Пътят на Моисей

1609

За любознателния пътешественик, интересуващ се от миналото, Египет и Йордания предлагат забележителни паметници от различни епохи и култури

Приключенски тур!

ПРОГРАМА: (JGJRJ)

Ден 1 - Пристигане в Кайро
Първият ден от тура е предназначен за пристигане и настаняване, без предварително организирани дейности. За да имате повече време, да се отпуснете и да разгледате на спокойствие някои от забележителностите в Кайро, в пакета може да включим предварително настаняване (една нощувка в повече преди началото на програмата). При пристигане ще получите информация на рецепция относно часа на срещата с вашия водач, която ще се проведе непосредствено преди началото на тура.

Ден 2 - 5 - Асуан - круиз Фелука
В този ден ще посетите едно от най-символичните места на Кайро - пирамидите в Гиза и Сфинкса. Мемфиския некропол се намира на 9 километра навътре в брега от стария град Гиза и на 25 километра югозападно от Кайро. Състои се от комплекс древноегипетски погребални и религиозни паметници, между които най-значимите са Големият сфинкс, Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин. Тези пирамиди не са разположени по права линия. Те са най-старият и единственият запазен до днес паметник от 7-те чудеса на Античния свят. Хеопсовата пирамида, наречена още Великата пирамида или Голямата пирамида е най-голямата от египетските пирамиди. Тя е с първоначална височина 146,5 m и страна на основата от четирите страни 231 m, но днес е висока 138,8 м., а основата има дължина 230,4 m. Може да се каже, че е запазена почти изцяло, липсват само мраморната ѝ облицовка и върхът.
Ще посетите и най-ранните известни египетски пирамиди в Сакара (Saqqara), северозападно от Мемфис. Най-стара от тях е пирамидата на Джосер (строена от 2630 до 2611 г. пр.н.е.) по време на Третата династия. Тази пирамида и околният комплекс са дело на архитекта Имхотеп и се считат общо взето за най-старите монументални структури от облицован камък.

Вечерта ще се отправим към гарата, за да се качим на нощния влак за Асуан.

Пристигаме в Асуан рано сутринта. Асуан е град на брега на река Нил, административен център на мухафаза Асуан. Разположен е на 106 м. надморска височина. Населението му е 220 000 жители (2002) г. Асуан е най-южният град на Египет.
В древността египтяните забелязали, че слънцето на това място най-продължително време не прави сянка и очертали на това място северния тропически паралел.
В късния следобед цялата група се събира на борда на традиционната местен платноходен кораб Felucca. Felucca е базиран на прост, но ефективен дизайн, всяка лодка събира до 10 човека. Палубата е осеяна с пъстри черги и възглавници и има навес, за да осигурява сянка от силното слънце. Традиционният местен кораб ще бъде наш дом за следващите два дни. По време на престоя на кораба, ще ви бъдат предоставени закуски, обеди и вечери.
По време на круиза ще посетим храма Ком Омбо в Горен Египет, Храмът на Хор в Едфу.

Ден 6 - 8 Луксор - Кайро
След пристигането ни в Луксор, се настаняваме в хотел в цветните градини на града. Луксор е разположен на източния бряг на река Нил на мястото на Тива, столица на Древен Египет в периода на Средното и Новото царства.
Вечерта по желание можете да направите екскурзия до Храма на Луксор, за да го видите в целия му блясък, осветен с цветни прожектори.
На другия ден рано сутринта се отправяме към Долината на царете. Долината на царете е долина в Египет, където са гробниците (хипогеи) на фараоните от Новото царство — от Осемнадесета до Двадесета династии. В Долината на царете са погребани и някои видни благородници, както и жените и децата както на фараоните, така и на благородниците. По време на царуването на Рамзес I започва изграждането на Долината на цариците, но въпреки това някои царици все още продължават да бъдат погребвани заедно със съпрузите си. Първото откритие на съвременната археология е находката на Хауърд Картър на 4 ноември 1922 — той открива гробницата на Тутанкамон. Тази гробница е първата открита гробница, почти незасегната от грабителите на гробници.
Пътуваме обратно към Кайро с нощния влак от Луксор. Този ден в Кайро ще посетим Египетският музей, който се явява най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство. Следобед ще имате достатъчно време за посещение на големите пазари за сувенири в Кайро.

