в Светите писания. Следва посещение на древната Апамея - основана през 300 г. пр. Хр. от Селевк I Никатор, един от генералите на Александър Велики и първи цар от династията на Селевкидите в Сирия. Нарича града на своята бактрийска (от областта Бактрия) съпруга, Апаме. Не след дълго Апамея постига своя разцвет, като става един от най-големите градове в селевкидската държава, наред с Антиохия и Селевкия, като населението достига над половин милион души. Обяд в местен ресторант. Посещение на гр. Хама, където се е провела прочутата Битка при Хама (или понякога наричана Битка при Хамат) - сражение между вавилонците и отстъпващите останки на египетската армия, победена в битката при Каркемиш. В късния следобяд се отправяме към Палмира. Палмира е исторически град в Сирия. Разположен в централната част на страната, в района на Homs, около 220 km североизточно от столицата Дамаск. Палмира е оазис в Сирийската пустиня и древните руини на важен културен град. Вечеря и нощувка в хотел Dedeman Palmyra**** (www.dedeman.com).

Ден 6:
Закуска. Екскурзия до древния град Босра. Оттук преди изгрев са тръгвали керваните на път за Дамаск, Средиземноморието или Египет. Разположен на границата между Сирия и Йордания, древният град Босра е кръстовище на големите търговски пътища на Ориента. Босра е от значение дори и днес. Важността си дължи на една сграда, построена още в антични времена – римският амфитеатър. Неговата невероятна акустика привлича любители на музиката, музиканти и диригенти от цял свят. Амфитеатърът се смята за най-добре запазената сграда от този вид. Обяд в местен ресторант в Босра. Вечеря и нощувка в хотел Bosra Cham****(www.chamhotels.com).

Ден 7:
Закуска. Отправяме се към Аман и Мъртво море. Пристигане в Аман около 13.00 часа, обяд в местен ресторант. Следобяд посещение на стария град, Археологически музей, "Цитаделата" - храмът на Херкулес; дворецът на Омиад, дворецът Басман, Византийската църква, Римския театър. Вечеря и нощувка в Dead Sea Spa**** (www.jordandeadsea.com).

Ден 8:
Закуска. Рано сутринта се тръгва по живописния Кралския път. Гледа се планината Небо, от която се смята, че Моисей е зърнал Обетованата земя и е предал богу дух. Тук остава и вечният му дом. На мястото е построена църква, посетена от Папата, който собственоръчно е засадил дърво в градината. От тази точка се разкрива красива гледка към река Йордан, Мъртво море, Йерихон и възвишения на Юдея. Продължава се към мозаечния град Мадаба, където се посещава църквата Свети Георги с прочутата мозаечна карта на Обетованата земя от 6-ти век. Картата е изработена от повече от 2 млн. малки квадратни цветни камъчета и изобразява множество свещени християнски места. От Мадаба се пътува по Кралския път и се разглежда Вади Муджиб, където спираме за обяд и замъка в Керак. Продължава се до гр.Петра. Вечеря и нощувка в Петра в хотел Панорама 4*(www.petrapanorama.com).

Ден 9:
Закуска. Този ден се разглежда каменния град Петра, наричан още розовия град заради естествения розово-червен цвят на скалите. Градът е включен в листата за Световно природно и културно наследство на ЮНЕСКО. Открит е случайно през 1812 г от швейцарския пътешественик Буркхард. Преди се е наричал “Изгубеният град” и е бил известен само на бедуините. До него се стига след като се прекоси пустинята и се мине през стръмен каньон, дълъг над 1км, със стени високи около 200м, наречен Сик. След това пред погледа ни се открива смайващата 50 метровата Съкровищница, наречена Ал-Каснех Фарун, позната ни от филма “Индиана Джонс”, в която се счита също, че е скрит Светия Граал. Следват повече от 4000 открити внушителни фасади, изсечени в скалите, Римския амфитеатър със 7000 седящи места, Византийската църква с красивата цветна мозайка, царските гробници, пазарите и Храмът на крилатия лъв. Обяд в местен ресторант. По желание има възможност да се изкачим до Манастира, една от най-внушителните постройки в комплекса. Връщане в Петра. Вечеря и нощувка в Петра.

