Приключение в манастирите на Маалула и Сидная - Сирия

444

Маалула - селото, което говори езика на Исус Христос

Ден 1:
Това приключение започва с нощен преход по маршрут София - Алепо - Маалула - Сидная - Дамаск. Сборен пункт - паркинга пред стадион Васил Левски в 18 часа. Ще преминем през невероятно красиви места и ще създадем едно истинско, неповторимо усещане за всеки от вас.
Ще пътуваме с луксозен минибус на Етна Тур, с опитен шофьор и водач, които имат изключително голям опит по стъпките на великите пътешественици.

Ден 2:
В Алепо пристигаме в 14.30 часа на следващия ден. Настаняваме се в хотел "Ramsis" http://www.ramsishotel.com с уникална атмосфера. Хотелът е най-удивителното историческо място за отсядане в Алепо. Лоби барът и ресторантът не са променяни десетилетия наред и ни поглъщат в атмосферата на отминали времена.
В известен смисъл Алепо е по-хубав и по-спокоен град от Дамаск и едно прекрасно място, на което си заслужава да посветим няколко дни. В близост до хотела можем да разглеждаме покритите местни пазари (сук), цитаделата с прочутата и порта и основната джамия. Руините на малката църква "Свети Симеон" в покрайнините на Алепо е също прекрасно място. На следващия ден можем да се отправим към по-отдалечените забележителности: Палмира - останките от някогашната римска столица - и крепостта Крак де Шевалие. Това е най-добре запазената крепост на кръстоносците в Близкия изток. Тук можем да се доближим възможно най-много до крепост във вида и, в който е била, когато са я използвали кръстоносците. Британските крепости не дават тази възможност, тъй като са или разрушени, или превърнати във величествени замъци. Почитателите на Лорънс Арабски ще бъдат особено доволни - самият Лорънс е посещавал и изучавал крепостта Крак по време на пътуванията си до сирийските крепости преди войната.

Ден 3
Рано сутринта след обилна закуска се отправяме към Маалула и Сидная, които са разположени на 320 км от Алепо и само на 56 километра от Дамаск. В село Маалула пристигаме преди обяд. Настаняваме се в подножието на Сидная в уникалния Sheraton Ma'aret Sednaya Hotel & Resort - (http://www.starwoodhotels.com/sheraton/property/overview/index.html?prop...). Около хотела са разположени едни от най-святите манастири в християнството:
Манастира на Свети Елиас, Манастира на Света Дева Мария, Манастира на Света Такла (първата християнска светица)и Манастира на Свети Сергей(построен e през 4 век върху руините на езически храм. Изграден е във византийски стил и се гордее с един от първите християнски олтари) . В село Маалула (на арамейски означава "вход") все още може да се чуе езикът, който е говорел Христос. Къщите в селото са построени върху остри скали. Там може да се види първият олтар в християнството и да се чуе молитвата "Отче наш" на арамейски. Тук е и манастира на света Текла - първата християнска светица. Според местното предание бащата на Текла бил влиятелен езичник и войниците му я преследвали, за да я накажат. Когато тя стига до скалата, подгонена от войниците, Бог разсича планината на две и прави път на мъченицата, по който тя успява да се спаси. По-късно света Текла се върнала на мястото, където станало чудото с планината и там се заселила в една пещера. Всички посетители на Маалула и до днес минават през тесния път между скалите, по стъпките на светицата.

Ден 4
Посещение на манастира на Свети Сергей (умира като мъченик по времето на Максимилиан). От Манастирa Св. Сергей, тръгва изключително интересна процесия с цялата му колекция от икони, датиращи от 16 до 18 век, сред които най-забележителните са красивата икона на Дева Мария и тази на мъченика Сергей.
Вечерта се завръщаме в уникалния Sheraton Ma'aret Sednaya Hotel & Resort, където можем да се насладим на изключителната гледка към светещите огньове на християнските села в подножието на планината.

Ден 5
Днес посвещаваме деня на интересна екскурзия до столицата на Сирия - Дамаск. В столицата на Сирия има какво да се види - площадът на мъчениците (Martyr's Square) е център на модерния град, а кратка разходка в страни от пазарите отвежда до римския храм на Аполон и джамията Умаяд. Извън джамията е гробницата на най-известния противник на кръстоносците - Саладин.
В късния следобяд започва нашия нощен преход от Дамаск към София.

Ден 6
Завръщаме се в София в късния следобяд, заредени с много енергия от един различен свят, който вече изглежда достатъчно познат и обаятелен.

25.03.2011, 22.04.2011

Допълнителна информация:

Цената включва:

  • 1 Нощувка със закуска в хотел Ramsis
  • 2 нощувки със закуски в хотел Sheraton Ma'aret Sednaya Hotel & Resort
  • пътуване с луксозен минибус на Етна Тур по маршрут София-Алепо-Дамаск-Алепо-София
  • екскурзоводско обслужване на български език
  • медицинска застраховка
  • всички трансфери и екскурзии, описани в програмата

Цената не включва:

  • сирийска виза около 60 Euro
  • лични разходи и бакшиши
  • входни такси за обектите