Ден 9 - 12 -Дахаб - Мадаба
Дахаб е красив град. Дахаб има невероятни плажове и почти ненадминато разнообразие от коралови градини и цветни рифове. От Дахаб ще имате възможност да изкачите великолепния връх Синай. Гледката от върха си заслужава всяка крачка по стръмната пътека. Планината Синай се смята за мястото, където Мойсей е получил десетте Божи заповеди. Изкачването може да бъде доста напрегнато, върви се нагоре по път с камили и накрая се изкачват 750 каменни стъпала. Изкачването отнема около три часа. По пътя има чайни, пръснати по протежение на върха, така че можете да спрете за топла напитка и глътка въздух. Има два маршрута надолу по планината - спускането отнема около два часа.
След като слезете от върха ще имате възможност да минете през манастира "Св. Екатерина". Манастира "Св. Екатерина" е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и най - старият действащ християнски манастир в света. След посещението на манастира се връщаме в Дахаб за заслужена почивка.
На следващия ден ще направим сутрешен трансфер до Таба, откъдето ще хванем ферибота до Акаба в Йордания. От Акаба започва нашата екскурзия до Мъртво море, където ще обядваме в крайбрежен ресторант и ще имаме свободно време за плуване. Предстои ни изкачване на връх Небо. След бягството си от Египет Моисей довежда народа си на връх Небо, откъдето се вижда Обетованата земя. Ще имате отлична възможност да се насладите на прекрасна гледка към долината на река Йордан, на северния бряг на Мъртво море. В ясни дни се вижда дори Ерусалим.

Ден 13 - 15 - Петра - Вади Рум
Този ден ще започнем с трансфер до долината Вади Муса, където е разположен приказния град Петра. По пътя ще разгледаме и малкия град Мадаба, който е известен с уникалните си византийски мозайки, както и замъка на кръстоносците Асш Шобак. Пристигаме в Петра около обяд, оставяме багажа си в хотела и се отправяме на разходка из древния град. В града има неидентифицирани праисторически останки, но първите известни обитатели са едомците, които живеели тук около 1000 г.пр.н.е. Според Библията те били потомци на Исав, а препратките в Битие към място наречено Села, почти сигурно се отнасят за Петра ("камък" на гръцки). Едомците били победени от Юдейския цар Амасия, който наредил 10 000 пленници да бъдат убити, като ги хвърлят от върха на скала. Предполага се, че гробницата на Мойсеевия брат Аарон се намира на хълма над Петра.
На следващия ден ще продължим да изучаваме красивите градски забележителности на Петра. Предстои ни да продължим към Вади Рум – "долината на Луната". Това е изумително място, изгубено във вечността. Във Вади Рум ще прекараме нощта в бедуински лагер.

Ден 16 - Кайро
Сутринта се отправяме към Акаба, откъдето ще се прехвърлим на ферибота и после ще продължим с автобус към Кайро.

Ден 17 - Кайро
Край на тура. Заминаване от Кайро за София.

Програмата по дни:

Ден 1 Кайро
Ден 2 Асуан (закуска - включена)
Ден 3 Асуан (закуска, обяд, вечеря - включени)
Ден 4 Фелука круиз (закуска, обяд, вечеря - включени)
Ден 5 Фелука круиз (закуска, обяд, вечеря - включени)
Ден 6 Луксор (закуска - включена)
Ден 7 Кайро (закуска - включена)
Ден 8 Кайро (закуска - включена)
Ден 9 Дахаб (закуска - включена))
Ден 10 Дахаб (закуска - включена)
Ден 11 Дахаб (закуска - включена)
Ден 12 Мадаба (закуска, обяд - включени)
Ден 13 Петра (закуска - включена)
Ден 14 Петра (закуска - включена)
Ден 15 Вади Рум (закуска, вечеря - включени)
Ден 16 Кайро (закуска - включена)
Ден 17 Кайро (закуска - включена)

индивидуални дати по заявка

Цената включва:

  • 11 нощувки в хотели, 2 нощувки във влак и 2 нощувки под формата на къмпинг, 1 нощен преход с камили;
  • 16 закуски), 3 обяда, 3 вечери;
  • екскурзиите до Пирамидите и Сфинкса, Гиза, круиз Фелука, египетския музей, Мъртво море, Петра, Вади Рум (WD сафари);
  • трансфери с такси, влак и пеша;
  • местни водачи;

Цената не включва:

  • самолетни билети;
  • входни такси;
  • бакшиши;
  • визи.

медицински застраховки;
разходи от личен характер (добре е да си предвидите средно около US$25-$30 на ден, за да покриете разходите за храна, леки закуски, напитки, дребни сувенири, бакшиши и др.;
допълнителни екскурзии.