Ден 10:
Закуска. Целодневна екскурзия до лунната пустиня Вади Рум. “Огромен, ехтящ и божествен...” – така е описал цветния каньон през който се минава Лорънс Арабски. Голяма част от филма на Дейвид Лийн “Лорънс Арабски” е сниман там и всъщност самият Лорънс в действителност се е подвизавал по тези места по време на Арабското въстание. Вади Рум е просторно място с романтичен дух и съвършена красота, опасан от внушителни извиващи се червеникави пясъци. Навсякъде, където погледа Ви стига, масивните скални планини в странни форми и невероятни пастелни цветове изглеждат сякаш изникват от нищото. Скалните рисунки в естествените пещери носят доказателства за праисторическо присъствие. Днес това изключително място е подслонило няколко фамилии приятелски настроени бедуини, които ще Ви посрещнат в своите пъстри шатри, за да Ви нагостят с вкусен обяд и кафе с кардамон. В късния следобед се отправяме към Аман. Вечеря и нощувка в хотел Sadeen**** (www.sadeen.com).

Ден 11:
Закуска. Отправяме се към Дамаск и минаваме през Древният град Джераш, където спираме за обяд. Джераш е вторият по популярност туристически обект в Йордания, след Петра. Това място е населено от преди 6500 години. В 63 г. пр. н. е. е завоюван от римския генерал Помпей и включен в т. нар. Декапол - група от десет най-стратегически града на източната граница на Римската империя. Тогава настъпват и златните времена за града (известен като Гераса). Джераш е считан за един от най-важните и най-добре запазените римски градове в Близкия Изток. В продължение на стотици години е бил скрит под тонове пясък. Разкопките започват преди около 70 години, а това което е открито е само малка част от целия древен град - великолепен образец на провинциалното римско градостроителство с характерните величествени храмове по хълмовете, амфитеатри, просторни площади, бани, фонтани, масивни градски стени и улици, обградени с мощни колонади. В късния следобяд пристигаме в Дамаск и се настаняваме в хотел Damascus Int'l***(www.dih-syria.com). Вечеря и нощувка

Ден 12:
Закуска. Еднодневна обиколка на Дамаск с включен обяд. Дамаск е разделен на две части - нова и стария град, който е опасан със стени. В старият град не се допускат коли, но забележителностите са на близко разстояние. Ще посетим древните стени със седемте порти, Омаядската джамия, дворецът Азем, цитаделата на Дамаск, различните видове пазари, ханове, гробницата на Саладин, църквата Св. Павел. В старият град всички подразделения на християнската религия имат църкви. В града има общо 200 джамии, 70 от които са действащи. Градът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Вечеря и нощувка в хотел Damascus Int'l***.

Ден 13:
Рано сутринта след обилна закуска се отправяме към Маалула и Сидная, които са разположени на 320 км от Алепо и само на 56 километра от Дамаск. В село Маалула пристигаме преди обяд. Обядваме в местен ресторант. В Маалула са разположени едни от най-светите манастири в християнството:
Манастира на Свети Елиас, Манастира на Света Дева Мария, Манастира на Света Такла (първата християнска светица)и Манастира на Свети Сергей(построен e през 4 век върху руините на езически храм. Изграден е във византийски стил и се гордее с един от първите християнски олтари) . В село Маалула (на арамейски означава "вход") все още може да се чуе езикът, който е говорел Христос. Къщите в селото са построени върху остри скали. Там може да се види първият олтар в християнството и да се чуе молитвата "Отче наш" на арамейски. Тук е и манастира на света Текла - първата християнска светица. Според местното предание бащата на Текла бил влиятелен езичник и войниците му я преследвали, за да я накажат. Когато тя стига до скалата, подгонена от войниците, Бог разсича планината на две и прави път на мъченицата, по който тя успява да се спаси. По-късно света Текла се върнала на мястото, където станало чудото с планината и там се заселила в една пещера. Всички посетители на Маалула и до днес минават през тесния път между скалите, по стъпките на светицата.
В късния следобяд се отправяме към Бейрут. Нощувка и вечеря в хотел Lancaster****(www.lancaster.com.lb) в Бейрут.

Ден 14:
Закуска. Трансфер до летището. Обратен полет Бейрут-София. Край на тура.

10.03.2011-24.03.2011
22.04.2011-05.05.2011

Допълнителна информация:

Цената включва:

 • самолетен билет София-Бейрут-София;
 • 13 нощувки в хотели 4* и 5* на база пълен пансион (закуска, обяд и вечря);
 • всички трансфери и екскурзии в Ливан, Сирия и Йордания;
 • екскурзовод на руски език;
 • входните такси на местата, които се посещават по програмата;
 • бакшиши

Цената не включва:

 • летищни такси - 197 евро към 02.06.2010 (подлежат на потвърждение към датата на издаване на билета)
 • алкохол и безалкохолни напитки
 • входна виза за Ливан $ 38.00
 • сирийска входна виза $ 70
 • йорданска входна виза $ 45
 • Доплащане за единично настаняване 405 евро

Цената е валидна за група от минимум 15 човека!